Cea dintai "Cabana Negoiu" a fost construita in anul 1881 de catre Societatea Carpatina Transilvaneana (S.K.V.) din Sibiu si inaugurata la 10 septembrie acelasi an, fiind una din primele cabane aparute in Carpatii nostri. Ea a constituit baza pentru urcarea pe Varful Negoiu. Tocmai de aceea a primit numele de "Cabana Negoiu", desi localnicii ii spuneau "Casa din Muntele Serbota" sau "Casa Serbota".
Cabana a fost ridicata prin grija preotului Stoichita din Porumbac, caruia i s-a datorat si obtinerea terenului. Ea a fost construita din barne de lemn si acoperita cu sindrila.
Ca urmare a cresterii circulatiei turistice, in anul 1890 a fost construita o a doua cabana mai mare. Prima cladire a devenit locuinta a cabanierului si de-a lungul timpului a suferit doua mutari. Cea dintai cabana a disparut in timp.
Cea de a doua cabana a fost extinsa in 1907 si 1914-1915, cand a primit numele de Cabana Negoiu Robert Gutt. Si cea de-a doua cabana si-a incheiat existenta odata cu construirea actualei cabane cu 2 etaje, in perioada 1957-1962.
La inceput accesul la Cabana Negoiu se facea de la Avrig, prin Poiana Neamtului, de unde se prindea poteca numita "Plaiul Tarii" care era urmata pana aproape de golul alpin de pe Muntele Barcaciu. In continuare se urma spre est o poteca ciobaneasca, pe la limita superioara a padurii, si se traversa Paraul Porumbacelul, Muchia Puha, Puiul Miezuinei, apoi se ajungea la stana din Valea Serbotei , se traversa apa pe deasupra Cascadei Serbota si se continua pe versantul vestic al muchiei Serbota, pana la cabana. Acesta era "Drumul vechi al Negoiului".
In anul 1901 a fost construita poteca turistica de la "Glajaria", din Valea Porumbacelului, peste Magura si Puha, pana la Cabana Negoiu, lunga de 12,7 km. Aceasta poteca a fost prelungita pana la Piatra Caprei, cu poteca de pe versantul vestic al Vaii Saratii. Prelungirea potecii a fost numita "Drachensteig" - "Cararea Zmeilor" sau "poteca Balaurului".
Accesul de la cabana la varful Negoiu se facea la inceput coborand la stana din Valea Saratii, apoi se urca pe partea estica a paraului pana la Piatra Caprei, si de aici pe drumul actual. Acesta a fost primul traseu turistic din Muntii Fagarasului marcat cu vopsea. Marcarea a fost coordonata de W. Copony si executata in anul 1887 de catre ghidul turistic al SKV Ioan Neamtu din Porumbac.
Articol semnat de IULIAN NICA
Articol vizualizat de 3910 ori
Lista comentarii