Ca orice cabana de pe munte, si Refugiul Grind are propria istorie. Mai jos gasiti povestea unui loc atat de util montaniarzilor, situat pe versantul estic al Pietrei Craiului, sub Hornurile Grindului, la o altitudine de 1620 de metri.
Primul refugiu a fost construit in 1908 de Societatea Turistilor din Romania (STR), sectia Campulung, fiind refacut in 1932 de Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (ADMIR), sectia Campulung. Noua casa ("Radu Negru", dupa numele domnitorului) a fost inzestrata cu mobilier si vesela, nu si cu ingrijitor. Prin urmare, la scurt timp dupa inaugurarea din 25 septembrie 1932, adapostul a fost jefuit, tot ce nu a putut fi furat fiind facut inutilizabil.
Refacut in 1933, refugiul de la Grindul Pietrei Craiului a reintrat in circuitul turistic al masivului, la buna desfasurare a activitatii de aici fiind desemnat un ingrijitor permanent. Apoi, vreme de mai multi ani, la cabana s-au facut imbunatatiri, dar fara efect vizibil, deoarece majoritatea banilor se canalizau in buzunarele cabanierilor si mesterilor care lucrau fara control si fara spor.
Pentru curmarea acestei stari de lucruri, in toamna lui '36 debuteaza sub conducerea lui Ion Ionescu Dunareanu o campanie de extindere si de modernizare a cabanei. Lucrarile s-au incheiat in anul urmator, capacitatea de cazare sporind la 120 de locuri.
Cel dintai cabanier la Grind a fost Richard Hertz, la care s-a renuntat in urma unui diferend cu Ion Udriste-Olt. Au urmat Pflander, apoi un oarecare Tissu, iar prin 1937 este adus Ion Burlacu, cabanier pana in 1953, cand casa a fost distrusa de o avalansa.
Langa ramasitele fostei cabane este ridicat un refugiu din lemn care n-a rezistat prea mult. Actualul refugiu din tabla a fost construit in 1983 de catre membrii cercului Amicii Salvamont si ai cercului de turism din Uzina Tractorul (ambele din Brasov).
Partial distrus iar de o avalansa, in primavara lui 2005, adapostul a fost refacut de Administratia Parcului National Piatra Craiului si Serviciul Public Salvamont Zarnesti.
In 2016, refugiul numit si Grind 1 era deteriorat de vreme, dar si de unii dintre cei care s-au adapostit aici in timp. Sub sloganul "Impreuna vom reface refugiul Grind" au demarat o actiune comuna membrii Asociatiei Liliecii, sub coordonarea lui Dan Mazilu in colaborare cu asociatiile Club Carpamont si Amicii Salvamont, sub supravegherea Administratiei PN Piatra Craiului. In vara lui 2017 refugiul a fost refacut cu succes.
La ora actuala, aici pot innopta cam 20 de turisti, care ar fi de dorit sa lase locul asa cum l-au gasit pentru adapostirea altora.
Articol vizualizat de 2407 ori
Lista comentarii