Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cabana Rotunda

Postat de moderator, Ultima actualizare: 22 Iunie 2022

Altitudine: 1195 metri
GPS: Lat: 45.183773; Long: 22.474343
Localizare: Pe Valea Lapusnicului Mare, la aproximativ 6 km de Gura Apei in Parcul National Retezat
Capacitate de cazare: 20 locuri in 5 camere cu 2 paturi, 2 camere cu 3 paturi, 1 apartament "prezidential" (doua camere + living + baie)
Dotari: Restaurant, bar, incalzire centrala sau cu lemne, TV prin satelit, parcare proprie, loc de campare in poiana din fata cabanei

Acces:

- Prin orasul Hateg (pe drumul catre Caransebes) - Totesti - Carnesti (la 9 km de Hateg, se vireaza la stanga, conform indicatorului) - Clopotiva - Gura Zlata - barajul Gura Apelor - Cabana Turistica Rotunda; distanta Hateg - Rotunda: 50 km (drum forestier de la baraj).

Istoric:

Cabana Rotunda a fost construita la inceputul anilor '70, avand destinatia de casa de vacanta pentru familia lui Nicolae Ceausescu. Astfel, pe o perioada de doua decenii, cabana a avut un circuit inchis, aflandu-se in proprietatea privata a familiei dictatorului, care a utilizat-o si ca locuinta de protocol pentru organizarea faimoaselor vanatori de urs, lup, mistreti, capre negre.

Dupa revolutia din '89, cabana a fost administrata de S.C. Apollo S.A., urmand ulterior sa fie trecuta in proprietatea Academiei Romane si transformata in punct de control al Academiei in Parcul National Retezat.

In 2001, Academia Romana a incheiat un contract pe 10 ani cu S.C. Cleopatra S.A. care si-a propus luarea in administrare a cabanei, renovarea si modernizarea acesteia, si apoi introducerea in circuitul turistic sub numele "Cabana Turistica Rotunda".

Candva perla Retezatului in materie de cazare, in iulie 2012 nu era nimeni pe acolo, iar cabana arata jalnic. Contractul statului cu firma care administra cabana s-a incheiat.

Trasee turistice care pornesc de la Cabana Rotunda:

1. Rotunda - Lunca Berhina - Poiana Pelegii
Traseul marcat cu punct albastru, cu o durata de 3.5 ore, urmareste valea Lapusnicului Mare, trecand prin Lunca Berhina si oferind posibilitatea de a admira cheile Lapusnicului Mare. Se poate continua spre Lacul Bucura, pe traseu marcat cu banda albastra, cu o durata de 2.5 ore.

2. Rotunda - Stanuleti - Piatra Iorgovanului
Traseul marcat cu triunghi rosu, cu o durata de 6 ore, urmareste valea Lapusnicului Mare pana in Lunca Berhina de unde se urca pe versantul stang tehnic pe Stanuleti si de acolo pe Piatra Iorgovanului.

3. Rotunda - Crucea Traznitului
Traseul marcat cu punct galben, cu o durata de 4 ore, urmareste Valea Lapusnicului Mare, pana la Lunca Berhina de unde urca pe versantul drept tehnic pe Cracul Slaveiu, pana la Crucea Traznitului. De aici se poate continua spre Zanoaga, urmarind marcajul cruce albastra, cu o durata de 2 ore.

Nota: Aceste trasee sunt inaccesibile iarna.

Trebuie sa stiti:

- Cabana este administrata de Academia Romana
- Momentan cabana este inchisa publicului pentru renovare
- Nu mai carati topoare cu voi, fiindca nu ai voie sa tai nimic acolo si nici sa faci focul.

Contact:

Informatii privind cabana veti gasi la numerele de telefon: 021/3453161, 021/3405284 sau la e-mail: office@rotunda.ro (informatie in curs de actualizare)

Sursa: rotunda.ro

Articol vizualizat de 3544 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!