S-a nascut in Cluj-Napoca la 28 aprilie 1932. Cand avea trei ani, s-a mutat impreuna cu familia in Brasov, asa ca aproape toata copilaria si-a petrecut-o pe Tampa sau pe Cristian.
Inainte de 1950 l-a cunoscut pe Carl Lehmann (1894-1990), in tovarasia caruia a facut mai multe excursii. A inceput sa se catere prin 1948 in Piatra Mare si in Piatra Craiului.
In 1955 s-a incadrat in sistemul competitional al alpinismului, legitimandu-se la sectia de alpinism a clubului Vointa Brasov. A activat in aceasta sectie pana in 1958 cand a trecut la clubul Dinamo Brasov.
La mijlocul anilor '60, Alexandru Floricioiu a devenit prima persoana cu studii superioare in domeniul alpinismului, in urma absolvirii Institutului de Educatie Fizica si Sport (IEFS), cu specializarea "alpinism". Dupa terminarea facultatii, a ocupat functia de antrenor al sectiei de alpinism a clubului Dinamo Brasov.
Avand un stil propriu de cataratura, curat, cu pitoane putine, a reusit, in cap de coarda, secund sau cap schimbat, numeroase premiere de trasee alpine:
Piatra Mare: 1954 - traseul Central din Piatra Scrisa, grad V B (Alexandru Floricioiu si Norbert Hiemesch);
Bucegi: septembrie 1956 - Fisura Albastra, grad VI B (Alexandru Floricioiu si Norbert Hiemesch); 9 septembrie 1957 - Fisura din peretele Gavanului (Central), grad V A (Alexandru Floricioiu si Ion Mihai); august 1958 - Fisura Mare, grad V B (Alexandru Floricioiu si Tudor Hurbeari, cap schimbat);
Piatra Craiului: 1957 - peretele vestic din Padina lui Calinet, grad IV B (Norbert Hiemesch si Alexandru Floricioiu); 8-9 iunie 1957 - Lespezile Lirei, grad V B (Alexandru Floricioiu, Paul Fozocos si Ion Oancea); iulie 1958 - Fisura de Cristal (Alexandru Floricioiu si Norbert Hiemesch; iulie 1958 - Muchia nord-estica din Braul Rachitii (Alexandru Floricioiu, Paul Fozocos si Ion Oancea);
Cheile Bicazului: septembrie 1958 - Fisura Artei, grad VI B (Alexandru Floricioiu, Nicolae Jitaru si Tudor Hurbean, cap schimbat).
Ascensiuni de iarna: martie 1955 - Carpatii Meridionali (Alexandru Floricioiu si Paul Fozocos); martie 1956 - Carpatii Meridionali (Alexandru Floricioiu, Paul Fozocos si Norbert Hiemesch); martie 1957 - Creasta Piticului si Creasta Cornul Caprei - Piatra Craiului (Alexandru Floricioiu si Norbert Hiemesch); 27 aprilie 1959 - Creasta Arpaselului - Muntii Fagarasului (Alexandru Floricioiu, Tudor Hurbean).
Ascensiuni peste hotare: 1964, in Bulgaria; august 1972 - Varful Comunismului (7495 metri), in Pamir - U.R.S.S. (Alexandru Floricioiu si Adrian Tanase, cea mai mare altitudine atinsa de romani).
Alexandru Floricioiu este autorul unui ghid al masivelor Postavarul si Piatra Mare, aparut in colectia Calauza Turistului, Bucuresti, 1968, Editura Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport. El a fost instructor si instructor principal la mai multe scoli de alpinism si director al scolilor de alpinism organizate de Federatia Romana de Turism - Alpinism (FRTA).
Pentru meritele sale sportive a primit in 1957, odata cu Viorica Canarache, titlul de maestru al sportului la alpinism, iar in 1969, Alexandru Floricioiu si Aurel Irimia au primit titlul de maestru emerit la alpinism.
Dupa 1989 s-a inscris in asociatia SKV Brasov, fiind in 2001 responsabil al Comisiei pentru pregatirea practica.
Articol vizualizat de 3218 ori
Lista comentarii