Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Erhard Loretan

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 23 Ianuarie 2025

Un alt alpinist celebru a plecat dintre noi spre piscurile ceresti. Este vorba despre Erhard Loretan, cunoscut ca un alpinist de talie mondiala, fiind cel de al treilea alpinist al lumii care a realizat ascensiuni pe toate cele 14 varfuri de peste 8000 m ale planetei. Soarta a decis ca in aceeasi zi in care s-a nascut sa si moara. Nu stiu daca un alpinist renumit doreste sa-si sfarseasca zilele in locurile pe care le-a iubit cel mai mult, adica in munti, cert ramane faptul ca cu Erhard Loretan, asa s-a intamplat. Pe 28 aprilie 2011, catre orele 12, in Fischertal, in Haut-Valais, se afla impreuna cu o clienta in ascensiune spre Grunhorn (4043 m), cand din motive necunoscute coarda lor a facut posibila o cadere de 200 m, pe fata de nord-vest, la o altitudine de 3800 m. Alarma a fost data de o alta echipa, salvatorii sosind in jurul orei 16. Prea tarziu din pacate pentru Loretan. Coechipiera sa in varsta de 38 de ani din Geneva a fost transportata cu elicopterul, in stare grava, la spital, cu multiple fracturi si leziuni interne, dar constienta. Cum este viata, ascensiunea pe Grunhorn nu este considerata ca fiind o ascensiune periculoasa. Erhard Loretan si clienta sa se aflau de 5 zile pe munte si efectuasera cateva ascensiuni in regiunea Jungfrau si Aletsch.

Erhard Loretan s-a nascut la 28 aprilie 1959 si a murit pe 28 aprilie 2011. Avea numai 52 de ani. O cariera stralucita, dar o viata tragica. Nu voi insista asupra acestui aspect, deorece in astfel de momente e bine sa ne aducem aminte de lucrurile bune facute de cel raposat. Pentru curiosi le sta la dispozitie internetul.

Erhard Loretan si-a petrecut copilaria la Bulle, in Elvetia. Un moment decisiv din viata sa a fost anul 1966 cand tatal sau l-a parasit. A plecat in Valais si si-a stabilit drept tel sa devina ghid montan. Fritz Loretan, varul sau si ghid montan, a fost un indrumator pentru Erhard. El a petrecut multe veri in cabana Frunden la care varul sau era cabanier.

Si-a inceput cariera de alpinist la 10 ani (altii spun ca la 11 ani mentorul sau fiind Michael Guidotti) cu prima sa ascensiune pe Dent Broc in Gruyere, orasul sau natal.

In 1975, el a decis ca este timpul sa iasa din anonimat, pentru a marca trecerea sa pe acest pamant (sunt cuvintele sale). A deschis un traseu pe fata sudica a de Dent Broc cu prietenul sau, Vincent Charriere. Apoi, in aceeasi ordine de idei, el a facut primul sau solo (la Gross Turm, TD +).

In cele din urma, la 20 de ani, Erhard Loretan mersese deja pe cele mai multe dintre cele marile “dificultati” din Alpi. La 22 de ani, palmaresul sau era deja mai mult decat elocvent.

Dar sa vedem ce a facut prin Himalaya:

- La 10 iunie 1982, devine primul elvetian care ajunge pe Nanga Parbat, versantul Diamir.

- In iunie 1983 face trei optmiari: Gasherbrum I, Gasherbrum II si Broad Peak.

- La 30 aprilie 1984 este pe Manaslu.

- La 24 octombrie 1984, o alta premiera, ascensiunea pe Annapurna pe la est, traversarea varfurilor estic, median si principal si coborarea pe partea nordica.

- La 7 iulie 1985, tentativa pe fata sudica a K2, si apoi ascensiunea pe Eperon des Abruzzes.

- La 8 decembrie 1985, o premiera de iarna pe fata estica a Dhaulagiri. Ascensiune efectuata impreuna cu A. Steiner si J. Troillet.

- La 30 august 1986 urca pe fata nordica a Everestului pe culoarul Hornbein (43 de ore dus-intors impreuna cu J. Troillet).

- In octobrie 1986 are o tentativa pe Cho Oyu. Prietenul sau, Pierre-Alain Steiner, moare accidental.

- In 1987 are o tentativa pe Shisha Pangma.

- In 1989 un esec pe K2, pe fata vestica.

- La 21 septembrie 1990 o premiera pe fata sud-vestica a Cho Oyu. Ascensiune impreuna cu J. Troillet si V. Kurtyka.

- La 3 octobrie 1990 o premiera pe fata sudica a Shisha Pangma, impreuna cu Voytek Kurtyka si Jean Troillet.

- La 2 octombrie 1991 pe pilierul vestic al Makalu cu Jean Troillet.

- In 1992 un nou esec pe K2.

- In 1993, esec pe Kangchenjunga.

- La 1 octombrie 1994 ajunge pe Lhotse, cu J. Troillet.

- La 29 aprilie 1995 se reintoarce pe varful lui Shisha Pangma.

- La 5 octombrie 1995 ascensiune reusita pe Kangchenjunga. Loretan realizeaza 14x8000 m. La ora 2 dimineata au plecat francezii Benoit Chamoux (avea la activ 13x8000m) si Pierre Royer, elvetienii Jean Troillet si Erhard Loretan si solo italianul Sergio Martini. Italianul a renuntat, francezii au facut si ei calea intoarsa, dar din pacate, nu au mai ajuns la tabara IV, desi au fost ghidati prin radio de Jean Troillet. Francezii si serpasul lor au ramas pentru totdeauna pe munte. Ultimile cuvinte ale lui Benoit Chamoux au fost: “Multumesc, Jean”. Elvetienii au ajuns pe varf la 14:35.

El a intrat in legenda dupa ascensiunea pe Kangchenjunga impreuna cu prietenul sau, ghidul Jean Troillet. A devenit al treilea om cu 14x8000 m, dupa italianul Reinhold Messner si polonezul Jerzy Kukuchka.

Erhard Loretan a fost si pe alte varfuri ale lumii:

- In 1980 la prima expeditie in Peru deschide trei itinerarii: fata de sud a Caras, fata sudica a Pallcaraju si fata vestica a Ranrapalca. Ajunge pe Artesonraju pe fata estica si Huascaran.

- In Europa mentionez numai 38 de varfuri, din care 30 de peste 4000 m in 19 zile, impreuna cu Jean Troillet in iarna lui 1986.

- In Antarctica, la 1 decembrie 1994 face prima ascensiune solitara pe Mont Epperly, 4780 m si apoi ascensiuni pe Mount Vinson, 5240 m si Shin, 4800 m. In 1995 se reintoarce pe Mount Epperly pentru a turna un film. Pe 25 decembrie 1995 urca in premiera si solitar pe muntele cu acelasi nume ca al sau Mount Loretan, 4600 m (catarare de 2500 m).

- La 23 mai 1990 ascensiune pe Mount McKinley, 6194 m, in America de Nord.

Inchei acest articol cu cuvintele lui Erhard Loretan, care dupa opinia mea sintetizeaza foarte bine conceptia sa despre lume si viata : “Intotdeauna, nu m-am simtit mai bine pe aceasta planeta ca atunci cand am ajuns mai aproape de cer”...

Au stat la baza articolului si informatii culese din Tribune de Geneve, 24 heures, The Telegraph, Guardian.

Articol preluat de pe veteranul1.ro

Articol vizualizat de 1224 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Personalitati

Cate ceva despre Uca Maria Marinescu S-a nascut la Gheorghieni, in judetul Harghita. Este absolventa a Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti. Timp de peste 30 de ani organizeaza prin Cercul de Turism "Temerarii" expeditii si tabere de schi. In 1996 organizeaza primul raliu international pe schiuri din Romania. ... DETALII
Cate ceva despre Carl Lehmann O figura deosebita a alpinismului romanesc, Carl Lehmann s-a nascut la Bran in 1894, fiind nepotul lui Karl Lehmann, padurar, fost ghid al S.K.V. pentru ascensiunile in Bucegi cu plecarea din Bran. A mers pe munte inca de copil, de pe la 1900 si cunoastea perfect muntii Bucegi, Piatra Craiului si ... DETALII
Moldovan Andrei - scurta biografie Nascut in Cluj-Napoca, la 16 aprilie 1933, Andrei Moldovan a urmat cursurile Liceului Tehnic S.D.V., dupa care a fost angajat al Cooperativei "Metalurgia" din Cluj, la sectia S.D.V. Indragea natura inca de pe atunci, facand o adevarata pasiune pentru speologie si alpinism. In 1946 se ... DETALII
Cate ceva despre Theodor Negoita Teodor Gheorghe Negoita s-a nascut la 27 septembrie 1947 in comuna Sascut, judetul Bacau. A invatat, de unul singur, tehnica speologiei alpine, explorand mai ales pesterile verticale, adanci de 200-300 m si cele de gheata. In 1987 elaboreaza primul program romanesc de cercetari polare care este ... DETALII
Cate ceva despre Mariea Crasmaru - In 1988 a facut inconjurul Romaniei pe jos parcurgand 3510 km in 114 zile. - In 1990 pleaca in Turul Europei pacurgand pe jos sau cu autostopul 8600 km trecand prin 7 state (premiera mondiala de calatorie feminina solitara). - In 1992 face o incursiune in Nord Vestul Germaniei trecand prin 29 de ... DETALII