Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria turismului romanesc in date

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 13 Ianuarie 2025

In anul 1785 botanistul austriac Lerchenfeld pomeneste in insemnarile sale de Kloster Skitt. I. Kleinlauf in articolul Beschreibung einiger Berge und Holhlen im Burzenland und Szekelland tiparit in revista Siebenburgische Quartalschrift aparuta in 1793 la Hermannstadt (Sibiu), vorbeste despre schit, cat si mai cu seama despre pestera in sine.

Primii care au facut drumetii in Bucegi au fost: J.A.Vaillant si Slugerul Angelescu in iulie 1839, avand drept calauze pe Stoica Voda si Ion Puiu. J. A. Vaillant descrie excursia in Bucegi in cartea La Romanie aparuta in trei volume in anul 1844.

John Paget, calator englez la 1840, vorbeste despre schit, pestera si calugari. Schur, alt calator prin muntii Bucegi la 1894 vorbeste si el despre schit. Primii romani care scriu despre schit si ne descriu amanuntit pestera Ialomitei sunt geologul Popovici-Hatzeg si inginerul I. Sangeorzan. Studiul lor apare in anul 1897. Un rol foarte important in cunoasterea Bucegilor l-au avut societatile turistice.

Societatea Carpatica Brasov infiintata la 1873, in 1881 a devenit sectia Brasov a Societatii Carpatine Ardelene-S.K.V infiintata in 1881 la Sibiu, prima societate care s-a ocupat de constructia cabanelor si marcarea potecilor. S.K.V a construit prima cabana in Bucegi in anul 1882 - cabana Malaesti, in anul 1888 a construit un adapost de piatra pe varful Omu.

Societatea Carpatina Sinaia intemeiata in anul 1893, fondata de fostul staret al manastirii Sinaia, arhimandritul Nifon, Tache Ionescu si prima sa sotie Bucura Dumbrava s.a. Societatea a functionat pana in anul 1910 si i se datoreaza deschiderea mai multor drumuri in Bucegi, amenajarea pesterii Ialomitei, constructia cabanei Omu in anul 1900.

O alta societate turistica, al carui temei de activitate porneste din Bucegi este Societatea Turistilor Romani (S.T.R.) infiintata in anul 1903 avandu-l ca presedinte pe Ferdinand, pe atunci print mostenitor, iar ca secretar general pe Al. Tzigara Samurcas. In ea se intalnesc figuri proeminente ale intelectualitatii romanesti: I. I. C. Bratianu, Vintila Bratianu, Dr. I. Cantacuzino, Dr. E. Costinescu, General Ionnescu, Dr. C. I. Istrati, Traian Lalescu, Simion Mehedinti, V. G. Mortzun,G. Munteanu-Murgoci, Emil Pangratti, V. Popovici-Hatzeg, Barbu Stirbey s.a. Societatea a publicat anuare aparute intre 1903-1915 (anuarul S.T.R.), constructia drumului la varful Omu pe valea Cerbului. Societatea Turistilor Romani a fuzionat in anul 1931 cu Turing-Clubul Romaniei (T.C.R.).

Asociatia Hanul Drumetilor - societate pe actiuni cu un capital social initial de 200.000 lei impartit in 200 de actiuni nominative de 100 lei buc. Adunarea generala preliminara, convocata de initiatori pe data de 14.09.1920 s-a tinut in casa Spiru Haret. Membrii fomdatori au fost: Bucura Dumbrava, Ioan Bianu, D. Z. Furnica, Aurel Stanescu, Sophie Bragadiru, Mihai Haret, Emanoil Bucuta, Mircea Nenitescu. Societatea a fost recunoscuta oficial la 15.03.1921.

Actul constitutiv precizeaza la art.1: "Societate de turism si pentru protectia naturii, anonima pe actiuni, necomerciala si cu scopuri exclusiv stiintifice-culturale-sportive. Sediul social era in Bucuresti str.Gen.Manu nr.7. In vara anului 1920 repara poteca Tache Ionescu. In anul 1922 repara poteca pe valea Jepilor in colaborare cu sectia Bucuresti a S.K.V. Dupa obtinerea unui teren de 1ha la Cocora, Pe stanga Ialomitei, in aprilie 1923 incepe constructia Hanului Pestera, se imprejmuieste terenul si se infiinteaza primul Parc Natural din Romania.

Pe 29.06.1925 se inaugureaza Hanul Pestera. La 10.06.1925 Societatea Hanul Drumetilor fuzioneaza cu Turing-Clubul Romaniei. Turing Club Roman infiintat in anul 1925. T.C.R construieste in 1926 casa Omu, in aprilie 1940 se hotaraste construirea noii case Pestera terminata in 18.10.1942, cea veche arzand in 12.02.1940. Sectia alpina a Bucegilor - T.C.R cu sediul in Sinaia scoate intre 1926-1928 Anuarul sectiei Bucegilor vol.1-3. Clubul Alpin Roman (C.A.R.) infiintat in 1933 construieste refugiul metalic de pe Costila.

Clubul Carpatin Roman construieste in 1937 cabana Caraiman. Asociatia Drumetilor din Muntii Ialomitei si Romaniei (A.D.M.I.R.) fondata in anul 1929, in anul 1937 construieste cabana Babele. Asociatia Hai la drum (H.L.D) infiintata in anul 1939. Toate asociatiile turistice printr-o hotarare a Consiliului de Ministri din 1948 au fost dizolvate, patrimoniul fiind trecut la O.N.T.

Articol vizualizat de 2 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Istoricul Cabanei Podragu Este cabana din Muntii Fagaras situata la cea mai mare altitudine, 2136 de metri, pe versantul nordic, in caldarea glaciara a Vaii Podragului, langa lacul cu acelasi nume. Este vizitata de turistii care parcurg traseul de creasta, sau de cei care urca aici pentru a se bucura de frumusetea ... DETALII
Istoricul Cabanei Dochia In istorie se spune ca toate drumurile duc la Roma, in Ceahlau, cu siguranta, toate drumurile duc la Dochia. Asezata sus, la 1750 metri altitudine, intre varful Lespezi si Batca Ghedeonului, este popasul preferat al oricarui turist ce ajunge pe platou, punctul final sau de start al tuturor ... DETALII
S.K.V. - Siebenburgische Karpathen Verein, Societatea Turistilor din Romania, Turing-Clubul Romaniei Motto: "Calatoria este, de fapt, cel mai puternic mijloc de a te instrui si de a fi folos tarii, cu conditiunea insa sa fii pregatit prin cunostinte generale solide, sa stii sa observi si sa stii ce vrei." (Constantin I. Istrati) S.K.V. - Siebenburgische Karpathen Verein In ... DETALII
Istoricul Cabanei Clabucet Plecare Situata la o altitudine de 1456 de metri, Cabana Clabucet Plecare a fost ani de-a randul un loc emblematic pentru orasul-statiune Predeal. Aceasta oferea o panorama unica asupra abruptului prahovean al Bucegilor si a Tarii Barsei. Avand posibilitatea de a caza 80 de persoane, Cabana Clabucet era ... DETALII
Clubul Alpin Roman - C.A.R. C.A.R. s-a constituit in data de 18 martie 1934 avand ca initiatori pe fondatorii "Gruparii Alpine" infiintata in 1931 in cadrul Turing Clubului Romaniei (T.C.R.). In aprilie 1933 aceasta s-a desprins din Turing Club si a continuat activitatea sa in cadrul Asociatiei Drumetilor din Muntii ... DETALII