Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Norme cu privire la functionarea cabanelor turistice

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Februarie 2024

Normele cu privire la functionarea cabanelor au fost extrase din cartea d-lui Gh. Epuran - Ghidul cabanelor - editia 1962:

ART. 1 - Turistii sositi sunt obligati sa prezinte actele de identitate si sa dea lamuriri suplimentare pentru a fi inscrisi in registrul de vizitatori.

ART. 2 - Turistii vor fi cazati in dormitoare, separat pe sexe, acolo unde capacitatea cabanei permite. Pot fi cazati in aceeasi camera cei casatoriti sau parintii cu copiii.

ART. 3 - Pastrarea linistii este obligatorie intre orele 23-7. In cazul sosirii unor turisti dupa ora 23, stingerea se va da la maximum 2 ore de la sosire, in acest interval se serveste masa, se face dezechiparea, totul in liniste pentru a nu-i deranja pe ceilalti turisti. Parasirea cabanei inainte de ora 7 se va anunta din ajun cabanierului si plecarea se va face in liniste.

ART. 4 - Turistii au obligatia de a pastra curatenia in interiorul cabanei dar si pe terenul inconjurator. Dupa desteptare turistii au obligatia sa repuna in ordine inventarul dormitorului.

ART. 5 - Nu este permis turistilor:

- fumatul in dormitoare comune si servirea mesei in dormitoare

- schimbarea inventarului camerelor si folosirea lui in afara camerelor

- practicarea jocurilor de noroc pe sume de bani

- prezentarea la cabana in stare de ebrietate

- spalarea bocancilor in chiuvete

- incrustarea numelui pe mobilierul cabanei

- schimbarea destinatiei veselei si a tacamurilor sau deteriorarea lor

- folosirea primusurilor sau a spirtierelor in cabana sau in imediata apropiere

- supraincalzirea sobelor

- folosirea de echipamente electronice la reteaua cabanei fara acordul cabanierului.

ART. 6 - Administratorul bazei, fiind raspunzator de bunurile pe care le are in primire este responsabil si cu folosirea lor in conditii normale. Orice stricaciuni datorate turistilor, adica pagubele aduse, se vor plati imediat cabanierului la tariful existent la cabana. Totul se face cu proces verbal cu 2 martori. Turistii ceilalti sunt obligati sa-i acorde ajutor cabanierului in aplicarea normelor de functionare.

ART. 7 - Turistii care au asupra lor obiecte care intra in inventarul cabanei sunt obligati sa-l anunte pe cabanier de existenta lor atat la sosire cat si la plecare.

ART. 8 - Tarifele pentru deservirea turistilor sunt afisate la loc vizibil iar pentru fiecare suma cabanierul trebuie sa elibereze chitanta.

ART. 9 - Personalul cabanei este obligat sa acorde turistilor primul ajutor in caz de nevoie si sa organizeze actiuni de salvare ori de cate ori este cazul. Pot participa si turisti incercati prezenti la cabana.

ART. 10 - In cazuri exceptionale: noapte, viscol, ploaie, furtuna, accidente sau la cabane izolate sau la cele de altitudine, personalul cabanei are obligatia sa acorde adapost turistilor indiferent de ora, chiar daca toate locurile sunt ocupate. Se vor respecta prevederile art. 1. Turistii veniti neanuntati vor parasi cabana in cazul venirii unor grupuri anuntate, iar personalul cabanei are obligatia sa anunte acest lucru cu cel putin 24 h inainte.

ART. 11 - In functie de regimul cabanei, turistii pot fi serviti cu alimente in urmatoarele conditii:

- bufet la orice ora pana la ora stingerii

- la cantina se serveste la orele stabilite pentru mese

- la cabanele izolate sau cele de altitudine, sau daca exista turisti adapostiti impotriva intemperiilor, se serveste ceai la orice ora.

ART. 12 - Orice nemultumire se va inscrie de catre turisti in condica de sugestii si reclamatii, pe care personalul cabanei are datoria sa o prezinte.

ART. 13 - Daca turistii nu vor respecta normele, incalcarile acestea se vor raporta institutiei din care fac parte.

ART. 14 - Cabanierii au obligatia sa evacueze turistii scandalagii sau care deterioreaza inventarul in mod voit, apeland la organele statului. Pentru reclamatii, turistii se mai pot adresa primariilor sau Oficiului National pentru Turism. 

Articol vizualizat de 3 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Conduita montana

Cum sunt clasificate traseele montane Criteriile de clasificare a traseelor turistice montane sunt: timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate si nivelul de echipare a turistilor. Cum este calculat timpul de mers pe indicatoarele turistice: - pe teren plat sau pante mici, 4 km/h - urcus pe o poteca batatorita, de la ... DETALII
Cabana si regulile ei 1. Cabana este casa de munte a turistului, adapost si popas pentru odihna si hrana, pentru reconfortare fizica si psihica, la finele unui traseu obositor, sau punctul de plecare spre noi carari si creste. Este postul de prim ajutor in caz de accidentari. 2. Cabana face parte integranta din ... DETALII
Cele zece porunci ale muntelui 1. Sa nu intreprinzi o ascensiune ce-ti depaseste puterile. Tu trebuie sa invingi muntele, nu el pe tine! Sa-ti fixezi un obiectiv pe care sa-l poti atinge, dar sa stii, de va trebui, sa renunti la el si sa faci stanga imprejur cat mai este timp. Sa nu fii grabit si sa nu incerci sa stabilesti ... DETALII
Cum ne aparam de caini pe munte Sunt putine drumetiile in care sa nu va intalniti cu caini sau cu turme de oi, care au cel putin un caine alaturi. Iata cateva sfaturi in legatura cu reactiile dumneavoastra in aceasta situatie: - Nu este recomandat sa o luati la fuga. Un caine oricum fuge mai repede ca omul si va va ajunge din ... DETALII
Vezi cine este initiatorul codului international de semnalare a accidentelor montane Aflat in situatie de accident, orice montaniard este indreptatit sa ceara ajutor in acest fel. Mai mult, caracterul general al acestui cod creste sansele de a fi salvat. Din punct de vedere moral, oricine receptioneaza pe munte un astfel de semnal are obligatia de a raspunde, daca poate, la ... DETALII