Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria cercetasiei in Romania si in lume

Postat de: moderator, ultima actualizare: 16 Septembrie 2012

Motto: "Ce ne place noua la cercetasie? Patrulele, muntele, poantele, ceaiul cald, ploaia din Apuseni, varfurile din Meridionali, cabane, refugii, poteci, zambete pe fetele unor necunoscuti. Gasiti cercetasia in tot ce faceti, in fiecare zi, pentru a fi persoane mai bune."


Fiecare dintre noi, la varsta copilariei am dorit sa facem parte dintr-un grup care sa ne reprezinte si in care sa ne regasim. Am visat poate, ca impreuna cu prietenii putem trai aventuri, clipe despre care sa ne amintim peste ani. Daca unii dintre noi am putut doar sa visam, iata ca, de mai bine de 17 ani tinerii au posibilitatea sa faca parte din Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei" (O.N.C.R.).


Bine ati venit in lumea cercetasilor!

Se spune astazi in 216 tari si teritorii baietilor si fetelor de toate rasele si religiile, toti reuniti in Organizatia Mondiala a Miscarii Scout. Ei se angajeaza sa traiasca in prietenie si fraternitate, aceasta organizatie fiind cea mai mare miscare pentru tineri care a existat vreodata.

Desi cercetasia in Romania are o experienta de 95 de ani, domeniul si scopurile cercetasiei sunt putin cunoscute. Evolutia ei a fost intrerupta in vremea comunismului, desi, in perioada interbelica, a cunoscut o buna dezvoltare. Multa lume are impresia ca stie cine sunt si ce fac cercetasii. Opinia generalizata este ca organizatiile de cercetasi sunt un fel de cluburi pentru copii de toate varstele care canta, cutreiera padurile, sadesc copacei si strang gunoaiele prin parcuri.

Altii, mai putini, datorita uniformei asemanatoare la culoare celei militare, considera ca cercetasii sunt grupuri extremiste care propovaduiesc nationalismul, facand o grava confuzie intre acestia si asa-numitii Hitlerjugend - "pionierii" nazisti. In fine, uneori din cauza esarfei pe care o poarta la gat, cercetasii sunt confundati cu pionierii fostului regim. Adevarul istoric infirma toate aceste pareri. Cercetasii au aparut in 1907. Mult mai tarziu, atat "tineretul nazist" cat si pionierii perioadei comuniste preiau modelul organizatiilor de cercetasi, folosind acelasi gen de activitati insa in scopuri ideologice.

Initiatorul miscarii de cercetasi a fost lordul Robert Baden-Powell, un ofiter britanic care a vazut in camping si activitati desfasurate in mijlocul naturii nu numai o preocupare utila si interesanta pentru copii si tineri, ci si o modalitate eficienta de a le induce un comportament civilizat, atat fata de mediul inconjurator, dar mai ales fata de semenii lor. Pentru a-i invata pe cercetasi disciplina, Baden-Powell i-a organizat dupa modelul cercetasilor militari.

Baden-Powell, un om exceptional, s-a nascut la 22 februarie 1857, avea oroare de lipsa de imaginatie, iubea natura, oamenii simpli si umorul, adora sa se deghizeze, sa faca farse, sa deseneze caricaturi.

Explicatia pe care Baden-Powell a dat-o atunci cu privire la cercetasie este valabila si astazi: "Este foarte greu, daca nu imposibil, sa definim miscarea scout. Ea reprezinta atat de multe lucruri deodata, incat imi este foarte greu sa le insir pe toate. Ar fi mai simplu sa va spun ce nu este ea:

- nu este o asociatie a oamenilor bogati care vor sa ajute copii saraci
- nu este o scoala cu norme si examene obligatorii
- nu este o brigada de ofiteri si soldati care forteaza baieti si fete sa devina duri si curajosi
- nu este un serviciu de comisioane la discretia publicului
- nu este un spectacol in care succese superficiale sunt rasplatite cu medalii, insigne, ecusoane etc.

Toate acestea vin din afara, in timp ce formarea ca cercetas porneste doar din interior. [...] Cel mai bun mod de a atinge fericirea este sa o raspanditi in jurul vostru. Incercati sa lasati lumea un pic mai buna decat ati gasit-o cand v-ati nascut."

In armata, cercetasi se numeau si acei soldati, alesi pentru inteligenta si curaj, care mergeau inaintea trupelor de soldati ca sa descopere dusmanul si sa raporteze sefului lor tot ceea ce au vazut.

Cariera militara pe care a urmat-o Baden Powell, l-a dus prin toate colturile Imperiului Britanic. S-a intors in Anglia ca erou national si a inceput sa se ocupe serios de problemele tineretului. A inteles mai mult decat oricine, marile lipsuri in educatia tinerilor din vremea sa si a creat un program de educatie propriu, bazat pe joaca si tabara in aer liber, pe comuniunea prieteneasca. A numit acest program "scouting", in romaneste "cercetasie", pentru a aminti de cercetasii militari.

Prima experimentare a acestui program a avut loc in vara anului 1907, cand Baden Powell a pornit spre insula Brownsea cu un grup de copii. In 1908 a publicat impresiile sale in cartea "Scoutismul pentru baieti", care se afla in a patra pozitie in topul celor mai vandute carti din lume, dupa Biblie, Coran si Cartea Rosie a lui Mao-Tse-Tung. In 1909 s-au creat primele grupuri de cercetase, denumite ghide sau calauze, iar in 1913 a avut loc prima tabara internationala cercetaseasca care s-a desfasurat la Birmingham si la care au participat peste 30.000 de tineri, adunati din toata lumea.

In Romania, primele formatiuni de cercetasi au aparut in anul 1912, la Bucuresti, Blaj si Brasov, din initiativa si sub conducerea colonelului Grigore Berindey. Sub inaltul patronaj al regelui Carol al II-lea, la 12 mai 1914, are loc constituirea oficiala a Asociatiei "Cercetasii Romaniei". Prima mare unitate de cercetasi a fost cea a liceului de baieti "Gheorghe Lazar" si se numea "Ciobanul Bucur".

Prima jamboree (tradus din dialectul indienilor americani jamboree inseamna intalnire pasnica intre triburi) internationala a fost organizata la Londra, in 1920, avand printre participanti si Romania. In anii 1930, 1932, 1934, 1936 au avut loc in tara noastra 4 jamboree. La ultima, desfasurata la Poiana Brasov, au participat 5000 de cercetasi romani si invitati din 21 de tari.

Organizatia Mondiala a Miscarii Scout (O.M.M.S.) a fost creata in anul 1922, Romania fiind printre tarile fondatoare.

La 24 ianuarie 1937, Carol al II-lea a desfiintat asociatia din considerente politice si inlocuita cu organizatia "Straja Tarii" creata in 1935.

Dupa 50 de ani, la 20 iunie 1990, organizatia scout romaneasca a fost reinfiintata de catre un grup de cercetasi veterani, sub numele de Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei", dezvoltandu-se foarte repede, invatand de la partenerii sai externi dar si de la putinii cercetasi scapati de opresiunea comunista.

Reacceptata in 1993 ca membru cu drepturi depline in O.M.M.S. la Conferinta Mondiala de la Bankok, Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei" numara in prezent peste 2500 de membri in mai mult de 65 de centre locale ce acopera intreg teritoriul tarii.


Ce este de fapt cercetasia?

Pentru inceput trebuie sa subliniem ca cercetasia nu este un fel de mancare, o noua inventie tehnologica, o ramura a arheologiei si nici macar o insula indepartata din Oceanul Pacific.

Cercetasia este pur si simplu o miscare mondiala a tinerilor dornici sa se bucure de viata, sa-si cultive cele mai alese calitati umane, sa fie puternici, inteligenti, curajosi si priceputi, sa cunoasca farmecul prieteniei adevarate.

Acum probabil va intrebati, dragi cititori, ce fel de miscare: circular uniforma? rectilinie si uniforma? miscare seismica? Nu. Prin miscare se intelege activitate, fapta, actiune, un indemn, un imbold, o pornire. Scopul cercetasiei este de a-i face pe tineri sa fie constienti de calitatile lor, de a se descoperi pe ei insisi, de a se aprecia la adevarata lor valoare dar si de a-i invata noi lucruri care cu siguranta ii vor incanta.

Eterna intrebare care graviteaza in jurul cercetasiei este „Dar ce se cerceteaza?”. Raspunsul este unul foarte simplu: "Cercetasii cerceteaza modalitati de a lasa lumea mai buna decat au gasit-o."

Intr-o lume plina de contradictii, ca cea de azi, cercetasia doreste sa insufle dragoste la care sa se raspunda cu dragoste.

Cercetasia este recunoscuta international in 216 tari si teritorii si are peste 28 milioane de membri, dintre care 4 milioane sunt doar in Statele Unite, cea mai mare organizatie nationala. Atata amar de oameni trebuie sa aiba si o organizatie caruia sa apartina. Aceasta este Organizatia Mondiala a Miscarii Scout (O.M.M.S). Nu va speriati! Scout inseamna in limba engleza cercetas. O.M.M.S este o organizatie internationala, neguvernamentala, apolitica care regrupeaza toate organizatiile nationale recunoscute.

Si acum sa vedem care sunt ramurile (bransele) de varsta:

*7-10 ani spiridusi sau lupisori
*11-14 ani temerari
*15-18 ani exploratori
*18-21 ani seniori

Cercetasii (exploratorii) au si ei o lege dar nu ca legile intortocheate ale Constitutiei. Aceasta lege cuprinde intreaga esenta a ideii de cercetas:

1. Cercetasul este demn de incredere.
2. Cercetasul este loial familiei, prietenilor, liderilor cercetasi, tarii sale si comunitatii lumii.
3. Cercetasul se face util celorlalti fara a astepta recompensa.
4.Cercetasul este politicos cu toata lumea indiferent de varsta sau de pozitie sociala.
5. Cercetasul este prietenos.
6. Cercetasul este curajos si increzator in fortele proprii.
7. Cercetasul este optimist.
8. Cercetasul este econom.
9. Cercetasul este credincios si respecta credintele celorlalti.
10. Cercetasul este disciplinat, sever cu sine, ingaduitor cu ceilalti.

Asa ca v-au dat pe spate legile? Pe foaie totul e bine si frumos dar in practica parca nu mai este asa de usor. Legea scout nu este o constrangere, cercetasul nu primeste amenda daca nu o respecta, ca de exemplu in cazul legii circulatiei rutiere. Nu este nici un fel de restrictie, ci un cadru pentru viata scout si viata de zi cu zi. Ea permite cercetasului sa atinga impreuna cu colegii sai de patrula scopurile pe care si le-au fixat.


Prietenie si incredere reciproca

Cercetasii sunt organizati in patrule din 5-9 cercetasi din aceiasi ramura de varsta, avand un sef ales din randul membrilor grupului. In patrula fiecare membru are o responsabilitate, denumite generic: sanitar, bucatar, jurnalist, constructor, animator etc. Va amintiti expeditiile pionieresti "Cutezatorii"? Au preluat identic aceeasi organizare si structura.

Responsabilitatile nu sunt permanente, fiecare membru indeplinindu-le prin rotatie. Fiecare patrula isi alege un nume mai mult sau mai putin inspirat (exemple: Ratamahatta, Licuricii, Solomonarii, Gherila, Decibelii), are cantecul, fanionul si deviza proprii. Unitatea este o grupare compusa din 2-5 patrule din aceiasi ramura de varsta, fiind condusa de un membru titular in varsta de peste 18 ani si care a absolvit un stagiu de formare pentru sefi de unitate.

Trecerea de la o ramura de varsta la alta se face printr-un sistem de progresie personala, care cuprinde un set de cunostinte teoretice si practice (de la orientare cu busola pana la exercitii de supravietuire in conditii dificile), a caror complexitate creste odata cu varsta si pe care cercetasii trebuie sa si le insuseasca pentru a putea promova intr-o ramura de varsta superioara.

In cercetasie nu se fac deosebiri de rasa, credinta, nationalitate sau categorie sociala, nu se face politica, iar omenia se invata prin fapte bune, prin solidaritate umana, prin actiuni comunitare. Mai mult ca-n alta parte, se face educatie prin organizarea timpului liber al tinerilor intr-un mod placut si recreativ, prin excursii, sezatori, olimpiade, carnavaluri, actiuni ecologice si mai ales prin campuri (tabere) in mijlocul naturii. In corturile pe care si le ridica pe malurile apelor, pe coastele muntilor, in luminisurile padurilor, cercetasii traiesc o viata sanatoasa, voioasa, cunoscand farmecul prieteniei sincere.

In cercetasie, activitatile sunt initiate de copii si de adolescenti si se desfasoara sub indrumarea discreta, dar atenta a liderilor adulti. Rolul adultului in cercetasie nu este de a "preda" si nici de a "disciplina", caci cercetasia este un teren al autoeducatiei. Rolul lui este de asigura functionalitatea cadrului educativ, democratic al cercetasiei. El vegheaza ca in grupul de cercetasi sa domneasca un climat de prietenie, incredere reciproca si exprimare libera. Nu decide in locul cercetasilor, dar stie sa dea avant gandirii si imaginatiei.

Dintre personalitatile de marca ale tarii noastre care au fost cercetasi amintim pe: Ecaterina Teodoroiu, gen. Eremia Grigorescu, Ion I.C. Bratianu, Grigore Antipa, Simion Mehedinti, Ion Cantacuzino, George Calinescu, Barbu Stefanescu Delavrancea, Mircea Eliade, Alexandru Macedonski, Ion Minulescu, Ion Ratiu si altii. Printre mentorii miscarii cercetasesti din Romania amintim pe Nicolae Iorga si Nicolae Titulescu.

La nivel mondial, printre celebritatile care in adolescenta au fost cercetasi (scouts), se numara fostul component al trupei Beatles, Paul McCartney, fotbalistul David Beckham, regizorul Steven Spielberg, regele Suediei Carl XVI Gustaf, fostul premier britanic Tony Blair, presedintele american George W. Bush si fostul presedinte francez Jacques Chirac.

Cercetasia este un program bazat pe viata in natura, pe hike-uri (drumetii) si campuri (tabere cu corturi). Experienta magica a dormitului sub cerul liber, in cort, rasaritul soarelui deasupra muntelui sau din apa, sentimentul de maretie a pasului pus pe varful unui munte, senzatia de mister cand intri intr-o pestera, raman amintiri pentru tot restul vietii. Cercetasii au sansa de a se bucura de toate acestea. Si daca pentru un "spiridus" sau "lupisor" aventura poate insemna aprinderea unui foc de tabara cu ajutorul unei lupe, pentru o patrula de "temerari" aventura poate consta in confectionarea unei plute din lemn si sfoara si apoi parcurgerea unei distante pe apa cu ajutorul ei. Pentru "exploratori" o expeditie alpina cu campare in zapada ofera aceleasi satisfactii.

Campurile se organizeaza in principal vara, undeva la munte si la care participa membrii din diferite centre locale din tara sau din strainatate. Aici se fac numeroase activitati precum catarare, speologie, ecologie, orientare, se canta in jurul focului, se fac numeroase jocuri, dar in primul rand se leaga prietenii trainice.

Cantatul este una dintre activitatile preferate a cercetasilor talentati. Chitarile si corzile vocale sunt exploatate la maximum pana tarziu in noapte. Focul n-are incotro si trebuie sa rabde odele bravilor tenori si soprane. Totusi, exista si cercetasi talentati, cu voci sublime dar, din pacate, sunt acoperiti de numerosii cercetasi mai putin talentati.

Salutul cercetasesc se face folosind mana dreapta. Cele trei degete centrale sunt lipite, simbolizand cele trei puncte ale "promisiunii". Degetul mare il acopera pe cel mic, semnificand prin aceasta ca cel tare il sprijina si il apara pe cel slab.

Daca cercetasii se recunosc intre ei oriunde s-ar afla, este pentru ca poarta insigne, embleme si esarfe asemanatoare. Baza insignelor cercetasesti este floarea de crin (in imagine). Tulpina centrala reprezinta "axul busolei", cel care aratand nordul ajuta sa regasesti drumul corect. Uniforma si esarfa caracteristica permit la randul lor cercetasilor sa se recunoasca, chiar daca vin din tari diferite. Ideea uniformei provine de la Robert Baden-Powell, si iata de unde a pornit: In timpul campului organizat de el in anul 1907 pe insula Brownsea, copiii au venit imbracati cu hainele lor de casa, ocazie cu care s-au vazut foarte bine diferentele intre cei bogati si cei saraci. lata de ce Baden-Powell a avut ideea crearii unei uniforme, destinata sa faca sa dispara aceste diferente aparente.

Tinuta cercetasului dezvaluie o stare de spirit. Este chiar o scoala de spiritualitate. Punandu-si centura, inseamna ca a acceptat in mod liber o disciplina. Inseamna ca e gata de plecare. Punandu-si cravata, inseamna ca s-a legat de membrii grupului ale carui culori le poarta. Deschizandu-si gulerul camasii, inseamna ca a acceptat exigentele vietii in aer liber. Punandu-si rucsacul pe umeri, inseamna ca si-a preluat responsabilitatile, pastrandu-si in acelasi timp mainile libere. Suflecandu-si manecile, inseamna ca este gata sa serveasca pe altii.

Cam asta este in mare cercetasia. Cercetati in sufletul vostru, vedeti daca cercetasia este ceea ce cautati si in caz afirmativ nu ezitati sa contactati unul din cele peste 65 de centre locale (filiale), raspandite in toata tara. Modul de viata cercetasesc se poate invata intr-un singur fel: Practicandu-l.

Inchei acest articol cu cateva randuri apartinand lui Baden Powell - parintele Cercetasiei: "Adevarata cale a fericirii este de a oferi fericire celorlalti. Incercati sa parasiti acest pamant dupa ce l-ati facut ceva mai bun decat l-ati gasit. Iar daca va va veni randul sa muriti, muriti fericiti, gandindu-va ca nu v-ati pierdut timpul, ci l-ati folosit asa cum trebuie."

Nota: La realizarea acestui articol s-au folosit materiale ale centrelor scout Bucuresti, Arad, Deva, Oradea, Sibiu, Suceava, Targu Jiu aflate pe site-ul www.scout.ro

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Cercetasi/centre


Istoria intemeietorului cercetasiei mondiale Robert Baden-Powell 1857, 22 februarie - Se naste la Londra Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, fondatorul cercetasiei mondiale, parinti: Baden Powell, teolog anglican, membru al Royal Society din 1824, profesor de geometrie la Oxford University din 1827 si Henrietta Grace Powell, fiica amiralului William Smyth ... DETALII
Date contact centre locale de cercetasi Adjudeni "Coborarea Duhului Sfant" nutupal@yahoo.com Alba Iulia "Axente Sever" contact@albascout.ro, andrei.avram@albascout.ro Arad "Phoenix" valentin.goran@scoutarad.ro, scoutvali1@yahoo.com Bacau "Fericitul Ieremia" ... DETALII
Cantece cercetasi Prieteni din Crai Prieten drag ce Craiul ne-a legat Acolo sus pe stanca am jurat Sa pastram prietenia Muntelui ce ne-a unit Prieteni buni sa fim pan' la sfarsit Sub parfumul florilor de mai Ne-am incercat vigoarea noastra-n Crai Printre coltii de stanca Ne-am creat un drum Prieteni ... DETALII
Centre Locale de Cercetasi Denumire: Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei Acronim: O.N.C.R. Anul infiintarii: 1990 Adresa sediu: P-ta Valter Maracineanu nr. 1-3, intrarea 5, camera 397, sector 1, Bucuresti Adresa corespondenta: O.P 15, C.P. 90, sector 3, Bucuresti Telefon: 07cercetas (0723723827), fax: ... DETALII
Cercetasi faimosi Multe persoane celebre astazi, cu realizari extraordinare au fost candva cercetasi. Lista este foarte lunga, dar iata cativa dintre ei: Neil Armstrong - primul om pe Luna Steven Spielberg - regizor George W. Bush - presedinte SUA Bill Clinton - presedinte SUA Hillary Clinton - ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!