Motto: "Viata unui om este mai presus decat orice munte, decat orice performanta..."
(Constantin Lacatusu - alpinist)
Ticu Lacatusu a vazut lumina zilei pe 21 februarie 1961, la Piatra Neamt, fiind primul roman care a cucerit Varful Everest (8.848 m), la 17 mai 1995. L-a pasionat inca din copilarie muntele, a simtit o atractie irezistibila catre alpinism. Poate si pentru ca apropierea de Ceahlau avea sa fie permanent o tentatie spre inaltimi, spre tot mai sus.
Pentru Ticu, inca de pe cand era elev in clasele gimnaziale, Ceahlaul a incetat sa mai fie o necunoscuta. Dupa care au urmat Bucegii, Apusenii si de buna seama intregul lant al Carpatilor. A avut si privilegiul ca, urmand cursurile Facultatii de Geologie din Bucuresti (pe care a absolvit-o in anul 1986), sa se afle tot mai aproape de visul sau, acela de a ajunge treptat si pe cele mai inalte varfuri montane din lume. Chemarea inaltimilor a fost si motivul pentru care s-a simtit atras catre o disciplina sportiva care nu prea e la indemana tuturor, adica alpinismul la cele mai inalte cote posibile.
Dupa ce si-a incheiat periplul montan romanesc, Ticu Lacatusu si-a indreptat privirile cu aceeasi cutezanta catre obiective situate in afara hotarelor tarii.
In anii 1990-1991 a participat la prima iesire in afara granitelor tarii, in Caucaz, unde realizeaza doua premiere. Ticu este unul dintre alpinistii care au recuperat startul intarziat al romanilor spre Himalaya. Un an mai tarziu, in 1992, urca Broad Peak (8.047 metri), primul optmiar cucerit de un roman. Aceasta din urma a fost expeditia cea mai incarcata de dramatism si de emotie, a durat peste doua luni: vreme proasta, echipa cu care venise s-a retras, a ramas singur semnand ca ramane pe proprie raspundere. A urcat cu cinci americani la asaltul final, iar in acel an a fost singura ascensiune la peste 8000 de metri si prima romaneasca pe Broad Peak. De fapt acesta ii este si cel mai drag munte...
In anul 1993 a "atacat" cel mai semet varf din Europa, Elbrusul, avand 5.642 m. O reusita care l-a indemnat sa continue aventura la o scara si mai impresionanta. In plina forma, porneste in anul urmator spre Everest, pe un traseu in premiera mondiala (prin Tibet, pe fata nord-estica), si ajunge pana la 8.100 m.
Dar intervine in actiunea de ajutorare a unei expeditii internationale aflate in dificultate, salvand viata unui canadian. Rateaza astfel varful, dar obtine ceva mai pretios: "Viata unui om este mai presus decat orice munte, decat orice performanta. Fara aceasta solidaritate nu ar mai exista nimic, iar eu as abandona definitiv escaladele". Comitetul Olimpic Roman ii acorda Premiul Fair Play.
Escaladarea celui mai inalt varf european, Elbrusul, in 1993, ii da ideea proiectului Top 7 - de a urca pe "acoperisurile" celor sapte continente.
Asa se face ca in 1995 a ajuns pe Kilimanjaro, inaltimea care domina continentul african. Victorie! A urmat in acelasi an Everestul, 8.848 de metri inaltime, impreuna cu o echipa condusa de unul din cei mai celebri alpinisti din lume, Russell Brice. Numai ca sportivul roman a fost singurul si primul sportiv din tara noastra care avea sa reuseasca sa ajunga pe "acoperisul Terrei"... Pe Everest a stat cam 15-20 de minute, singur, fara oxigen suplimentar, intregul timp fiind dedicat fotografiilor, inainte ca aparatul sa inghete.
"A fost un moment unic, parca s-a intamplat ieri. Everestul este acum visul oricarui alpinist, dar in 1995 era extrem de greu pentru un alpinist roman sa-si propuna asa ceva. Am simtit atunci, pe varf, la cota 8.850 m, ca am indeplinit visul multor alpinisti de acasa, ca era o victorie a alpinismului romanesc si a celor care m-au sustinut", ne spune Ticu Lacatusu.
Semnatarul acestui articol nu intelege de ce apar in lumea alpinistilor romani atatea controverse demolatoare. In 1995 s-a contestat faptul ca Ticu Lacatusu ar fi fost primul roman care a ajuns pe Everest. De aici un sir de acuze, de certuri publice...
Totusi, voi aminti inca odata lucruri deja cunoscute de foarte multi romani fiind prezentate intr-o emisiune TVR, dupa intoarcerea lui Lacatusu de pe "Acoperisul Lumii". In ziua varfului - 17 mai 1995 - Ticu a plecat de la ultima tabara (8250 m), de pe versantul nordic, avand la dansul un aparat foto Konica. A luat cam 25 de cadre, 15 pe traseu si 10 pe varf si-n zona acestuia, inclusiv cu pioletul sau infipt langa trepiedul de aluminiu montat de alpinistii chinezi cu 10 ani in urma. O parte din aceste fotografii au fost filmate si difuzate la emisiunea de la TVR. Reamintesc ca la Edmund Hillary, singura dovada ca a cucerit celebrul optmiar au fost tot niste poze dar nimeni nu i-a negat reusita, nefiind roman.
Cea mai concreta dovada o reprezinta insa martorii (alpinisti americani, britanici etc.) care l-au urmarit pe Lacatusu din tabara de baza (5200 m) cu o luneta puternica. Pe casete video exista interviuri cu acestia si cu alti membri ai expeditiei, inclusiv seful acesteia neozeelandezul Russell Brice. Primul care a anuntat victoria lui Ticu Lacatusu la Kathmandu si-n Romania a fost directorul agentiei Asian Trekking care s-a ocupat de organizarea expeditiei in Tibet. De la Asociatia de Alpinism din Tibet Ticu a primit un certificat oficial de ascensiune. Primul ziar care a semnalat reusita a fost "Kathmandu Post"/Nepal, cu titlul: "Lacatusu - primul roman pe vf. Everest". Si agentia Reuter a difuzat stirea imediat dupa cucerire, corespondentul lor "vanand-ul" vreo 2 zile in Kathmandu.
Deci dovezi exista si nu mi se pare normal sa discreditezi reusita, performanta unui alpinist roman, coleg cu tine sa zic asa. Faptele si spiritul de fair-play stau mai bine unui alpinist decat vorbele si rivalitatile inutile.
Mai mult decat atat, al doilea roman pe Everest a fost Gheorghe Dijmarescu, prima data in 1999 - intre timp a urcat de mai multe ori -, iar al treilea a fost sibianul Teodor Tulpan in 2003 cu ocazia expeditiei integral romaneasca.
In 1996 Lacatusu s-a deplasat in America de Sud, avand ca obiectiv varful Aconcagua. Alta ascensiune reusita! Dupa care, in 1997 a urmat varful Denali din America de Nord. In anul 2000 a ajuns in Australia, pentru a escalada Carsetensz Pyramid. Si din nou, o ascensiune victorioasa. N-a ocolit nici Antarctica, urcand in decembrie 2001 pe Mount Vinson. Ticu devenea astfel singurul roman care face parte din TOP 7, clubul select al celor care au urcat cele mai inalte varfuri ale celor 7 continente. Doar 75 de alpinisti ai lumii au reusit aceasta performanta.
Neobosit, Ticu Lacatusu si-a continuat aventurile montane, astfel ca a mai cucerit trei varfuri virgine, toate in Himalaya, toate de peste 6.000 m. Doua dintre ele au fost urcate impreuna cu Ioan Torok (Joe Indianul), un foarte bun alpinist din Cluj, in 2004. Sunt foarte izolate, undeva in estul Nepalului, aproape de granitele cu China si India. Pe unul l-a botezat Rifil Peak, in onoarea firmei care l-a sustinut. Al treilea varf virgin, de peste 6.400 m, a fost atins in octombrie 2006, tot in Nepal, impreuna cu doi alpinisti germani. L-a botezat Peak Europa - cadou simbolic facut Romaniei pentru intrarea in Uniunea Europeana.
Cu siguranta n-am epuizat spectaculosul periplu montan al reputatului nostru alpinist. Totusi nu poate fi omisa ultima sa expeditie, care a avut loc in primavara lui 2008. Si tot in Himalaya, dar de data aceasta pe varful Lhotse, la peste 8.500 de metri. Sfidand din nou legile fizicii, cum se spune despre alpinistii de mare altitudine, cataratorii pe stanca si pe gheata. Numai ca acestia sunt tot mai putini, pentru ca efortul este imens. In planul pregatirii dar si in cel financiar. Pentru plata echipamentului, a deplasarii, dar si pentru a face fata unor situatii imprevizibile e nevoie de sume importante de bani. Daca n-ar exista sponsorii!... Si totusi, Ticu Lacatusu ramane consecvent dorintei si ambitiei sale de a continua. Chiar daca unele situatii n-au fost lipsite de obstacole aproape de neimaginat.
Nicio escaladare a unui munte nu a fost un mars triumfal. Muntele il supune pe alpinist la incercarile cele mai grele, nu se lasa invins usor. Ticu a depasit pragul de 8.000 m pe cinci giganti himalayeni (Everest, Lhotse, Dhaulagiri, Cho-Oyu si Broad Peak), trecand prin numeroase momente-limita: avalanse, caderi in crevase, caderi de pietre si seracuri, furtuni, trasnete, degeraturi, deshidratare, bivuacuri fortate in perete, corturi smulse de vant sau ingropate in zapada, colegi accidentati sau disparuti pentru totdeauna, actiuni de salvare la mare altitudine, chiar si in asa-numita "Zona a mortii", la peste 7.300 m.
Cu ce obiectiv va continua aventura sa? Cu o expeditie in Groenlanda. Dar de data aceasta cu niste obiective clare. Pe de o parte acela de a infiinta un centru international de pregatire montana, iar pe de alta parte pentru crearea unui muzeu alpin de anvergura, considerand ca Groenlanda poate fi locatia cea mai fireasca.
Noi nu putem decat sa fim alaturi de temerarul nostru alpinist, sa-i tinem pumnii si sa-i facem o urare din suflet: Mult succes Ticu Lacatusu!
Articol semnat de IULIAN NICA
Articol vizualizat de 5 ori
Lista comentarii