Cho Oyu sau Qowowuyag (in tibetana Zeita de Tucoaz, Zeita de Peruzea) are altitudinea de 8201 m si face parte din masivul Himalaya, fiind al saselea varf ca inaltime din lume. Este situat la 20 km vest de Everest si Lhotse continuand lantul principal himalayan Khumbu Himal. Granita dintre Nepal si China este amplasata exact pe Cho Oyu. Accesul in tabara de baza se face din Nepal cu trecere in Tibet, necesitand obtinerea de permise de varf atat de pe partea nepaleza cat si de pe partea chineza.
Cho Oyu este dupa Everest optmiarul cel mai frecvent escaladat, ascensiunea fiind mai putin dificila in comparatie cu K2 sau Lhotse. De aceea este frecvent tinta diferitelor expeditii comerciale alpine, avand loc pana in prezent 47 de accidente mortale la escaladare pe munte. In afara de aspectul comercial muntele mai ofera posibilitatea amatorilor alpinisti de a se testa la aerul rarefiat si sarac in oxigen.
Istoric
1952: Edmund Hillary merge in recunoastere pe Cho Oyu.
1954: La 19 octombrie o mica expeditie austriaca formata din Herbert Tichy, Sepp Jochler si Dava Pasang Lama, reuseste prima ascensiune pe varful Cho Oyu fara ajutorul buteliilor de oxigen, alegand un traseu pe fata nordica a muntelui.
1958: Are loc a doua ascensiune efectuata de o expeditie indiana. Sherpa Pasang Dawa Lama, care a facut parte din prima expeditie, a ajuns in varf pentru a doua oara. Cho Oyu face prima victima.
1959: Patru membre ale primei expeditii feminine internationale pe Cho Oyu sunt ucise de avalansa incercand sa-i doboare piscul.
1964: Doi montaniarzi ai unei expeditii germane se sting de epuizare in Tabara 4, la 7600 metri altitudine. Aceasta ascensiune a nascut controverse, nu exista nicio dovada ca au reusit atingerea varfului.
1978: Alpinistii austrieci, Koblmuller si Furtner, reusesc printr-o incercare extrem de dificila si periculoasa, escaladarea muntelui pe fata de sud-est.
1983: Reinhold Messner ajunge in varf.
1984: Prima cucerire a varfului de catre doi membri ai unei expeditii feminine rusesti: Dina Sterbova si Vera Komarkova.
1985: Prima ascensiune de iarna este efectuata de o expeditie poloneza pe ruta sudica, cel mai dificil traseu pe Cho Oyu.
1998: Alpinistul roman Ticu Lacatusu urca in premiera nationala pe Cho Oyu, printr-o ascensiune solitara, fara sprijinul serpasilor nepalezi si fara oxigen artificial. Cea mai rapida ascensiune a anului, 11 zile de la sosirea in Tabara de Baza (5500 m) pana pe varf (24 Septembrie).
2006: La 24 de ani, odata cu ascensiunea muntelui Cho Oyu, Alex Gavan devenea cel mai tanar alpinist roman care a urcat un varf de peste 8000 de metri. Tot atunci au ajuns la cota 8201 m si Cristian Tzecu si Catalin Neacsu.
2009: Teodora Vid a devenit prima romanca ce a urcat un varf de peste 8000 de metri. In 19 mai a ajuns pe Cho Oyu.
Articol semnat de IULIAN NICA
Articol vizualizat de 2 ori
Lista comentarii