1. Cabana este casa de munte a turistului, adapost si popas pentru odihna si hrana, pentru reconfortare fizica si psihica, la finele unui traseu obositor, sau punctul de plecare spre noi carari si creste. Este postul de prim ajutor in caz de accidentari.
2. Cabana face parte integranta din peisajul montan si este locul tau de visare si recreere. Cinsteste-o si ocroteste-o ca pe propria ta casa!
3. Cabana are obligatia sa primeasca, la orice ora, pe turistul sau grupurile de turisti amatori de drumetie, nu si de chefuri. In cabana nu se fac petreceri zgomotoase.
4. La sosire, prezinta-te cabanierului si inscrie-ti datele personale si traseul pe care vei drumeti, ca sa fii gasit usor si ajutat la nevoie.
5. La munte, bauturile obisnuite turistului sunt ceaiul si racoritoarele, nu alcoolul! Acolo unde se permit bauturi alcoolice, consumul lor este limitat si normal.
6. Legea de baza a convietuirii in cabana este curatenia si linistea (intre orele 22-6, liniste totala). Mergi pe varfuri, vorbeste in soapta, nu trantiti usile. Sa fii incredintat, turistule, ca cei care au trudit sa ajunga pana aici prefera sa asculte, in tihna doar linistea binefacatoare si sa se odihneasca.
7. Lasa curat locul unde ai dormit si mancat, precum si imprejurimile cabanei, sfatuind si pe altii sa faca la fel. Opune-te obiceiurilor unora de a se debarasa de gunoaie in cabana si imprejurimi, explicandu-le ca ne gasim in varf de munte si ca nu are cine, cu ce si cum sa le evacueze spre locuri anume destinate din localitati. Este contributia ta la pastrarea si ocrotirea mediului inconjurator.
8. In caz de accidentari anunta pe cabanier, Salvamontul sau Politia, participa la actiunea de salvare, ajuta la transportul si la evacuarea accidentatului.
9. Asculta cuvantul cabanierului; cuvantul lui este cuvant de ordine. El este si gazda dar si raspunzator, in cabana si zona sa, cu asigurarea ordinii si respectarea regulilor de functionare ale cabanei. Ajuta-l la nevoie cu vorba, fapta si exemplul tau. Este o indatorire civica a fiecarui turist.
10. Daca ai respectat intocmai toate aceste reguli, iti poti acorda singur cinstea de a te numi om civilizat si turist adevarat, dovedind respect si dragoste pentru munte si natura.
Articol vizualizat de 2 ori
Lista comentarii