Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Serpasii - Poporul calauzelor

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

Organizarea unei expeditii in masivul Himalaya nu se poate concepe fara ajutorul acestor oameni simpli de munte, ce se numesc serpasi, adevarati "carausi ai marilor inaltimi". Foarte buni cunoscatori ai muntelui, ei transporta pe spate, zeci de zile, pana la 7000-8000 m, toate materialele necesare unei expeditii, acestea depasind adesea in greutate 40 kg.

Isi risca viata acolo pentru a duce bani acasa, familiei, dar in niciun caz nu am auzit de furturi sau inselatorii. Preturile cresc odata cu greutatea traseului, dar asa fac toti comerciantii cand e sezon, deci nu-s de condamnat.

Unii dintre serpasi au devenit celebri, numele lor a facut inconjorul lumii - Tenzing Norgay, de pilda sau Dave Tenzing, care, inca in 1924, a atins cea mai mare altitudine in Himalaya. Multi altii au ramas necunoscuti, multi isi dorm somnul de vecie in imparatia imenselor varfuri, imbalsamati in mantia alba a zapezilor eterne a maretului masiv sau a varfului Chomolungma - "Zeita mama a Pamantului".

Appa Sherpa, in varsta de 48 de ani, a urcat pe Everest pentru a 19-a oara. Record neegalat. A realizat prima sa ascensiune pe Everest in 10 mai 1990 si a castigat, de atunci, supranumele de "Mister Everest" in randul alpinistilor si al comunitatii ghizilor montani.

Appa a urcat prima data pe Everest cu neozeelandezul Rob Hall, decedat in apropiere de varf in 1999, apoi a participat la expeditii elvetiene, japoneze, indoneziene si americane.

In 1922, 7 serpasi care au insotit expeditia condusa de Gh. H. Bruce, au disparut in imensul cimitir alb, in urma unei groaznice avalanse de zapada. "De ce niciunul dintre noi, britanici, nu a impartasit aceeasi soarta?", se intreba Howard Sommervell, participant la expeditia din 1922. Insa majoritatea celor veniti din Occident au vazut serpasii doar ca pe niste oameni daruiti cu o extraordinara capacitate de a cara tot felul de poveri pe munte.

Navala occidentalilor spre varf le-a schimbat viata. Fundatia Himalaya, intemeiata de Edmund Hilary. In 1962 a construit 27 de scoli, 2 clinici si 27 de spitale satesti. Turismul din ce in ce mai dezvoltat i-a ajutat mult pe serpasii foarte saraci odinioara si le-a dat posibilitatea copiilor acestora sa studieze adesea peste hotare.

Existenta serpasilor, acesti "Tigri din Himalaya", a facut posibila escaladarea marilor varfuri de catre alpinisti din lumea intreaga, ale caror nume au devenit legendare.

Intodeauna alpinistii au avut parte de faima, de la aceasta regula nefacand exceptie nici echipa care, in 1978, a urcat Everestul fara tuburi de oxigen. In aceasta expeditie serpasii au carat echipamentul la peste 8000 metri atitudine. Numele lor au ramas insa necunoscute, in vreme ce acelea ale lui Messner si Habeler au devenit legenda.

Serpasii, locuitori ai inaltimilor abrupte din Himalaya sunt renumiti prin extraordinara lor rezistenta fizica.

In cartea autobiografica "Tigers of Snows" (Tigrii Zapezilor) a serpasului Tenzing Norgay, acesta mentioneaza: "Cartofii sunt principala noastra cultura si constituie baza alimentatiei serpasilor, la fel cum este orezul pentru hindusi si chinezi. Varietatile de cartof care cresc in Himalaya se cultiva la altitudini foarte ridicate (4500 m) si cu ei se asigura provizia de alimente in locuri indepartate" (...) Alte alimente de baza in dieta noastra sunt orzul (creste pana la inaltimi de 4000 m) si graul (pana la inaltimi de 3000 m). De la turmele de oi si de capre si de la cirezile de yaci, serpasii obtin lapte si branza cu care completeaza dieta lor pe baza de cartofi si cereale. Carnea abia daca se consuma si serpasii care urmeaza budismul in forma lui stricta sunt vegetarieni in totalitate".

"Oamenii de la rasarit", asa cum se traduce cuvantul serpas, sunt un grup etnic migrat din Tibet, prin Himalaya, inspre sudul Everestului, la sfarsitul secolului 15.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat de 4456 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Diverse

Un an de la moartea lui Sir Edmund Hillary, cuceritorul Everestului Motto: "O viata de om este mult mai importanta decat sa ajungi pe varful unui munte" (Sir Edmund Hillary) La inceputul lui ianuarie am comemorat un an de la moartea unei legende a alpinismului mondial, Sir Edmund Hillary, primul om care a reusit sa ajunga pe "acoperisul ... DETALII
ABC-ul muntelui Aparent cu totul, paradoxal lucrurile minore, considerate drept insignifiante, greveaza desea decisiv asupra existentei noastre. Atunci insa cand evadam in natura/la munte, nicidecum pentru a o sfida/provoca, ci eventual pentru a ne reevalua pe noi insine, de la starea fizica, la cea psiho-morala, ... DETALII
Eroinele Everestului Motto: "Nu inteleg de ce barbatii fac atata caz despre Everest - este doar un munte..." (Junko Tabei) Pe 16 mai 1975, japoneza Junko Tabei a devenit prima femeie care a ajuns pe “Acoperisul Lumii”, parcurgand traseul versantului sud-estic. S-a nascut pe 23 mai 1939 in ... DETALII
Recorduri pe Everest Acest varf a fost descoperit in 1852 prin eforturile lui Sir George Everest, pe atunci comandantul ehipei de cercetari geografice din India Britanica. A fost inregistrat initial cu numele Peak XV si apoi numit oficial Everest in 1865, dupa numele descoperitorului sau, cand s-a recunoscut a fi cel ... DETALII
Regulile cabanei Cabana turistica este unitatea cu activitate hoteliera de capacitate relativ redusa (maximum 80-100 locuri), functionand intr-o cladire independenta, in general din lemn si cu temelia din piatra, cu arhitectura specific montana. Ea asigura cazarea, alimentatia si alte servicii necesare turistilor ... DETALII