Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Regulile cabanei

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

Cabana turistica este unitatea cu activitate hoteliera de capacitate relativ redusa (maximum 80-100 locuri), functionand intr-o cladire independenta, in general din lemn si cu temelia din piatra, cu arhitectura specific montana. Ea asigura cazarea, alimentatia si alte servicii necesare turistilor aflati in drumetie sau la odihna intr-o zona montana. Prin extensiune, denumirea se aplica si constructiilor realizate la munte de catre anumite asociatii turistice, pentru gazduirea exclusiva a membrilor lor sau a turistilor in general.

In tarile europene din zona alpina, aceasta situatie este foarte des intalnita. In tara noastra, din pacate, datorita mai multor factori obiectivi (dreptul la proprietate, situatia materiala precara s.a.) exista putine astfel de cazuri. Unul dintre acestea este Asociatia Turistica "Romania Pitoreasca" din Pitesti cu cabanele "Mos Mizof" (fosta Cuca) din Masivul Iezer-Papusa si "Garofita Pietrei Craiului" din Masivul Piatra Craiului (zona sudica-Rucar/Satic). In prezent, pe teritoriul Carpatilor romanesti se afla cca. 140 cabane turistice (montane), lider fiind Masivul Bucegi cu 14 cabane.

Cabanierul este un bun gospodar, un om care se pricepe la toate, o gazda desavarsita. Asa cum sublinia Ioan Preda in cartea sa "Muntele - frumusete si educatie", cabanierul trebuie "(...) sa stie sa schieze, sa dea primul ajutor medical unui accidentat, sa se priceapa cat de cat la alpinism ca sa poata sa sara in ajutorul unora care sunt la nevoie; iar cabana este casa noastra de la munte, un adapost al inaltimilor superbe ale Carpatilor, un loc unde ducem o viata intreaga." De cele mai multe ori, de cabanier depinde daca o excursie este o reusita sau un esec. Un cabanier sfatuieste fiecare turist sau grup cu privire la traseul care va fi parcurs, aratand cum pot fi evitate "capcanele" ce pot aparea. Cabanierul se poate ocupa personal de grupurile gazduite, incercand sa creeze o atmosfera cat mai placuta si reconfortanta prin organizarea unor seri de cabana cu glume, jocuri si cantece de cabana.

Regulile cabanei

1. Cabana este casa de pe munte a turistului, adapost si popas pentru odihna si hrana, pentru reconfortarea fizica si psihica la finele unui traseu obositor sau punctul de plecare spre noi carari si creste. Ea este postul de prim ajutor in caz de accidente.

2. Cabana face parte integranta din peisajul montan si este locul nostru de visare si recreere. S-o cinstim si s-o ocrotim ca pe propria noastra casa.

3. Cabana are obligatia sa primeasca, la orice ora pe turistul sau grupurile de turisti, amatori de drumetie, nu si de chefuri.

4. La sosire trebuie sa ne prezentam cabanierului si sa ne inscriem datele personale si traseul pe care vom drumeti, ca sa fim gasiti usor si ajutati la nevoie.

5. La munte bauturile obisnuite turistului sunt ceaiul si racoritoarele. Acolo unde sunt permise bauturi alcoolice consumul este limitat.

6. Legea de baza a convietuirii in cabana este curatenia si linistea. Intre orele 22.00 si 06.00 trebuie sa facem liniste totala: sa alergam pe varfuri, sa vorbim in soapta, sa nu trantim usile.

7. Sa folosim cat mai putin si la intensitate cat mai scazuta casetofonul, aparatul de radio, televizorul, etc. si numai dupa ce ne asiguram ca nu deranjam pe cei din jur. Sa fim incredintati ca cei care au trudit sa ajunga pana la cabana, prefera sa asculte in tihna doar linistea binefacatoare a piscurilor si murmurul izvoarelor.

8. Sa lasam curate locul unde am dormit si mancat precum si imprejurimile cabanei sfatuind si pe altii sa faca la fel. Sa ne opunem obiceiurilor unora de a se debarasa de gunoaie in cabana sau imprejurimi, explicandu-le ca ne gasim pe munte si ca nu are cine, cu ce si cum sa le evacueze spre locurile anume destinate din localitati. Este contributia noastra la pastrarea si ocrotirea mediului inconjurator.

9. In caz de accidentari sa anuntam cabanierul, salvamontul sau politia. Sa participam la actiunea de salvare. Sa ajutam la transportul si evacuarea accidentatului. Sa invatam codul de semnalizare internationala in caz de accident pe munte.

10. Sa ascultam cuvintele cabanierului. Cuvantul lui este cuvant de ordine. El este gazda dar si raspunzator in cabana pe care o administreaza cu asigurarea ordinii si respectarea regulilor de functionare ale cabanei. Sa-l ajutam la nevoie, cu vorba, cu fapta si exemplul nostru. Este o datorie civica a fiecarui turist.

11. Daca am respectat intocmai aceste reguli, ne putem acorda singuri cinstea de a ne numi oameni civilizati si turisti adevarati, dovedind respect si dragoste pentru natura.

12. Sa nu uitam ca marea frumusete a muntilor nostri si bucuria de a drumeti pe cararile lor, nu poate capata intregul farmec si stralucire decat prin noi, calatorii, prin frumusetea exemplului nostru, ca o dovada graitoare de adevarat patriotism.

Articol vizualizat de 1992 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Diverse

Serpasii - Poporul calauzelor Organizarea unei expeditii in masivul Himalaya nu se poate concepe fara ajutorul acestor oameni simpli de munte, ce se numesc serpasi, adevarati "carausi ai marilor inaltimi". Foarte buni cunoscatori ai muntelui, ei transporta pe spate, zeci de zile, pana la 7000-8000 m, toate materialele ... DETALII
Targul de fete de pe Muntele Gaina Nedeea a adunat, la inceput, doar ciobani, apoi au venit si plugari, crescatori de vite ori mineri. Si unde credeti ca se puteau aduna oamenii muntilor din imprejurimi? Nimic mai normal decat intr-un punct inalt, de mare vizibilitate, ferit de duhurile rele. Moti, mocani, criseni si zarandeni se ... DETALII
Istoria turismului romanesc. Asociatii si Societati Cea dintai organizatie turistica s-a numit CLUBUL ALPIN AL TRANSILVANIEI (Siebenburgischer Alpenverein). Ideea constituirii clubului le-a venit intr-o excursie in Piatra Craiului, primavara. Prin aprobarea de catre oficialitati s-a intrupat la 28 iulie 1872 pana in 1881 cu sediul in Brasov. Au ... DETALII
Primele asociatii si cluburi de turism si sufletistii lor Motto: "Dintre toate formele de turism, doar drumetia are cu adevarat farmec si acest farmec trebuie sa-l cunoasca fiecare... Doar drumetia poate dezvalui adevaratele frumuseti ale naturii, iar farmecul ei nu se va pierde niciodata..." (Emilian Iliescu) Primele incercari de a ... DETALII
ABC-ul muntelui Aparent cu totul, paradoxal lucrurile minore, considerate drept insignifiante, greveaza desea decisiv asupra existentei noastre. Atunci insa cand evadam in natura/la munte, nicidecum pentru a o sfida/provoca, ci eventual pentru a ne reevalua pe noi insine, de la starea fizica, la cea psiho-morala, ... DETALII