Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoricul ascensiunilor pe Cho Oyu

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

La 8201 m, Cho Oyu este al saselea cel mai inalt munte din lume. E localizat pe granita dintre Tibet (China) si Nepal, la aproximativ 20 km vest de varful Everest.

Cho Oyu este tradus in tibetana ca "Zeita de Turcoaz", de la Chomo = zeita si Yu = turcoaz. Aceasta derivare a numelui nu este sigura iar alte "traduceri" ale numelui includ "Mighty Head" (Tichy) sau "God's Head" (Harrer). O alta traducere alternativa a numelui este "bald god" (Dumnezeu chel).

1921: Britanicul Charles Howard-Bury a cercetat zona si a facut cateva fotografii bune cu Cho Oyu din zona Nangpa La.

1951-1952: Eric Shipton face o recunoastere a Everestului si, in acelasi timp, efectueaza unele cercetari cu privire la Cho Oyu. El se intoarce dupa un an, cu o echipa puternica pentru a face teste de viteza pe membrii ei pentru expeditia din 1953.

1954: La 19 octombrie, o mica expeditie austriaca formata din Josef Jochler, Herbert Tichy si Sherpa Pasang Dawa Lama, reuseste prima ascensiune a muntelui fara rezerve de oxigen, alegand un traseu pe fata nordica.

1958: Are loc a doua expeditie (indiana) soldata cu succes a acestui munte. Pasang Dawa Lama, care a facut echipa cu Sonam, a ajuns in varf pentru a doua oara. Cho Oyu face prima victima.

1959: In acest an, patru membre ale primei expeditii feminine internationale au pierit intr-o avalansa incercand sa-l doboare.

1964: Doi membri componenti ai unei expeditii germane se sting de epuizare in Tabara 4, la 7600 m altitudine. Aceasta ascensiune a nascut controverse, intrucat nu exista nicio dovada ca au reusit atingerea varfului.

1978: Austriecii Edi Koblmuller si Alois Furtner reusesc printr-o incercare foarte periculoasa si dificila escaladarea muntelui pe fata de sud-est. Ei au facut-o ilegal si ascensiunea a fost contestata.

1983: Hans Kammerlander, Michl Dacher si Reinhold Messner au urcat varful in stil alpin, deschizand o noua ruta in partea de sud-vest. A fost al zecelea varf de 8000 m a lui Messner.

1984: Are loc prima cucerire a varfului de catre doua membre ale unei expeditii feminine rusesti, Dina Sterbova si Vera Komarkova, care au doborat si varful Annapurna 1, in 1978.

1985: In februarie, Cho Oyu a fost urcat pentru prima data in timpul iernii. Ascensiunea a fost facuta pe creasta de sud, pe un nou traseu. Maciej Pawlikowski & Maciej Berbeka au reusit summit-ul in 12 februarie si Zygmunt Andrzej Heinrich & Jerzy Kukuczka au urmat trei zile mai tarziu. A fost al optulea varf de 8000 m a lui Kukuczka.

1985: Cehoslovacii Jaromir Stejskal si Dusan Beck au efectuat prima ascensiune de iarna in stil alpin a unui varf de 8000 m.

1988: La 6 februarie, alpinistul spaniol Fernando Garrido Velasco devine primul om care urca un optmiar de unul singur si pe timp de iarna.

1988: Prima ascensiune a fetei de nord a fost facuta de sloveni in luna noiembrie. Victoriosii de atunci in batalia cu muntele au fost Iztok Tomazin (solo), si in zilele urmatoare Joze Rozman & Viktor Groselj, Marko Prezelj & Rado Nadvesnik, Blaz Jereb & Roman Robas.

1990: La 21 septembrie, Wojciech Kurtyka, Erhard Loretan si Jean Troillet au urcat pe un nou traseu fata sud-vestica, in stil alpin. Totodata, Yashushi Yamanoi a urmat un traseu in partea stanga a traseului de mai sus, in numai doua zile.

1993: Prima ascensiune de iarna realizata de o femeie a fost, de asemenea, pe Cho Oyu. Elvetianca Marianne Chapuisat atinge varful in acest an, fara serpasi si fara masca de oxigen.

1995: O expeditie feminina japoneza a facut o repetitie in stil alpin a traseului din 1990. Summit pentru Takeo Nagao si Yuka Endoh dupa patru zile.

1998: Alpinistul Constantin (Ticu) Lacatusu urca in premiera romaneasca pe Cho Oyu, printr-o ascensiune solitara, fara oxigen artificial si fara serpasi. A fost cea mai rapida ascensiune a anului, unsprezece zile de la sosirea in Tabara de Baza (5500 m) pana pe varf (24 septembrie).

1999: In primavara acestui an, o parte dintre alpinistele pornite din SUA au atins varful, tot fara oxigen si Sherpa.

2006: La 24 de ani, odata cu ascensiunea muntelui Cho Oyu, Alex Gavan devenea cel mai tanar alpinist roman care a suit un optmiar. Tot atunci au ajuns la cota 8201 m si Cristian Tzecu si Catalin Neacsu.

2009: In 19 mai, Teodora Vid a devenit prima romanca ce a urcat un varf de peste 8000 m.

Exista o multitudine de trasee pe Cho Oyu. De departe cel mai popular este fata de vest, in Tibet. Muntele este rareori urcat din Nepal, dar rute exista.

Fata de vest vede cel mai mare numar de incercari. Punctul crucial al urcarii este in general considerata a fi caderea de gheata intre Tabara 1 si Tabara 2 la aproximativ 6700 m. Al doilea punct crucial este grupul de stanci de mai sus de Tabara 3 la aproximativ 7600 m. De la ABC la Tabara 1 este o escaladare moderata de-a lungul glaciarului, urmata de o panta scurta dar plina de grohotisuri mobile. In functie de perioada anului, varful pantei poate sa fie acoperit cu zapada sau gheata.

Din cauza accesului usor, ABC este de multe ori aglomerat, cu un numar mare de expeditii. Au fost de asemenea peste 1000 de ascensiuni pana acum.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat de 1723 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Alpinism si escalada

Polonezii si ascensiunile de iarna Alpinistii polonezi si-au castigat o buna reputatie datorita ascensiunilor de iarna pe optmiari. Noua dintre cei unsprezece 8000 m au fost urcati pentru prima oara in lume de vrednicii alpinisti polonezi. Evident ca polonezii au fost si sunt unii dintre cei mai buni alpinisti de pe mapamond. Sa nu ... DETALII
Escalada de bloc in Romania La fel ca si in alte ramuri ale alpinismului si cu atat mai mult escalada de bloc cunoaste putini practicanti si foarte putine zone unde aceasta este practicata. Ne referim aici doar la escalada efectuata la stanca nu la antrenamentele si competitiile pe structuri artificiale care se bucura de o ... DETALII
Istoria cuceririi varfului Annapurna Moto: "Exista in viata si alte Annapurne." (Maurice Herzog - la intoarcerea in 1950 de pe Annapurna, primul optmiar himalayan urcat de oameni) Annapurna (8091 m) a fost primul optmiar din lantul himalayan, pe care oamenii au reusit sa-l cucereasca. Eroii au fost doi membri ai unei ... DETALII
Cum a fost cucerit varful Nanga Parbat Varful Nanga Parbat (Muntele Golas) sau Diamir (Regele Muntilor) este al noualea varf ca inaltime de pe Pamant si al doilea ca inaltime din Pakistan si a fost descoperit, la jumatatea secolului 19, de fratii Schlagintweit, originari din Munchen. In 1954 i-au trasat primele coordonate pentru ca ... DETALII
Alpinismul in Romania, de la inceputuri pana la caderea comunismului Alpinismul poate fi definit ca o activitate ce are ca scop ascensiunea in munti, pe stanca, pereti verticali de gheata sau pante de zapada cu inclinatie mare. Termenul initial vine de la ascensiuni in muntii Alpi (alpi+nism), activitate aparuta in Alpii francezi, odata cu cucerirea varfului Mont ... DETALII