Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria cuceririi varfului Cho Oyu

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

Cho Oyu sau Qowowuyag (in tibetana Zeita de Tucoaz, Zeita de Peruzea) are altitudinea de 8201 m si face parte din masivul Himalaya, fiind al saselea varf ca inaltime din lume. Este situat la 20 km vest de Everest si Lhotse continuand lantul principal himalayan Khumbu Himal. Granita dintre Nepal si China este amplasata exact pe Cho Oyu. Accesul in tabara de baza se face din Nepal cu trecere in Tibet, necesitand obtinerea de permise de varf atat de pe partea nepaleza cat si de pe partea chineza.

Cho Oyu este dupa Everest optmiarul cel mai frecvent escaladat, ascensiunea fiind mai putin dificila in comparatie cu K2 sau Lhotse. De aceea este frecvent tinta diferitelor expeditii comerciale alpine, avand loc pana in prezent 47 de accidente mortale la escaladare pe munte. In afara de aspectul comercial muntele mai ofera posibilitatea amatorilor alpinisti de a se testa la aerul rarefiat si sarac in oxigen.

Istoric

1952: Edmund Hillary merge in recunoastere pe Cho Oyu.

1954: La 19 octombrie o mica expeditie austriaca formata din Herbert Tichy, Sepp Jochler si Dava Pasang Lama, reuseste prima ascensiune pe varful Cho Oyu fara ajutorul buteliilor de oxigen, alegand un traseu pe fata nordica a muntelui.

1958: Are loc a doua ascensiune efectuata de o expeditie indiana. Sherpa Pasang Dawa Lama, care a facut parte din prima expeditie, a ajuns in varf pentru a doua oara. Cho Oyu face prima victima.

1959: Patru membre ale primei expeditii feminine internationale pe Cho Oyu sunt ucise de avalansa incercand sa-i doboare piscul.

1964: Doi montaniarzi ai unei expeditii germane se sting de epuizare in Tabara 4, la 7600 metri altitudine. Aceasta ascensiune a nascut controverse, nu exista nicio dovada ca au reusit atingerea varfului.

1978: Alpinistii austrieci, Koblmuller si Furtner, reusesc printr-o incercare extrem de dificila si periculoasa, escaladarea muntelui pe fata de sud-est.

1983: Reinhold Messner ajunge in varf.

1984: Prima cucerire a varfului de catre doi membri ai unei expeditii feminine rusesti: Dina Sterbova si Vera Komarkova.

1985: Prima ascensiune de iarna este efectuata de o expeditie poloneza pe ruta sudica, cel mai dificil traseu pe Cho Oyu.

1998: Alpinistul roman Ticu Lacatusu urca in premiera nationala pe Cho Oyu, printr-o ascensiune solitara, fara sprijinul serpasilor nepalezi si fara oxigen artificial. Cea mai rapida ascensiune a anului, 11 zile de la sosirea in Tabara de Baza (5500 m) pana pe varf (24 Septembrie).

2006: La 24 de ani, odata cu ascensiunea muntelui Cho Oyu, Alex Gavan devenea cel mai tanar alpinist roman care a urcat un varf de peste 8000 de metri. Tot atunci au ajuns la cota 8201 m si Cristian Tzecu si Catalin Neacsu.

2009: Teodora Vid a devenit prima romanca ce a urcat un varf de peste 8000 de metri. In 19 mai a ajuns pe Cho Oyu.

 Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat de 4 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Alpinism si escalada

Cate ceva despre ghidul de munte Motto: "Si eu am fost tanar, dar in drumetie am fost educat altfel... Noi aveam o conduita exemplara din momentul facerii rucsacului si pana la cel al desfacerii lui." (I. I. Dunareanu) Salvamontul avertizeaza: cele mai dese si grave accidente se intampla cu turistii neorganizati in ... DETALII
Istoria cuceririi varfului Nanga Parbat Varful Nanga Parbat (Muntele Golas) sau Diamir (Regele muntilor) este al noualea varf ca inaltime de pe Pamant si al doilea ca inaltime din Pakistan si a fost descoperit, la jumatatea secolului 19, de fratii Schlagintweit, originari din Munchen. In 1954 i-au trasat primele coordonate pentru ca ... DETALII
Everestul, nimic mai simplu!? Soarta a facut ca acest articol sa apara dupa 11 ianuarie, data la care comemoram doi ani de la disparitia dintre noi a unui mare alpinist si mai ales a unui mare om, neozeelandezul Edmund Hillary. In acest context nu pot sa nu spun cateva cuvinte despre Edmund Hillary. S-a nascut la 20 iulie ... DETALII
Istoria cuceririi varfului Lhotse Situat in Himalaya Nepaleza, Lhotse are altitudinea de 8516 m fiind al patrulea munte ca inaltime din lume. Este un "satelit" al Everestului, la o departare de doar 3 km de el, separat printr-o sa, Saua Sudica, si astfel se poate considera ca un varf independent. De aceea a si fost ... DETALII
Istoria cuceririi varfului Makalu Aflat la granita dintre Nepal si Tibet, Makalu, cu o inaltime de 8.463 metri, este considerat unul dintre cei mai dificil de urcat munti din lume. Se presupune ca denumirea de "Makalu" provine de la cuvantul tibetan "mahakala", care inseamna "marele negru", un alt ... DETALII