Ghid de comportare pe munte
Postat de: moderator,
Ultima actualizare: 17 Martie 2025
Pentru cei care doresc sa se aventureze pe trasee montane iata cateva informatii utile in acest sens:
1. Alege traseul pe masura pregatirii fizice, psihice si tehnice a celui mai slab dotat din echipa.
2. Echipeaza-te si doteaza-te corespunzator. Alege echipamentul, materialele si alimentele necesare, prevazand si situatii deosebite.
3. Anunta la cabana plecarea si informeaza-te asupra traseului pe care il ai de parcurs.
4. Porneste devreme la drum.
5. Dozeaza-ti fortele si respecta regulile de igiena si alimentatie la efort.
6. Nu parasi poteca marcata.
7. Respecta si protejeaza muntele; nu lasa urme pe unde treci.
8. Fii pregatit sa intervii si sa oferi primul ajutor turistilor aflati in pericol.
9. Semnalul de alarma in munti consta in: *6(sase) semnale acustice pe minut, la 10 secunde fiecare, apoi pauza un minut.*semnalul de raspuns consta in 3 semnale pe minut.
10. Inainte de a pleca pe traseu consulta "Sistemul de alarmare al formatiei Salvamont din zona".
11. Nu este indicat sa plecati pe munte de unul singur; un ghid montan va poate fi de mare folos; daca nu ati mai practicat acest tip de sport va puteti accidenta sau rataci si nu veti avea pe nimeni care sa iti dea o mana de ajutor.
12. Nu plecati pe munte fara echipament corespunzator (bocanci, pelerina, haine groase, etc.) si nu va aventurati pe trasee nemarcate.
13. Nu consumati bauturi alcoolice; la urcus, temperatura si presiunea atmosferica, precum si ritmul cardiac isi modifica mereu parametrii, iar alcoolul nu face decat sa slabeasca organismul care astfel va face fata mai greu efortului.
14. Cand intalniti alti drumeti pe munte, cereti sau oferiti informatii utile despre traseu, meteo, etc.
15. Cand ajungeti la o cabana marcati-va trecerea in registru sau anunta-ti trecerea pe acolo; acest lucru ajuta echipele de salvamontisti in caz de accidente sau rataciri.
16. Nu deteriorati marcajele turistice, refugiile sau locurile amenajate de popas.
17. Ocroteste muntele! Nu faceti rau animalelor si nu lasati gunoaie in urma dumneavoastra.
18. Respectati sfaturile si indicatiile pe care le primiti de la cabanieri sau salvamontisti.
Articol vizualizat de 3 ori
Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!
Alte articole din Conduita montana
Pastrati si ocrotiti mediul inconjurator
Orice modificare a mediului ambiant are consecinte nefaste asupra echilibrului biologic si social, de aceea, cu totii suntem obligati sa iubim natura si sa respectam legile ei. De aceea se cuvine sa cunoastem si sa nu incalcam regulile si disciplina muntelui.
* Nu lasati focuri nestinse la locul ...
DETALII
Pericolele unei excursii montane
In timpul unei excursii montane ne putem confrunta cu o serie de situatii neplacute carora, trebuie sa invatam sa le facem fata. Acestea pot fi grupate in doua mari categorii de pericole - subiective si obiective - generate fie de factorul uman, fie de factorul natural.
A. PERICOLELE SUBIECTIVE ...
DETALII
Cainii ciobanilor
Cine nu s-a intalnit cu cainii ciobanesti pe munte? Cred ca toti drumetii au avut de a face cu acestia. O intalnire cu acesti patrupezi nu este intotdeauna placuta. Ei sunt agresivi din fire (spre deosebire de urs) si isi pazesc teritoriul. Daca sunteti in apropierea stanii pot fi foarte agresivi. ...
DETALII
Comportarea pe parcursul traseului
Cateva sfaturi utile atunci cand va hotarati sa urmati un traseu montan!
Terenul muntos creeaza greutati in organizatea si executarea deplasarilor, datorita numarului redus de comunicatii, precum si din cauza naturii si starii lor. In plus, conditiile meteorologice influenteaza in mare masura ...
DETALII
Sfatul Salvamontului
Cateva reguli de "aur" pentru iubitorii muntelui, menite sa va ajute sa faceti din drumetiile voastre clipe frumoase de bunavoie si relaxare. Muntele nu inseamna numai frumusete si distractie; el poate reprezenta, de asemenea, si un pericol pentru cei care nu respecta cateva reguli ...
DETALII
Lista comentarii