Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

9 ani de la prima expeditie integral romaneasca pe Everest

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 12 Decembrie 2024

Varful Everest (8.850 metri) a fost si este visul de ascensiune al oricarui alpinist. In cautarea acestui vis, foarte multi dintre ei si-au pierdut viata.

Everestul face parte din Muntii Himalaya, la frontiera dintre Nepal si Tibet (China). Ii poarta numele lui Sir George Everest, un general britanic topograf din India care a cartografiat zona si care, initial, in 1865, l-a numit "Cota 15". Tibetanii si serpasii il numesc Chomolungma, care inseamna "Zeita Mama a Cerului". Tot asa il considera si nepalezii, care si spun Sagarmatha.

Prima expeditie se considera a fi expeditia britanica din 1921. A fost obtinuta permisiunea celui de-al zecelea Dalai Lama pentru a explora muntele din nord si est. Nici un membru al expeditiei nu ajunge pe varf.

In 29 mai 1953, Edmund Hillary si Tenzing Norgay deveneau primii alpinisti care ating varful pe partea sudica. Ei au facut parte din expeditia britanica condusa de John Hunt.

Pe Everest, conform statisticii din 29 iunie 2010 a lui Eberhard Jurgalski au urcat 4571 de alpinisti, din care 253 alpiniste. Alpinisti din 81 de tari au suit pe varf. Cei mai multi alpinisti provin din Nepal si anume: 1991. SUA conduce la numarul de alpiniste: 41. Romania este clasata pe locul 49 cu 5 realizari dar nicio alpinista nu se numara printre cei cinci.

Primul roman care a escaladat varful Everest este Constatin Lacatusu, pe 17 mai 1995, ca membru al unei expeditii internationale conduse de un alpinist din Noua Zeelanda. Reusita lui a fost contestata ulterior, mai ales de alti alpinisti romani, care au acuzat inclusiv lipsa unor dovezi de necontestat ale ascensiunii - una dintre ele fiind fotografierea pe varf, dar cu detalii ale zonei care sa confirme ca este vorba chiar de varful Everest.

La sfarsitul lunii martie 2003, zece alpinisti din Romania au plecat sa cucereasca Everestul pentru tara noastra. Actiunea, denumita "Everest, pamant romanesc", a costat 200.000 de dolari, "de la primul pas, pana la intoarcerea acasa", cum s-a exprimat David Neacsu, bani alocati de catre Guvern din fondul pentru promovarea imaginii Romaniei in lume, desi ea a fost contestata inca de la inceput chiar de Federatia Romana de Alpinism si Escalada.

Doua au fost reprosurile adresate acestei expeditii: fiind vorba despre o actiune cu caracter national si sponsorizata cu o suma foarte mare de Guvern, trebuia facuta o selectie la nivel national, prin intermediul federatiei, ceea ce nu s-a intamplat. Apoi, al doilea repros fata de aceasta actiune cu "caracter comercial", cum au caracterizat-o oficiali ai federatiei, vizeaza componenta echipei, care nu este integral romaneasca. Din Bucuresti au plecat spre Everest noua alpinisti romani si unul indian, acesta din urma fiind stabilit de cativa ani in Romania.

Expeditia in sine

Ziua de 27 martie 2003 a insemnat data plecarii primei expeditii romanesti cu destinatia Varful Everest. Grupul a fost format din zece membri: David Neacsu, Mihai Sima, Marius Gane, Lucian Bogdan, Teodor Tulpan, Cornel Galescu, Gheorghe Dijmarescu, Bogdan Vasile, Sorin Smilovici, Serban Georgescu. Se observa prea bine ca nu aveam de a face cu niste "tineri teribilisti", care vroiau sa impresioneze lumea alpinismului prin curajul lor. Toti erau/sunt alpinisti experimentati, cu numeroase ascensiuni. Au fost dotati cu echipamentul cel mai bun din lume, care exista in acel moment, David Neacsu subliniind ca scopul lor era sa se intoarca "intregi acasa" si a amintit atunci ca, in diverse expeditii anterioare, sase alpinisti romani au murit din cauza echipamentului necorespunzator.

De retinut ca Gheorghe Dijmarescu ajunsese pe Everest cu patru ani inainte (1999) iar din Nepal li s-a alaturat sotia sa, Lhakpa Sherpa, prima femeie care a urcat pe Everest de doua ori - atat pe partea sudica, cat si pe cea nordica.

Astazi, gorjeanul stabilit in SUA Gheorghe Dijmarescu este considerat unul din cei mai buni alpinisti in viata din lume. El a atins deja varful de 9 ori intre 1999 si 2007, inclusiv fara oxigen si serpasi, iar sotia sa, Lhakpa, este prima femeie cu sase Everesturi in palmares.

Dar cine este David Neacsu, conducatorul expeditiei? Pana la data expeditiei avea un palmares alpin impresionant. Detinea recordul mondial de viteza pe cel mai inalt munte al Africii (Kilimanjaro, 5.890 metri), urcat si coborat in 54 de ore.

El a facut o expeditie solitara pe cel mai inalt varf de pe continentul american (Anconcagua, 6.960 metri). A urcat pe McKinley, in Alaska, cel mai dificil varf din lume, deoarece are cea mai mare diferenta de nivel (4.000 metri) si cea mai scazuta temperatura (-57 de grade Celsius).

David Neacsu a mai participat la o expeditie in Cordiliera Blanca, varful Huascaran (6.820 metri) si a cercetat in Tara de Foc marturiile trecerii pe acolo a exploratorului roman Iulius Popper, in secolul al XIX-lea.

Revenind la expeditie, aceasta a pornit din Kathmandu, prin Tibet, spre versantul vestic al varfului. Au ajuns in tabara de baza, de la 5.200 metri, cu jeep-urile. Tabara de baza avansata, de la 6.400 metri, a insemnat si inceputul perioadei de aclimatizare. Timp de doua saptamani, echipa urca si cobora intre 5.200 si 6.400 metri. Au urmat taberele de la 7.800 si 8.300 metri.

Pe 21 mai, cinci oameni din echipa si serpasii au plecat spre tabara 3, de la 8.300 de metri. Primul care a atins varful, pe 22 mai, la 8:10 ora locala (5:10 ora Romaniei), a fost Teodor Tulpan. Dupa inca trei ore, mai exact la ora 12:10 ora Nepalului (9:10 ora Romaniei) urmatorii doi romani care ajuns pe "acoperisul lumii" au fost Lucian Bogdan si Marius Gane. Al patrulea roman din expeditie care a atins varful a fost Gheorghe Dijmarescu. Teodor Tulpan a continuat ascensiunea cu toate ca tubul de oxigen i se terminase. Norocul l-a ajutat sa gaseasca, aproape de varf, un tub pe jumatate plin, care i-a salvat viata. Cam o jumatate de ora au stat pe varf, la altitudinea de 8.850 de metri, la temperatura de -40 de grade, in conditiile unui vant de circa 100 de km/h.

La intoarcere, Teodor Tulpan a zburat cu parapanta, stabilind un record: cel mai lung zbor, de 30 de minute. Expeditia “Everest, pamant romanesc” a revenit in tara pe 3 iunie.

Constantin "Ticu" Lacatusu - primul roman pe Everest

Istoria primului roman pe Everest s-a scris in 1995 cand pe 17 mai a reusit prima ascensiune romaneasca, documentata, dovedita, confirmata, omologata cu tot arsenalul de marturii posibile. Aceasta este informatia corecta. Mai mult decat atat, al doilea roman pe Everest a fost Gheorghe Dijmarescu, prima data in 1999 - intre timp a urcat de mai multe ori -, in 2003 chiar in echipa lui Teodor Tulpan.

Ne-a urcat acolo pe toti, inghesuiti in rucsacul lui. Romania nu fusese niciodata pe acoperisul lumii. Totusi, in 1995, anul performantei lui, alti 82 de cataratori au atins varful. Cu un an inainte, fusesera 51.

La Ticu Lacatusu, pasiunea pentru alpinism are la baza pasiunea pentru natura, aer liber si munte, combinata cu atractia aventurii. Cat despre risc, "In alpinism, el face parte din regulile jocului. Iti poti rupe un picior sau chiar gatul. Riscul este asumat din start. Daca nu, stai acasa", spune romanul care a urcat pe acoperisurile celor sapte continente: 1995 - Kilimanjaro (Africa), 1996 - Aconcagua (America de Sud), 1997 - Denali (America de Nord), 2000 - Carstensz Pyramid (Australia - Oceania), 2001 - Mount Vinson (Antarctica). Performanta l-a situat printre primii 75 de alpinisti din lume.

Practica acest sport din 1981 si de atunci a trecut "cam prin toate incercarile posibile". In Himalaya a fost de mai multe ori, trecand de 8.000 metri.

Everestul l-a atins pe 17 mai 1995, a spus o rugaciune si a infipt acolo steagul romanesc, indeplinind astfel visul miilor de alpinisti romani. "In trecut, performanta insemna pur si simplu atingerea varfului, indiferent de mijloace sau stil. Acum, performanta presupune trasee foarte dificile, chiar extreme, ingenioase, premiere alpine si un stil de abordare sportiv. Perioada de cucerire (prima ascensiune) a varfurilor de referinta a cam trecut, nu se mai pune problema sa ajungi pur si simplu pe Everest sau pe orice alt varf. Important este cum o faci. Cu serpasi, oxigen artificial, corzi fixe, cu echipe si logistica supradimensionate sau, dimpotriva, in echipe mici, usoare, cu mijloace naturale, fair-play si in stil sportiv. In general, performanta este invers proportionala cu marimea fortelor si resurselor implicate", spune Ticu Lacatusu.

Romani morti in Himalaya

Prima expeditie romaneasca in Himalaya a avut loc in 1985, avand drept tinta varful Gurja Himal, de 7.165 metri. In cursul tentativelor de ascensiune, alpinistul Cezar Vargulescu si-a pierdut viata, la 15 mai, sub Vf. Konabon de 6.570 metri.

Primele alpiniste din Romania care au incercat sa cucereasca un varf de peste 8.000 metri, Taina Dutescu-Coliban si Sanda Isaila, au fost vazute ultima data in 11 mai 1992 urcand spre varful Dhaulagiri.

Pe 20 iunie 1996, alpinistii Razvan Petcu si Gabriel Stana au diparut in timpul ascensiunii pe varful Nanga Parbat (8.125 metri).

Dupa ce, in 1997, a reusit ascensiunea in premiera romaneasca a varfului Nanga Parbat, iar in 1998 a varfului Gasherbrum, de 8.035 metri, in 1999, Mihai Cioroianu a incercat sa atinga "muntele ucigas" K2. Acesta nu a mai ajuns nici pe varf si nici nu s-a mai intors acasa, ramanand pentru totdeauna la aproape un pas de a-si atinge visul. Se afla insotit de un american undeva la 5.800 metri altitudine cand o piatra l-a lovit in spate, mai precis in plamani. Italienii au plecat de jos, in ajutor, dar Mihai a murit inainte de a ajunge ei. Hemoragia interna a fost puternica. Corpul lui Cioroianu a ramas ingropat in zapezile de pe K2 alaturi de cele ale altor temerari, pentru care masivul pakistanez a ramas doar o cetate necucerita.

Recorduri pe Everest (pana la nivelul anului 2010)

1921: Prima expeditie britanica pe Everest.
1924: 8 iunie, George Leigh Mallory si Andrew Irving sunt vazuti pentru ultima data.
1953: 29 mai, Sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay sunt primii oameni care ating varful.
1960: O expeditie chineza a fost prima care a ajuns in varful muntelui din partea tibetana.
1963: James Whittaker a devenit primul american care a reusit atingerea varfului.
1970: Japonezul Yuichiro Miura a fost prima persoana din lume care a coborat cu schiurile de pe Everest, alegand versantul sudic.
1975: Pe 16 mai, Junko Tabei din Japonia a devenit prima femeie care a ajuns pe varf, parcurgand traseul versantului sud-estic. Ea a facut parte dintr-o expeditie exclusiv feminina, sponsorizata de o televiziune si un ziar din Japonia.
1978: Reinhold Messner si Peter Habeler sunt cei dintai care ajung in varf fara oxigen artificial.
1980: Leszek Cichy si Krzysztof din Polonia au ajuns pe Everest in prima ascensiune realizata pe timp de iarna.
1980: Reinhold Messner, prima expeditie solitara, fara oxigen artificial.
1988: Lydia Bradey, din Noua Zeelanda, prima femeie care a ajuns pe "Acoperisul Lumii" fara oxigen artificial.
1990: Primul fiu al unui alpinist care a cucerit Everestul a ajuns pe culme: Peter Hillary, fiul lui Edmund Hillary.
1993: Cel mai mare numar de alpinisti ajunsi in varf, in aceeasi zi: 40 (10 mai).
1994: Americanii Barry Bishop si fiul sau Brent au devenit primul cuplu de acest fel care a cucerit Everestul.
1995: George Mallory, nepotul lui George Leigh Mallory, a ajuns in varf.
1995: 17 mai, Constantin Lacatusu a devenit primul roman care a cucerit varful Everest.
1996: 23 mai, Serpasa Ang Rita a realizat cea de-a zecea ascensiune fara oxigen.
1996: Anul cel mai dramatic pe Everest - 15 morti. Opt oameni au murit doar pe 11 mai.
1998: Tom Whittaker este prima persoana cu handicap fizic care ajunge in varf.
1999: Cathy O'Dowd este prima femeie care a reusit sa urce pe Everest pe doua rute, cea de nord (29 mai 1999) si cea de sud (25 mai 1996).
2000: Cele mai multe ascensiuni reusite ii apartin serpasului Appa, care la 20 mai 2000 a urcat a unsprezecea oara pe varf.
2000: Un record: 145 de alpinisti ating Everestul.
2000: Slovacul Davo Karnicar a coborat masivul pe schiuri in 4 ore si 40 de minute, pana in tabara de baza, strabatand portiuni acoperite cu gheta si stanci.
2001: 23 mai, Temba Tsheri Sherpa, un nepalez in varsta de 16 ani si 14 zile, a devenit cel mai tanar alpinist din lume care a reusit sa ajunga pe varful Everest.
2001: Sherman Bull a devenit cel mai batran alpinist care a urcat pe Everest, avand 64 de ani.
2001: Americanul Erik Weihenmayer este prima persoana fara vedere care escaladeaza Everestul.
2001: Pana la sfarsitul acestui an, 1491 alpinisti urcasera pe Everest (560 dintre acestia intre 1998 si 2001).
2003: Tanara serpasa de 15 ani, Ming Kipa Sherpa, a stabilit recordul celui mai tanar om ajuns pe Everest.
2003: Serpasul nepalez Pemba Dorje a stabilit un nou record privind cea mai rapida ascensiune a varfului Everest, reusind sa strabata traseul de la tabara de baza (5.364 m) pana in varf in 12 ore si 45 de minute.
2003: Yuichiro Miura, un japonez in varsta de 70 de ani si 222 de zile, schior profesionist, a devenit cel mai in varsta alpinist din lume care a reusit sa ajunga pe varful Everest.
2004: Cea mai rapida ascensiune cu tuburi de oxigen pe creasta de sud a fost a serpasului nepalez Pemba Dorjie in 8 ore si 10 minute pentru traseul de 17 km.
2006: In acest an este inregistrata si prima coborare pe schiuri de pe Everest, intreprinsa de aventurierii suedezi Tormod Granheim si Tomas Olsson. In timpul coborarii Olsson si-a pierdut viata, cazand de la o inaltime de aproximativ 1.700 m.
2006: Neozeelendezul Mark Inglis, de 47 de ani, a reusit sa realizeze o performanta mai putin obisnuita, atingand cel mai inalt varf de pe glob. Barbatul, care are ambele picioare amputate, a uimit o lume intreaga, indeplinindu-si visul, in ciuda faptului ca una dintre proteze i se rupsese in timpul catararii.
2007: Cel mai tanar strain care a ajuns pe Everest este californianca de 18 ani Samantha Larson.
2007: Alpinistul austriac Christian Stangl a realizat cea mai rapida ascensiune pe creasta de nord, care a avut nevoie de 16 ore si 42 de minute pentru a parcurge cei 10 km de la Tabara III pana la varf, depasind recordul de 17 ore al italianului Hans Kammerlander, record stabilit in 1996. Ambii au urcat singuri, fara tuburi de oxigen.
2007: Peste 630 de persoane au ajuns pe varf, la fel ca in perioada 1953 si 1993.
2008: Cel mai in varsta alpinist care a ajuns pe Everest este Min Bahadur Sherchan, care a ajuns pe varf la 25 mai 2008 la varsta de 76 de ani. Nepalezul a depasit astfel recordul stabilit in 2007 de alpinistul japonez Katsusuke Yanagisawa, care a escaladat acelasi varf, la varsta de 71 de ani.
2009: Serpasul nepalez Appa si-a depasit din nou propriul record si a escaladat Muntele Everest pentru a 19-a oara.
2009: Cel mai mare numar de alpinisti ajunsi in varf, in aceeasi zi: 150 (20 mai).
2010: 22 mai, Jordan Romero, un american in varsta de 13 ani, a devenit cel mai tanar alpinist care a ajuns pe Everest. Din grup faceau parte Jordan, tatal sau si trei ghizi sherpa.

Articol semnat de IULIAN NICA
 

Articol vizualizat de 3 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Istoria turismului romanesc in date In anul 1785 botanistul austriac Lerchenfeld pomeneste in insemnarile sale de Kloster Skitt. I. Kleinlauf in articolul Beschreibung einiger Berge und Holhlen im Burzenland und Szekelland tiparit in revista Siebenburgische Quartalschrift aparuta in 1793 la Hermannstadt (Sibiu), vorbeste despre ... DETALII
Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (ADMIR) Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (ADMIR) a luat fiinta in data de 14 iulie 1929, in casele domnului Farm. Toma P. Ciumetti, din str. Arinoaiei nr. 51, unde s-a stabilit si sediul provizoriu al Asociatiei. Ideea a fost pornita din entuziasmul si buna vointa a unor idealisti ca Dr. ... DETALII
Istoricul Cabanei Podragu Este cabana din Muntii Fagaras situata la cea mai mare altitudine, 2136 de metri, pe versantul nordic, in caldarea glaciara a Vaii Podragului, langa lacul cu acelasi nume. Este vizitata de turistii care parcurg traseul de creasta, sau de cei care urca aici pentru a se bucura de frumusetea ... DETALII
Istoricul Cabanei Plaiul Foii La doar 20 de minute de mers (14 km cu auto) de orasul Zarnesti, ajungi la Cabana Plaiul Foii, la 859 de metri altitudine, punct de plecare catre multe din traseele de pe flancul vestic al Pietrei Craiului. Este asezata pe malul Barsei Mari, sub Gruiul Lung. Cabana asta s-a cam infipt in istoria ... DETALII
Istoricul Cabanei Clabucet Plecare Situata la o altitudine de 1456 de metri, Cabana Clabucet Plecare a fost ani de-a randul un loc emblematic pentru orasul-statiune Predeal. Aceasta oferea o panorama unica asupra abruptului prahovean al Bucegilor si a Tarii Barsei. Avand posibilitatea de a caza 80 de persoane, Cabana Clabucet era ... DETALII