Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cate ceva despre Nae Popescu

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

Au trecut aproape 15 ani (18 mai 2001) de cand a trecut pe neasteptate in nefiinta "ultimul mohican" al muntilor, Nae Popescu.

Dar cine a fost Nae Popescu? Cel mai mare cartograf montan roman. In domeniul turistic a inceput inca din 1948 o vasta activitate, atat documentara, cat si practica, avand la dispozitie o bogata biblioteca romaneasca si straina, si practicand turismul sportiv.

Incepand cu 1958 si pana la moartea sa, a desfasurat o vie activitate publicistica in domeniul turismului montan, a turismului in general.

A lasat in urma lui 20 de carti, 34 de caiete cu insemnari valoroase, 70 de albume foto alb-negru, ordonate si adnotate pe ani, masivi si actiuni, mii de diapozitive si foarte multe articole aparute in publicatiile de specialitate.

A publicat in Almanahul Turistic al Ministerului Turismului, intre anii 1961-1991, aproximativ 70 de articole si harti turistice de specialitate (Parangul, Retezatul, Sureianu, Valcanul, Comarnicul, Bucegii etc.).

De asemenea, in revista Romania Pitoreasca, in perioada 1973-1995, a publicat circa 100 de articole, din toate zonele Carpatilor romanesti. Incepand cu 1985, a fost redactorul rubricii "Biblioteca montaniardului" in cadrul revistei.

Pe linie de turism sportiv, incepand cu 1978, in cadrul Federatiei Romane de Turism Alpinism (FRTA), a facut parte din Comisia Centrala de Turism Sportiv ca Director tehnic de competitii, organizand toate campionatele nationale de turism sportiv intre anii 1978-1999, competitii cu caracter de stafeta a muntilor si de performanta.

Totodata, in perioada 1991-1999, a organizat Cupa Romaniei pentru turism sportiv montan, avand caracter de sport de performanta.

In cadrul acestor competitii au fost elaborate impreuna cu fisa tehnica, harti pentru toti Carpatii competitionali, regulamente, activitate desfasurata in cadrul Consiliului National de Educatie Fizica si Sport.

Sfarsitul l-a gasit "la lucru" pregatind un marcaj in Bucegi, la 1812 metri altitudine, pe Plaiul Mircii, sub cupola stancoasa a Tatarului. Cu el era Cristel Berbec din Brasov, cea de-a doua sotie a lui. Inima i-a cedat cand incerca sa ridice o piatra pentru a crea o "momaie ciobaneasca" de marcaj. Salvamontistii au gresit drumul spre cel ce deschisese zeci de drumuri in Carpati si au ajuns cand era prea tarziu.

Articol vizualizat de 2382 ori

Galerie foto

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Personalitati

Cate ceva despre Alexandru Floricioiu S-a nascut in Cluj-Napoca la 28 aprilie 1932. Cand avea trei ani, s-a mutat impreuna cu familia in Brasov, asa ca aproape toata copilaria si-a petrecut-o pe Tampa sau pe Cristian. Inainte de 1950 l-a cunoscut pe Carl Lehmann (1894-1990), in tovarasia caruia a facut mai multe excursii. A inceput sa ... DETALII
Cate ceva despre Junko Tabei Va mai aduceti aminte de o rasunatoare ascensiune pe Everest in 1975? A fost prima ascensiune a unei alpiniste pe cel mai inalt varf al planetei. Alpinista cu pricina a fost japoneza Junko Tabei, care a reusit aceasta performanta la 35 de ani. A infrant conceptiile vremii despre rolul femeii in ... DETALII
Cate ceva despre Theodor Negoita Teodor Gheorghe Negoita s-a nascut la 27 septembrie 1947 in comuna Sascut, judetul Bacau. A invatat, de unul singur, tehnica speologiei alpine, explorand mai ales pesterile verticale, adanci de 200-300 m si cele de gheata. In 1987 elaboreaza primul program romanesc de cercetari polare care este ... DETALII
Walter Bonatti Legendarul alpinist italian Walter Bonatti a murit pe 13 septembrie, la Roma, in urma unui cancer. Avea 81 de ani. Nascut in nordul orasului Bergamo in 1930, Bonatti este considerat ca fiind unul dintre pionerii alpinismului in Alpi, Himalaya si Patagonia. Walter Bonatti a reusit ca numai in ... DETALII
Cate ceva despre Uca Maria Marinescu S-a nascut la Gheorghieni, in judetul Harghita. Este absolventa a Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti. Timp de peste 30 de ani organizeaza prin Cercul de Turism "Temerarii" expeditii si tabere de schi. In 1996 organizeaza primul raliu international pe schiuri din Romania. ... DETALII