Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cabana si regulile ei

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

1. Cabana este casa de munte a turistului, adapost si popas pentru odihna si hrana, pentru reconfortare fizica si psihica, la finele unui traseu obositor, sau punctul de plecare spre noi carari si creste. Este postul de prim ajutor in caz de accidentari.

2. Cabana face parte integranta din peisajul montan si este locul tau de visare si recreere. Cinsteste-o si ocroteste-o ca pe propria ta casa!

3. Cabana are obligatia sa primeasca, la orice ora, pe turistul sau grupurile de turisti amatori de drumetie, nu si de chefuri. In cabana nu se fac petreceri zgomotoase.

4. La sosire, prezinta-te cabanierului si inscrie-ti datele personale si traseul pe care vei drumeti, ca sa fii gasit usor si ajutat la nevoie.

5. La munte, bauturile obisnuite turistului sunt ceaiul si racoritoarele, nu alcoolul! Acolo unde se permit bauturi alcoolice, consumul lor este limitat si normal.

6. Legea de baza a convietuirii in cabana este curatenia si linistea (intre orele 22-6, liniste totala). Mergi pe varfuri, vorbeste in soapta, nu trantiti usile. Sa fii incredintat, turistule, ca cei care au trudit sa ajunga pana aici prefera sa asculte, in tihna doar linistea binefacatoare si sa se odihneasca.

7. Lasa curat locul unde ai dormit si mancat, precum si imprejurimile cabanei, sfatuind si pe altii sa faca la fel. Opune-te obiceiurilor unora de a se debarasa de gunoaie in cabana si imprejurimi, explicandu-le ca ne gasim in varf de munte si ca nu are cine, cu ce si cum sa le evacueze spre locuri anume destinate din localitati. Este contributia ta la pastrarea si ocrotirea mediului inconjurator.

8. In caz de accidentari anunta pe cabanier, Salvamontul sau Politia, participa la actiunea de salvare, ajuta la transportul si la evacuarea accidentatului.

9. Asculta cuvantul cabanierului; cuvantul lui este cuvant de ordine. El este si gazda dar si raspunzator, in cabana si zona sa, cu asigurarea ordinii si respectarea regulilor de functionare ale cabanei. Ajuta-l la nevoie cu vorba, fapta si exemplul tau. Este o indatorire civica a fiecarui turist.

10. Daca ai respectat intocmai toate aceste reguli, iti poti acorda singur cinstea de a te numi om civilizat si turist adevarat, dovedind respect si dragoste pentru munte si natura.

Articol vizualizat de 2 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Conduita montana

Cele zece porunci ale muntelui 1. Sa nu intreprinzi o ascensiune ce-ti depaseste puterile. Tu trebuie sa invingi muntele, nu el pe tine! Sa-ti fixezi un obiectiv pe care sa-l poti atinge, dar sa stii, de va trebui, sa renunti la el si sa faci stanga imprejur cat mai este timp. Sa nu fii grabit si sa nu incerci sa stabilesti ... DETALII
Cabanele si refugiile, locuri pe care trebuie sa le respectam ca pe propriile noastre case Cabanele si refugiile sunt locuri special amenajate pentru odihna oamenilor care au plecat la drum. Sunt trasee, cum este Fagarasul, unde acestea sunt foarte rare, dar si altele, ca Muntii Bucegi, in care multe au drum de acces cu masina. *Pentru ca sunt, totusi, atat de rare si mai ales ... DETALII
Sfaturi utile atunci cand va hotarati sa urmati un traseu montan Cand sunteti pe carari de munte nu uitati sa tineti cont de cateva reguli elementare referitoare la regimul de mers, respiratie, alimentatie. Informati-va din timp despre traseele pe care vreti sa le parcurgeti: sunt marcate, sunt accesibile, prezinta portiuni periculoase etc. - la pornire ... DETALII
Pastrati si ocrotiti mediul inconjurator Orice modificare a mediului ambiant are consecinte nefaste asupra echilibrului biologic si social, de aceea, cu totii suntem obligati sa iubim natura si sa respectam legile ei. De aceea se cuvine sa cunoastem si sa nu incalcam regulile si disciplina muntelui. * Nu lasati focuri nestinse la locul ... DETALII
Povetele muntelui Daca vrei sa te bucuri cu adevarat de toate frumusetile muntelui, sa devii mai puternic, mai bun, mai intelept, insuseste-ti si respecta legile lui: 1. Nu drumeti cu echipament neadecvat 2. Nu drumeti de unul singur 3. Nu rupe florile si pomii 4. Nu speria animalele 5. Nu distruge marcajele ... DETALII