Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoricul Cabanei Omu

Postat de: Mircea, Ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

Cred ca toti iubitorii de munte au auzit de Cabana Omu, din Bucegi, un adapost montan pentru cei ce vor sa fie cat mai aproape de natura, cat mai desprinsi de tehnologie si de agitatia oraselor obositoare. Ceea ce nu stiti, poate, este ca aceasta cabanuta e cladirea plasata la cea mai mare inaltime in Carpati (2505 m) si cel mai inalt punct locuit permanent din Romania.

Cum ajungem la Cabana Omu. Traseele montane sunt multiple. Din Sinaia, pe marcaj banda albastra pana la Cabana Piatra Arsa, apoi pe banda galbena via Cabana Babele (cca 8 ore). Din Busteni, prin Valea Cerbului (banda galbena, 5-6 ore). Din Predeal si Rasnov via Cabana Malaiesti (banda albastra, 7-8 ore). Din Bran, prin Saua Tiganesti (banda rosie, 6-7 ore) sau pe la varful La Scara (triunghi galben, 7-8 ore).

Putina istorie. Prima cladire pe Varful Omu a fost ridicata in 1888 de catre vechea asociatie de sasi SKV (Siebenburgischer Karpaten Verein). Inaugurarea a avut loc in toamna aceluiasi an, mai exact, la 2 septembrie, iar cabana a primit numele de "Casa de piatra de la Varful Omu".

In 1900 este construita o a doua cabana, din lemn, de catre Societatea Carpatina Sinaia (SCS). Cele doua constructii functioneaza simultan pana in octombrie 1911, cand cabana din lemn s-a facut scrum.

Un an mai tarziu, SCS decide refacerea cabanei din lemn, dar actiunea ramane pe hartie pana in 1924, cand Hanul Drumetilor, grupare creata de cativa fosti membri ai STR (Societatea Turistilor din Romania), incepe constructia unei cabane pe care intentiona sa o boteze "Casa Zorilor".

Noua cladire urma sa fie inaltata cu materiale aduse de la Fabrica de Hartie "C&S Schiel, Succesorii-Busteni" si carate, cu telefericul, pe muntele Piatra Arsa si, de aici, transportate pe Varful Omul. Hanul Drumetilor nu reuseste sa materializeze proiectul, asociatia desfiintandu-se in 1925.

In acelasi an, lucrarea este preluata de Turing-Clubul Romaniei (TCR), iar in ianuarie 1926 cabana era deja ridicata pe varf, putand gazdui pana la 25 de persoane. Inaugurarea oficiala a avut loc la 7 august 1926, in prezenta a peste 400 de drumeti.

In 1927, cabana a fost "legata" de stanca Omu, printr-o "magazie-tampon" din piatra si ciment, intrucat "casa vibra si mai ales urla extraordinar in timpul uraganelor, care la Omu sufla foarte des", dupa cum sustinea Mihai Haret.

Intre 1936 si 1937 au loc lucrari de extindere, rezultatul fiind cladirea care se pastreaza aproximativ in aceeasi forma pana astazi.

Cazarea la Cabana Omu. Desi este situata la 2505 m inaltime, la Cabana Omu gasiti cam tot ce va trebuie. Neaparat sa va luati un sac de dormit, fie sac de dormit pentru mai multe sezoane, fie sac de dormit pentru fiecare sezon in parte. De ce? Pentru ca veti intalni 30 de locuri de cazare la prici. Daca aveti noroc, o sa gasiti in camerele de 2 sau 4 locuri, sau poate chiar unul dintre cele 12 locuri de la mansarda. In caz de nevoie, se pune la dispozitie pentru cazare si sala de mese. Nu, stati fara grija, vantul n-o sa sufle acoperisul, e prins bine! Preturi: 5-35 lei/loc, in functie pe unde dormi: pe izopren, in sala de mese, sau in camera cu doua paturi.

Avantaje la Cabana Omu. Ca si dotari mentionam bucataria si bufetul deschise pana la ora 22. De aici va puteti procura mancare calda si mancare rece. Este proaspata, deci nu va faceti probleme. De priveliste nu mai zicem nimic, pentru ca e de la sine inteles ca veti avea parte de niste peisaje superbe, atat pe timp de iarna, cat si pe timp de vara.

Dezavantaje la Cabana Omu. Din pacate, nu exista niciun izvor cu apa curata la cabana si nici curent electric. Asa ca cel mai bine ar fi sa aveti la voi ceva lanterne sau lampi. Si nu uitati sa puneti in rucsac bidonul cu apa: singura sursa e bufetul cabanei, dar si asta seaca rapid. O sa vedeti in momente de genul acesta cat sunt de utile.

Cate ceva despre ambianta. Vara, cabana e aglomerata - in principal, cu pantofari veniti cu telecabina Busteni-Babele -, asa ca o rezervare prealabila este calduros recomandata. Nu este de dorit sa ajungeti la 2505 m si sa fiti nevoiti sa dormiti afara. De asemenea, nu va bazati pe cazarea la statia meteo (este permisa doar in cazuri de forta majora; nu insistati: omul risca sa fie dat afara) sau la cort (vantul ti-l transforma instant in parapanta).

Neaparat de luat in seama faptul ca majoritatea traseelor pe timp de iarna nu sunt practicabile. In plus, atentie mare, din octombrie pana in mai Cabana Omu este chiar inchisa!

Sursa: cabana-omu.ro, proalpin.ro, alpinet.org, catavencii.ro

Articol vizualizat de 4103 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Horia Colibasanu - Primul roman pe K2 Motto: "E un munte care nu iarta. Daca ai cea mai mica lacuna tehnica sau de sanatate, ai mari sanse sa nu te mai intorci acasa." (Horia Colibasanu, alpinist) Poreclit de alpinisti "Muntele Salbatic", K2 (8.611 m) este cel de-al doilea varf al lumii, ca inaltime, dupa ... DETALII
Drumul lui Deubel (Bucegi) Cine a fost Friederich Deubel? La varsta de 88 ani, la 9 ianuarie 1933 s-a stins din viata entomologul si unul dintre membrii de onoare ai S.K.V., Friederich Deubel. Nascut la 13 ianuarie 1845, la Brasov, a manifestat, inca de mic, un interes deosebit pentru insecte, lucrarile lui de ... DETALII
Constantin Lacatusu - Primul roman pe Everest Motto: "Viata unui om este mai presus decat orice munte, decat orice performanta..." (Constantin Lacatusu - alpinist) Ticu Lacatusu a vazut lumina zilei pe 21 februarie 1961, la Piatra Neamt, fiind primul roman care a cucerit Varful Everest (8.848 m), la 17 mai 1995. L-a pasionat ... DETALII
Istoria turismului romanesc in date In anul 1785 botanistul austriac Lerchenfeld pomeneste in insemnarile sale de Kloster Skitt. I. Kleinlauf in articolul Beschreibung einiger Berge und Holhlen im Burzenland und Szekelland tiparit in revista Siebenburgische Quartalschrift aparuta in 1793 la Hermannstadt (Sibiu), vorbeste despre ... DETALII
9 ani de la prima expeditie integral romaneasca pe Everest Varful Everest (8.850 metri) a fost si este visul de ascensiune al oricarui alpinist. In cautarea acestui vis, foarte multi dintre ei si-au pierdut viata. Everestul face parte din Muntii Himalaya, la frontiera dintre Nepal si Tibet (China). Ii poarta numele lui Sir George Everest, un general ... DETALII