Aflat in situatie de accident, orice montaniard este indreptatit sa ceara ajutor in acest fel. Mai mult, caracterul general al acestui cod creste sansele de a fi salvat.
Din punct de vedere moral, oricine receptioneaza pe munte un astfel de semnal are obligatia de a raspunde, daca poate, la semnal, si/sau sa alerteze echipele specializate de salvare ale Salvamontului sau Jandarmeria Montana.
Acest cod este format din doua parti: cererea de ajutor al celui aflat in dificultate si raspunsul salvatorilor.
Pentru a cere ajutor, se emit 6 semnale intr-un minut (la intervale de aproximativ 10 secunde). Apoi se asteapta un minut, dupa care se reia cererea.
Pentru a raspunde unui astfel de cereri, cei ce pot interveni, emit 3 semnale pe minut (la intervale de aproximativ 20 de secunde), urmate de un minut de pauza.
Aceste semnale pot fi exprimate prin orice mijloc, in general acustic (tipete, fluieraturi, lovituri in stanci, copaci, ciocnire de cani metalice, pioleti, petarde etc.) sau vizual (semnalizare cu o frontala noaptea, reflexia soarelui cu o oglinda, rachete de semnalizare, rotocoale de fum etc.).
La emiterea acestor semnale este foarte important sa se aiba in vedere caracterul ritmic al semnalului, iar emiterea semnalului (mai ales a celor vizuale) trebuie sa fie directionata spre o zona circulata (cabana, refugiu, statie meteo, poteca turistica, sat aflat in vale).
Cel ce emite codul nu trebuie sa se opreasca din emis pana cand salvatorii ajung la el, chiar daca i s-a raspuns la apel. Acest lucru ajuta foarte mult la localizarea lui.
Legat de istoricul acestui cod se pare ca a fost introdus de britanicul C. Dent, in1894, si adoptat international aproape imediat.
In Europa este folosit in general in toate tarile sub aceasta forma. Mai exista o forma in care cele 6 respectiv cele 3 semnale se emit repede, succesiv, si nu o data la 10 respectiv 20 de secunde. Aceasta forma este descurajata pentru ca emiterea semnalelor la 10 secunde are sanse mai mari sa fie receptionata de cineva.
In America de Nord si Canada, cererea de ajutor se face prin emiterea a 3 semnale avand proveninenta din codul Morse pentru SOS (trei semnale scurte, trei semnale lungi, iar trei semnale scurte), dar este recunoscuta si varianta cu 6 semnale.
In Noua Zeelanda si Australia se folosesc tot 3 semnale (in 30 de secunde) apoi pauza un minut dupa care se repeta, pentru a cere ajutor.
Ca o concluzie, noi consideram ca e bine de stiut de existenta si folosirea acestui cod, si ca poate fi folositoare popularizarea lui in cadrul unei comunitati de pasionati ai muntelui.
Articol vizualizat de 1022 ori
Lista comentarii