Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Norme cu privire la functionarea cabanelor turistice

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 12 Decembrie 2024

Normele cu privire la functionarea cabanelor au fost extrase din cartea d-lui Gh. Epuran - Ghidul cabanelor - editia 1962:

ART. 1 - Turistii sositi sunt obligati sa prezinte actele de identitate si sa dea lamuriri suplimentare pentru a fi inscrisi in registrul de vizitatori.

ART. 2 - Turistii vor fi cazati in dormitoare, separat pe sexe, acolo unde capacitatea cabanei permite. Pot fi cazati in aceeasi camera cei casatoriti sau parintii cu copiii.

ART. 3 - Pastrarea linistii este obligatorie intre orele 23-7. In cazul sosirii unor turisti dupa ora 23, stingerea se va da la maximum 2 ore de la sosire, in acest interval se serveste masa, se face dezechiparea, totul in liniste pentru a nu-i deranja pe ceilalti turisti. Parasirea cabanei inainte de ora 7 se va anunta din ajun cabanierului si plecarea se va face in liniste.

ART. 4 - Turistii au obligatia de a pastra curatenia in interiorul cabanei dar si pe terenul inconjurator. Dupa desteptare turistii au obligatia sa repuna in ordine inventarul dormitorului.

ART. 5 - Nu este permis turistilor:

- fumatul in dormitoare comune si servirea mesei in dormitoare

- schimbarea inventarului camerelor si folosirea lui in afara camerelor

- practicarea jocurilor de noroc pe sume de bani

- prezentarea la cabana in stare de ebrietate

- spalarea bocancilor in chiuvete

- incrustarea numelui pe mobilierul cabanei

- schimbarea destinatiei veselei si a tacamurilor sau deteriorarea lor

- folosirea primusurilor sau a spirtierelor in cabana sau in imediata apropiere

- supraincalzirea sobelor

- folosirea de echipamente electronice la reteaua cabanei fara acordul cabanierului.

ART. 6 - Administratorul bazei, fiind raspunzator de bunurile pe care le are in primire este responsabil si cu folosirea lor in conditii normale. Orice stricaciuni datorate turistilor, adica pagubele aduse, se vor plati imediat cabanierului la tariful existent la cabana. Totul se face cu proces verbal cu 2 martori. Turistii ceilalti sunt obligati sa-i acorde ajutor cabanierului in aplicarea normelor de functionare.

ART. 7 - Turistii care au asupra lor obiecte care intra in inventarul cabanei sunt obligati sa-l anunte pe cabanier de existenta lor atat la sosire cat si la plecare.

ART. 8 - Tarifele pentru deservirea turistilor sunt afisate la loc vizibil iar pentru fiecare suma cabanierul trebuie sa elibereze chitanta.

ART. 9 - Personalul cabanei este obligat sa acorde turistilor primul ajutor in caz de nevoie si sa organizeze actiuni de salvare ori de cate ori este cazul. Pot participa si turisti incercati prezenti la cabana.

ART. 10 - In cazuri exceptionale: noapte, viscol, ploaie, furtuna, accidente sau la cabane izolate sau la cele de altitudine, personalul cabanei are obligatia sa acorde adapost turistilor indiferent de ora, chiar daca toate locurile sunt ocupate. Se vor respecta prevederile art. 1. Turistii veniti neanuntati vor parasi cabana in cazul venirii unor grupuri anuntate, iar personalul cabanei are obligatia sa anunte acest lucru cu cel putin 24 h inainte.

ART. 11 - In functie de regimul cabanei, turistii pot fi serviti cu alimente in urmatoarele conditii:

- bufet la orice ora pana la ora stingerii

- la cantina se serveste la orele stabilite pentru mese

- la cabanele izolate sau cele de altitudine, sau daca exista turisti adapostiti impotriva intemperiilor, se serveste ceai la orice ora.

ART. 12 - Orice nemultumire se va inscrie de catre turisti in condica de sugestii si reclamatii, pe care personalul cabanei are datoria sa o prezinte.

ART. 13 - Daca turistii nu vor respecta normele, incalcarile acestea se vor raporta institutiei din care fac parte.

ART. 14 - Cabanierii au obligatia sa evacueze turistii scandalagii sau care deterioreaza inventarul in mod voit, apeland la organele statului. Pentru reclamatii, turistii se mai pot adresa primariilor sau Oficiului National pentru Turism. 

Articol vizualizat de 3 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Conduita montana

Cum sunt clasificate traseele montane Criteriile de clasificare a traseelor turistice montane sunt: timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate si nivelul de echipare a turistilor. Cum este calculat timpul de mers pe indicatoarele turistice: - pe teren plat sau pante mici, 4 km/h - urcus pe o poteca batatorita, de la ... DETALII
Regulile de conduita ale schiorilor Schiorii amatori si de performanta, precum si utilizatorii de snowboard trebuie sa respecte urmatoarele reguli de conduita: 1. Sa schieze in asa fel incat sa nu puna in pericol viata altui schior sau sa ii cauzeze acestuia un prejudiciu. 2. Sa isi adapteze viteza si maniera proprie de a schia ... DETALII
Sfatul Salvamontului Cateva reguli de "aur" pentru iubitorii muntelui, menite sa va ajute sa faceti din drumetiile voastre clipe frumoase de bunavoie si relaxare. Muntele nu inseamna numai frumusete si distractie; el poate reprezenta, de asemenea, si un pericol pentru cei care nu respecta cateva reguli ... DETALII
Comportarea pe parcursul traseului Cateva sfaturi utile atunci cand va hotarati sa urmati un traseu montan! Terenul muntos creeaza greutati in organizatea si executarea deplasarilor, datorita numarului redus de comunicatii, precum si din cauza naturii si starii lor. In plus, conditiile meteorologice influenteaza in mare masura ... DETALII
Cele zece porunci ale refugiului montan 1. Respecta si ocroteste locul in care tocmai ai ajuns! Nu uita ca esti musafir in casa din munti! 2. Iubirea e necesara, ne bucuram ca va iubiti, dar nu va lasati declaratiile pe peretii refugiului! Locul sentimentelor este in suflet! 3. Ai venit, te-ai adapostit, te-ai odihnit. La plecare lasa-l ... DETALII