Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cate ceva despre Junko Tabei

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 25 Aprilie 2025

Va mai aduceti aminte de o rasunatoare ascensiune pe Everest in 1975? A fost prima ascensiune a unei alpiniste pe cel mai inalt varf al planetei. Alpinista cu pricina a fost japoneza Junko Tabei, care a reusit aceasta performanta la 35 de ani. A infrant conceptiile vremii despre rolul femeii in societate si avalansele Everestului.

Junko Tabei s-a nascut la 22 septembrie 1939, in localitatea Miharu, la 230 kilometri de Tokio. A studiat limba engleza la Universitatea Showa. A inceput mersul pe munte la 10 ani sub indrumarea unui profesor. Prima ascensiune a fost pe Muntele Nasu, inalt de 1916 metri. La alpinism a trecut in 1962.

Cand ziarul Yomiuri Shimbun si televiziunea Nihon au lansat proiectul pentru trimiterea unei echipe exclusiv feminine care sa incerce sa atinga Varful Everestului, Tabei a fost printre primele care s-au inscris. Au fost sute de doritoare, iar 15 femei, inclusiv Tabei, au fost selectate pentru expeditie.

Dupa o lunga perioada de antrenament, echipa feminina japoneza si-a atins tinta pe 16 mai 1975, prin Junko Tabei. Echipa a urmat ruta primei ascensiuni pe Everest, cea folosita de Tenzing Norgay si Edmund Hillary in 1953.

Ascensiunea fetelor nu a fost lipsita de peripetii, echipa fiind ingropata de avalansa in tabara de la 6300 metri, la inceputul lunii mai a anului 1975. Junko Tabei si-a pierdut cunostinta timp de 6 minute, insa acest lucru nu a impiedicat-o ca 12 zile mai tarziu sa atinga varful. Un fapt mai putin cunoscut este acela ca in timpul ascensiunii a fost obligata sa traverseze o "icy knife-edge ridge" (e mai clar in engleza), si a fost cu o parte a corpului pe zona chineza, si cu cealalta parte pe zona nepaleza, practic a fost o borna de granita.

Desi a fost prima femeie pe Everest, cronologic a fost a 36-a persoana care a reusit aceasta performanta. In acele timpuri chiar era o performanta.

La aproape 2 decenii dupa premiera de pe Everest, pe 28 iunie 1992, Tabei devenea prima femeie care a finalizat Seven Summits. Cea mai mare dorinta a alpinistei a fost sa urce pe cel mai inalt varf din fiecare tara. A reusit acest lucru in 70 de tari.

A fost o mare prietena a nepalezilor si o luptatoare impotriva "bulevardelor" tip Everest sau Manaslu.

Junko nu a incetat sa urce la inaltimi nici in ultima parte a vietii. Ultima ascensiune a efectuat-o in iulie 2011, pe Muntele Fiji, alaturi de liceeni care au fost afectati de cutremurul si tsunamiul care au lovit Japonia.

Pe 20 octombrie 2016, celebra alpinista japoneza Junko Tabei a murit la varsta de 77 de ani, pe un pat de spital, dupa ce a fost diagnosticata cu cancer la abdomen in urma cu 4 ani.

Articol semnat de GABRIEL-ANTONIE LAZAROVICI

Articol vizualizat de 1478 ori

Galerie foto

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Personalitati

Moldovan Andrei - scurta biografie Nascut in Cluj-Napoca, la 16 aprilie 1933, Andrei Moldovan a urmat cursurile Liceului Tehnic S.D.V., dupa care a fost angajat al Cooperativei "Metalurgia" din Cluj, la sectia S.D.V. Indragea natura inca de pe atunci, facand o adevarata pasiune pentru speologie si alpinism. In 1946 se ... DETALII
Erhard Loretan Un alt alpinist celebru a plecat dintre noi spre piscurile ceresti. Este vorba despre Erhard Loretan, cunoscut ca un alpinist de talie mondiala, fiind cel de al treilea alpinist al lumii care a realizat ascensiuni pe toate cele 14 varfuri de peste 8000 m ale planetei. Soarta a decis ca in aceeasi ... DETALII
Walter Bonatti Legendarul alpinist italian Walter Bonatti a murit pe 13 septembrie, la Roma, in urma unui cancer. Avea 81 de ani. Nascut in nordul orasului Bergamo in 1930, Bonatti este considerat ca fiind unul dintre pionerii alpinismului in Alpi, Himalaya si Patagonia. Walter Bonatti a reusit ca numai in ... DETALII
Cate ceva despre Theodor Negoita Teodor Gheorghe Negoita s-a nascut la 27 septembrie 1947 in comuna Sascut, judetul Bacau. A invatat, de unul singur, tehnica speologiei alpine, explorand mai ales pesterile verticale, adanci de 200-300 m si cele de gheata. In 1987 elaboreaza primul program romanesc de cercetari polare care este ... DETALII
Cate ceva despre Nae Popescu Au trecut aproape 15 ani (18 mai 2001) de cand a trecut pe neasteptate in nefiinta "ultimul mohican" al muntilor, Nae Popescu. Dar cine a fost Nae Popescu? Cel mai mare cartograf montan roman. In domeniul turistic a inceput inca din 1948 o vasta activitate, atat documentara, cat si ... DETALII