Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoricul Cabanei Malaiesti

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

Urcand prin padurea tot mai rara, pe marcaj turistic cu banda albastra ce vine dinspre Rasnov, trecand de Poienile Malaiesti, dupa ce iti fortezi pasul pe o panta mai inclinata (de fapt un prag glaciar), iesi in golul alpin in frumoasa stramtoare dintre muntii de piatra ai Bucsoiului si ai Padinei Crucii.

Inca de la primii pasi prin padure ai sa simti placutul miros de foc de soba care te anunta ca te apropii de un adapost turistic. Aici ai sa gasesti cabana Malaiesti, asezata pe o morena a vaii glaciare, sub creasta zimtata a Padinei Crucii.

Multi dintre noi au trecut cel putin o data pe aici, dar ce stim despre istoricul cabanei?

Malaiesti a fost prima cabana construita in Muntii Bucegi, in 1882, de catre Asociatia Carpatina Transilvana / Siebenburgische Karpaten Verein. Initial, era un simplu adapost din lemn, situat ceva mai jos de locul unde se afla astazi cabana, la altitudinea de 1570 de metri, in zona numita "La Blide". Inceputa la 7 mai 1882, cladirea este inaugurata la 29 iulie.

In 1897 arde din temelii, fiind reconstruita un an mai tarziu, odata cu inaugurarea potecii Deubel.

In 1923, cabana este spulberata de o avalansa, pornita de pe versantii Bucsoiului. Evenimentul a pus semne de intrebare cu privire la amplasarea adapostului, astfel ca, in 1924, SKV a decis relocarea cabanei. Ramasitele vechiului adapost au fost carate 150 de metri mai sus, in golul alpin, unde s-a ridicat noua constructie.

In anii 1938-1939, cabana a fost extinsa, avand 100 de locuri in camere cu priciuri pe timp de vara si 50 pe timp de iarna, iar in 1967 a fost modernizata.

In martie 1998, constructia este din nou mistuita de flacari, ramanand in picioare doar cladirea Refugiului Salvamont, ridicat de curand. Incendiul ar fi izbucnit, se pare, de la unul din hornurile cabanei, in care s-a aprins cenusa. Cu ce sa o stingi?! Pana la sosirea ajutoarelor, cabana a ars complet.

De altfel in urmatorii ani, acest refugiu Salvamont va constitui adapost turistilor. Din fericire lucrurile nu au stat asa. S-a construit o noua cabana. Mai greu, caci in anii acestia orice adapost montan se construieste mai greu (daca se construieste). In 2007, dupa cativa ani grei, s-a dat in functiune noua cabana. Mai intai o mica anexa (iulie 2006), apoi si cladirea cea mare.

Noua cabana a avut si ea de suferit. La 23 martie 2007, suflul unei avalanse pornite tot de pe Bucsoiu distruge acoperisul acesteia. In Valea Malaiesti a ramas un strat de 50 cm de zapada grea, iar toata zona "La Blide" a fost maturata de o serie de avalanse ce au rupt trunchiuri de copaci.

Primul cabanier al Malaiestilor a fost Ioan Stanila, rasnovean nascut la 1846, fiul unui vanator de ursi. Cat timp s-a ingrijit de cabana, l-a insotit pe botanistul Francisc Josef Rainer in expeditiile sale prin Muntii Bucegi. Fiii acestuia, Alexe, Ion si Gheorghe, vor fi si ei cabanieri la Malaiesti.

Ioan Stanila a murit pe 7 august 1910, intr-un accident de munte. A plecat din cabana, urcand valcelul din fata adapostului, pana pe Bucsoiu, unde s-a prabusit intr-o prapastie, cautand flori de colt. Probabil de aici vine si numele festivalului folk "Floare de Colt", organizat ani de-a randul de actualul cabanier, Ion Adamuta.

Astazi cabana poate caza 100 de persoane, in camere cu 3, 4, 6, 9 si 14 paturi, pentru numai 30 de lei/persoana. Si, desi esti in creierii muntilor, poti manca o supa sau o ciorba calda pregatita ca la carte de familia Adamuta sau poti bea o bere rece carata pe drumurile intortocheate de munte, de cai vigurosi, tocmai din Busteni sau din Brasov.

Daca aveti alte ganduri, ar trebui sa stiti ca este strict interzis accesul cu orice mijloc de transport motorizat si ascultatul manelelor! Seara, electricitatea este asigurata pana la ora 22:00 de un generator, iar dupa aceasta ora, lumina vine de la focurile de tabara, in jurul carora muntomanii se aduna si canta la chitara.

Sursa: cabanamalaiesti.ro, alpinet.org, adevarul.ro

Articol vizualizat de 1930 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Istoria cuceririi masivului Mont Blanc - Date si fapte Denumirea masivului vine din franceza si inseamna Muntele Alb, dar trebuie sa avem in vedere si varianta italiana Monte Bianco. Mont Blanc, cunoscut si sub denumirea La Dame Blanche ("Doamna Alba") este cel mai inalt varf din Alpi si din Europa de Vest si este situat pe granita dintre ... DETALII
Istoricul Cabanei Dochia In istorie se spune ca toate drumurile duc la Roma, in Ceahlau, cu siguranta, toate drumurile duc la Dochia. Asezata sus, la 1750 metri altitudine, intre varful Lespezi si Batca Ghedeonului, este popasul preferat al oricarui turist ce ajunge pe platou, punctul final sau de start al tuturor ... DETALII
Istoricul Cabanei Pestera Asociatia Turistica Hanul Drumetilor, grupare creata in 1921 de cativa fosti membri ai STR (Societatea Turistilor Romani), incepe in mai 1923, constructia unei cabane pe valea superioara a Ialomitei, in Poiana Crucii, la poalele muntelui Cocora, in imediata apropiere a Cheilor si Pesterii ... DETALII
Inceputurile practicarii turismului pe teritoriul Romaniei, aparitia primelor asociatii si cluburi turistice Muntii Carpati au fost strabatuti inca din timpuri foarte vechi de catre vanatori si ciobani. Vaile si padurile lor au adapostit de-a lungul vremii multi fugari din fata navalirilor dusmane sau sihastri doritori de liniste. Dar primele ascensiuni fara scop utilitar au avut loc desigur mult mai ... DETALII
Istoricul Cabanei Plaiul Foii La doar 20 de minute de mers (14 km cu auto) de orasul Zarnesti, ajungi la Cabana Plaiul Foii, la 859 de metri altitudine, punct de plecare catre multe din traseele de pe flancul vestic al Pietrei Craiului. Este asezata pe malul Barsei Mari, sub Gruiul Lung. Cabana asta s-a cam infipt in istoria ... DETALII