Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cum ne aparam de caini pe munte

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

Sunt putine drumetiile in care sa nu va intalniti cu caini sau cu turme de oi, care au cel putin un caine alaturi. Iata cateva sfaturi in legatura cu reactiile dumneavoastra in aceasta situatie:

- Nu este recomandat sa o luati la fuga. Un caine oricum fuge mai repede ca omul si va va ajunge din urma, in plus poate sa cheme si alti caini la "distractie".

- Daca va iese in cale un caine ciobanesc puteti sa apela la un truc utilizand o comanda folosita de ciobani: "la oi!", "du-te la oi!" sau "intoarce". In acest caz cainele va poate asocia cu o persoana din anturajul ciobanului si s-ar putea domoli.

- E bine sa aveti la indemana un par, pentru a-l tine la distanta in caz de atac, in acelasi timp sa va deplasati in directia in care doriti sa mergeti, pentru a va indeparta de el. Ideal e sa nu fiti singuri si daca va ataca mai multi caini sa stati spate in spate, asa nu va pot ataca fara sa ii vedeti.

- Nu priviti direct in ochi cainele. Este considerat un gest de nesupunere si agresivitate.

- Spray cu piper sau lacrimogen - este foarte eficient la multe animale salbatice (si nu numai). Dar trebuie sa fie foarte la indemana. Atentie la directia vantului!

- Aparat cu ultrasunete - Dezavantaj: la cainii cu probleme auditive nu are efect; Avantaj: functioneaza din buzunar, se poate porni inainte de a intra in zona cainilor (daca ii vedeti de la distanta)

Nu uitati ca animalele simt frica. De fapt atunci cand ne e frica secretam o substanta pe care ei o pot mirosi si aceasta ii intarata.

Cainii mari, ciobanesti isi apara teritoriul si daca patrundeti prea aproape de ei va vor considera dusman, deci nu le va fi frica sa atace. Cel mai bine e sa ocoliti zonele cu caini sau sa asteptati sa treaca turma de oi. Nu va vor ataca daca nu au motiv. 

Articol vizualizat de 3 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Conduita montana

Sfatul Salvamontului Cateva reguli de "aur" pentru iubitorii muntelui, menite sa va ajute sa faceti din drumetiile voastre clipe frumoase de bunavoie si relaxare. Muntele nu inseamna numai frumusete si distractie; el poate reprezenta, de asemenea, si un pericol pentru cei care nu respecta cateva reguli ... DETALII
Cele zece porunci ale refugiului montan 1. Respecta si ocroteste locul in care tocmai ai ajuns! Nu uita ca esti musafir in casa din munti! 2. Iubirea e necesara, ne bucuram ca va iubiti, dar nu va lasati declaratiile pe peretii refugiului! Locul sentimentelor este in suflet! 3. Ai venit, te-ai adapostit, te-ai odihnit. La plecare lasa-l ... DETALII
Norme cu privire la functionarea cabanelor turistice Normele cu privire la functionarea cabanelor au fost extrase din cartea d-lui Gh. Epuran - Ghidul cabanelor - editia 1962: ART. 1 - Turistii sositi sunt obligati sa prezinte actele de identitate si sa dea lamuriri suplimentare pentru a fi inscrisi in registrul de vizitatori. ART. 2 - Turistii ... DETALII
Cum sunt clasificate traseele montane Criteriile de clasificare a traseelor turistice montane sunt: timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate si nivelul de echipare a turistilor. Cum este calculat timpul de mers pe indicatoarele turistice: - pe teren plat sau pante mici, 4 km/h - urcus pe o poteca batatorita, de la ... DETALII
Comportarea pe parcursul traseului Cateva sfaturi utile atunci cand va hotarati sa urmati un traseu montan! Terenul muntos creeaza greutati in organizatea si executarea deplasarilor, datorita numarului redus de comunicatii, precum si din cauza naturii si starii lor. In plus, conditiile meteorologice influenteaza in mare masura ... DETALII