Motto: "O viata de om este mult mai importanta decat sa ajungi pe varful unui munte"
(Sir Edmund Hillary)
La inceputul lui ianuarie am comemorat un an de la moartea unei legende a alpinismului mondial, Sir Edmund Hillary, primul om care a reusit sa ajunga pe "acoperisul lumii", varful Everest, din muntii Himalaya. Acesta a decedat la 11 ianuarie 2008, la varsta de 88 de ani, in urma unui infarct miocardic.
Edmund Percival Hillary s-a nascut pe 20 iulie 1919, in orasul neozeelandez Auckland, bunicii lui fiind britanici din Yorkshire, care au emigrat in secolul XIX. Pasiunea acestuia pentru alpinism a aparut inca din adolescenta atunci cand isi petrecea iernile escaladand masivele muntoase din Noua Zeelanda. Primul munte cucerit de el a fost Tapuaenuku, de aproape 3000 de metri, din Marlborough, Noua Zeelanda. L-a urcat de unul singur timp de trei zile, in 1944.
In 1950, calatorea in Europa, escaladand trasee clasice din Alpii Elvetieni si Austrieci. In acelasi an, impreuna cu alti 3 alpinisti neozeelandezi, a facut o expeditie in Himalaya, in zona Gawcal, urcand 6 varfuri de peste 6600 m, ceea ce i-a facilitat acceptarea in expeditia engleza din anul 1951 si apoi in cea din 1953.
Expeditia din anul 1953, in urma careia a fost atins, in premiera, cel mai inalt varf din lume - Everest (8848 m altitudine), se datoreaza in mare masura colonelului John Hunt, decedat in 1998, care a pregatit expeditia in cele mai mici amanunte, nelasand nimic la voia intamplarii. Ideea lui Hunt a fost sa asigure cat mai mult material pentru ca trei grupe de alpinisti sa poata accede succesiv la asaltul varfului. Pe 28 mai Edmund Hillary si Tenzing Norgay se aflau la baza situata la 8500 de metri. A doua zi la ora 6 si 30 au inceput asaltul final, si la 11 si 30 au ajuns in varf. Cei doi si-au strans mainile si apoi s-au imbratisat. Hillary a facut cateva fotografii, iar Tenzing a fluturat steagurile Marii Britanii, Nepalului, Indiei si Organizatiei Natiunilor Unite. Hillary a cautat in zadar eventuale urme ramase de la expeditia Mallory-Irvine din 1924 despre care se presupunea ca ar fi atins varful, dar care din pacate nu s-au mai intors din escalada. Tenzing a adus ofranda zeilor Budisti bomboane si biscuiti, iar Hillary a depus un mic crucifix. S-au reintors la tabara initiala la 2 iunie 1953 extenuati dar extrem de fericiti.
Vestea cuceririi nu a ajuns la urechile omenirii pana pe 2 iunie, in ajunul incoronarii reginei Elisabeth II a Angliei, care l-a decorat pe Edmund Hillary cu ordinul Imperiului Britanic.
A continuat alpinismul de performanta pana in decada anilor '80, urcand varfuri ca Tamserku, Kangtega, Aba Dablan, de peste 7000 m. A fost prezent in expeditia ce a atins la 4 ianuarie 1958 Polul Sud cu vehicule (tractoare cu senile), s-a intors in Himalaya in cautarea miticului Yeti, a incercat in 1960-1961 - fara succes - sa urce Makalu (8470 m) fara butelii de oxigen. Ultima premiera a fost in anul 1985, cand, la 66 de ani, impreuna cu astronautul Neil Armstrong (cuceritorul Lunii), a aterizat la Polul Nord. Devenea astfel primul om care a atins cei trei "poli ai Lumii": Polul Nord, Polul Sud si Everestul.
Din anul 1985, a fost ambasador al tarii sale in India, Nepal si Bangladesh. In 1991, era desemnat Reprezentant Special UNICEF pentru copiii din Himalaya, iar in 1995 primea de la regina Marii Britanii distinctia maxima existenta in Regatul Unit: Jarretiera.
Insa cea mai mare energie si-a dedicat-o ajutorarii serpasilor nepalezi, pentru care a strans anual fonduri de peste 250.000 de dolari. Asociatia umanitara fondata de el, "Himalayan Trust", a contribuit la construirea de spitale, clinici, poduri, aeroporturi si aproape 30 de scoli. In Noua Zeelanda, chipul cuceritorului Everestului impodobeste bancnotele de 5 dolari, fiind singurul neozeelandez care a aparut, in timpul vietii, pe o bancnota in circulatie in tara sa.
Chiar si la 78 ani era o persoana foarte ocupata. Patru luni pe an calatorea prin lume pentru a tine conferinte si a strange fonduri pentru actiunile umanitare din Himalaya. Iar restul de 8 luni, il petrecea in casa sa din Auckland, scriind, raspunzand la scrisori, facand noi proiecte…
Cu un an in urma, legendarul alpinist, aventurier si filantrop a plecat sa se alature camaradului Norgay, care a decedat in 1986. Hillary nu ne-a parasit. El ne va privi in continuare de sus. Asa cum ne-a obisnuit.
Cenusa lui Sir Edmund Hillary a fost aruncata in mare in cadrul unei ceremonii private in tara sa natala, Noua Zeelanda. Procesiunea, desfasurata la bordul unui vas, a avut ca scop implinirea ultimei dorinte a lui Sir Edmund Hillary, care si-a manifestat dorinta de a fi inmormantat in mare, dupa ce si-a dedicat intreaga viata muntelui.
Noi ce mai putem spune, sa nu ne uitam niciodata inaintasii si sa speram ca acolo sus cuplul de alpinisti Hillary-Tenzing s-au reunit din nou pentru a lua in piept impreuna varfurile Cerului.
Articol semnat de GABRIEL-ANTONIE LAZAROVICI & IULIAN NICA
Articol vizualizat de 1727 ori
Lista comentarii