Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoricul Refugiului Grind

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 12 Decembrie 2024
Ca orice cabana de pe munte, si Refugiul Grind are propria istorie. Mai jos gasiti povestea unui loc atat de util montaniarzilor, situat pe versantul estic al Pietrei Craiului, sub Hornurile Grindului, la o altitudine de 1620 de metri.
 
Primul refugiu a fost construit in 1908 de Societatea Turistilor din Romania (STR), sectia Campulung, fiind refacut in 1932 de Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti ai Romaniei (ADMIR), sectia Campulung. Noua casa ("Radu Negru", dupa numele domnitorului) a fost inzestrata cu mobilier si vesela, nu si cu ingrijitor. Prin urmare, la scurt timp dupa inaugurarea din 25 septembrie 1932, adapostul a fost jefuit, tot ce nu a putut fi furat fiind facut inutilizabil.
 
Refacut in 1933, refugiul de la Grindul Pietrei Craiului a reintrat in circuitul turistic al masivului, la buna desfasurare a activitatii de aici fiind desemnat un ingrijitor permanent. Apoi, vreme de mai multi ani, la cabana s-au facut imbunatatiri, dar fara efect vizibil, deoarece majoritatea banilor se canalizau in buzunarele cabanierilor si mesterilor care lucrau fara control si fara spor.
 
Pentru curmarea acestei stari de lucruri, in toamna lui '36 debuteaza sub conducerea lui Ion Ionescu Dunareanu o campanie de extindere si de modernizare a cabanei. Lucrarile s-au incheiat in anul urmator, capacitatea de cazare sporind la 120 de locuri.
 
Cel dintai cabanier la Grind a fost Richard Hertz, la care s-a renuntat in urma unui diferend cu Ion Udriste-Olt. Au urmat Pflander, apoi un oarecare Tissu, iar prin 1937 este adus Ion Burlacu, cabanier pana in 1953, cand casa a fost distrusa de o avalansa.
 
Langa ramasitele fostei cabane este ridicat un refugiu din lemn care n-a rezistat prea mult. Actualul refugiu din tabla a fost construit in 1983 de catre membrii cercului Amicii Salvamont si ai cercului de turism din Uzina Tractorul (ambele din Brasov).
 
Partial distrus iar de o avalansa, in primavara lui 2005, adapostul a fost refacut de Administratia Parcului National Piatra Craiului si Serviciul Public Salvamont Zarnesti.
 
In 2016, refugiul numit si Grind 1 era deteriorat de vreme, dar si de unii dintre cei care s-au adapostit aici in timp. Sub sloganul "Impreuna vom reface refugiul Grind" au demarat o actiune comuna membrii Asociatiei Liliecii, sub coordonarea lui Dan Mazilu in colaborare cu asociatiile Club Carpamont si Amicii Salvamont, sub supravegherea Administratiei PN Piatra Craiului. In vara lui 2017 refugiul a fost refacut cu succes.
 

La ora actuala, aici pot innopta cam 20 de turisti, care ar fi de dorit sa lase locul asa cum l-au gasit pentru adapostirea altora. 

Articol vizualizat de 2407 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Istoria turismului

Istoricul Cabanei Postavaru (Julius Romer) Cine ajunge in Poiana Brasov, cu siguranta va ajunge si la Cabana Postavaru, pentru a se incalzi cu un ceai fierbinte sau un vin fiert, dar si pentru a savura mancaruri traditionale, ce parca au alt gust, aici la munte. Zona in care este situata Cabana Postavaru este un loc de poveste, in Masivul ... DETALII
Istoria cuceririi masivului Mont Blanc - Date si fapte Denumirea masivului vine din franceza si inseamna Muntele Alb, dar trebuie sa avem in vedere si varianta italiana Monte Bianco. Mont Blanc, cunoscut si sub denumirea La Dame Blanche ("Doamna Alba") este cel mai inalt varf din Alpi si din Europa de Vest si este situat pe granita dintre ... DETALII
Istoricul Cabanei Podragu Este cabana din Muntii Fagaras situata la cea mai mare altitudine, 2136 de metri, pe versantul nordic, in caldarea glaciara a Vaii Podragului, langa lacul cu acelasi nume. Este vizitata de turistii care parcurg traseul de creasta, sau de cei care urca aici pentru a se bucura de frumusetea ... DETALII
Istoricul Cabanei Diham Vechea cabana a fost construita in anul 1934 de catre Clubul German de Ski din Bucuresti. In decembrie 2002 un incendiu inexplicabil a mistuit pana la temelii cele doua cabane de la Diham - cea mica, batrana de un veac - si cea noua, moderna, ridicata de sotii Maria si Gheorghe Bordea, Oara si ... DETALII
9 ani de la prima expeditie integral romaneasca pe Everest Varful Everest (8.850 metri) a fost si este visul de ascensiune al oricarui alpinist. In cautarea acestui vis, foarte multi dintre ei si-au pierdut viata. Everestul face parte din Muntii Himalaya, la frontiera dintre Nepal si Tibet (China). Ii poarta numele lui Sir George Everest, un general ... DETALII