Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Walter Bonatti

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

Legendarul alpinist italian Walter Bonatti a murit pe 13 septembrie, la Roma, in urma unui cancer. Avea 81 de ani.

Nascut in nordul orasului Bergamo in 1930, Bonatti este considerat ca fiind unul dintre pionerii alpinismului in Alpi, Himalaya si Patagonia.

Walter Bonatti a reusit ca numai in 15 ani de activitate alpina sa devina o legenda vie. Lovitura de gratie finala a dat-o prin deschiderea solo a unui traseu in Peretele Nordic al Matterhornului, in cinci zile, in februarie 1965. "Ceea ce a reusit singur acest barbat in acest perete, este ceva fantastic si incredibil", zicea in 1974 Reinhold Messner, dupa o tentativa esuata de repetare.

Un alpinist activ, indraznet, si vizionar, Bonatti a scris numeroase carti privind alpinismul care au marcat fiecare generatie de cataratori.

Bonatti a jucat un rol esential in prima ascensiune pe K2, cand colegii de expeditie Achille Compagnoni si Lino Lacedelli au atins varful la 31 iulie 1954. El a fost in centrul unei controverse care a durat cinci decenii dupa ce a fost acuzat de Compagnoni si Lacedelli ca a folosit in tabara 9, ultimul punct de oprire inaintea asaltului final, o parte din aportul de oxigen, determinand-l sa se termine in ziua summit-ului. In 2008 aceste acuzatii au fost desfiintate de Clubul Alpin Italian, iar Bonatti a obtinut recunoasterea meritata pentru contributia sa la ascensiunea din 1954.

In 2004, Walter Bonatti a primit titlul onorific italian Cavaliere di Gran Croce pentru ca a salvat viata a doi alpinisti, in Alpi. In 2010 el a fost distins cu Piolet d'Or pentru intreaga activitate.

Principalele realizari ale marelui alpinist disparut dintre noi recent.

1949: Impreuna cu Andrea Oggioni si Emilio Villa a deschis ruta pe fata de SV a Aiguille Noire de Peuterey.

1951: Deschide ruta pe partea de est a Grand Capucin (350 m, MD sup, V + /A1:EX 7b).

1953: Efectueaza iarna ascensiunea pe fata nordica a Cima Ovest si Cima Grande di Lavaredo insotit de Carlo Mauri.

1954: Participa la expeditia italiana pe K2 si face parte din cei ce au ajuns pe varf. O controversa asupra intamplarilor de la bivuacul de la 8000 m l-a insotit aproape intreaga viata.

1955: Deschide solo ruta pe Dru Pilonul Vest, dupa 5 bivuacuri pe perete. Este considerata una dintre cele mai remarcabile realizari din istoria alpinismului.

1956: O alta controversa marcheaza coborarea pe vreme de iarna de pe Grand Plateau spre Chamonix. Se afirma
ca el si coechipierul sau Silvano Gheser, au abandonat cuplul franco-belgian Francois Henry si Jean Vincendon.

1957: Ascensiune pe partea de est a Angle (900 m, MD sup / ED, V +.) impreuna cu T. Gobbi.

1958: Incearca sa ajunga pe Cerro Torre cu Carlo Mauri. Ajunge primul pe Cerro Mariano Moreno (3536 m) si face toate cele cinci varfuri ale Cerro Adela. Urca pe Gasherbrum IV tot cu Carlo Mauri.

1959: Realizeaza ascensiunea pe partea de sud-vest a Petite Mont Gruetter, impreuna cu Ferrari si Oggioni in luna iunie. In luna urmatoare, a urcat cu Oggioni Pilier Rouge de Brouillard al Mont Blanc. In luna august face fata de sud-est a Muntelui Maudit dupa o catarare pe pintenul de vest (650 m). Primul solo pe La Major al Mont Blanc.

1961: Prima ascensiune de iarna pe La sentinelle rouge (D sup.) de la Brenva cu G. Panei. Incercarea tragica pe Pilonul Freney. Au supravetuit trei alpinisti (Gallieni, Mazeaud si el), din sapte. Coborare cu Zapelli de Mont Blanc Freney (850 m, MD, III-D +) septembrie. Premiere in Anzi Nevado Ninashanca (5639 m), Cerro Parin Norte (5166 m) si Rondoy Norte (5821 m).

1962: Tot impreuna cu Zapelli face Grand Pilier d'Angle del Mont Blanc (900 m, ED, V-4)

1963: Premiera de iarna pe Walker din Jorasses impreuna cu Zapelli.

 1964: Impreuna cu Vaucher deschide o noua ruta pe Whymper in Jorasses (ED sup 80o, V + / A3.).

1965: Deschiderea solo a unei noi rute, iarna pe fata de nord a Matterhorn. Si cu aceasta se opreste activitatea sa de alpinist.

Articol semnat de Gabriel-Antonie Lazarovici & Iulian Nica 

Articol vizualizat de 1396 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Personalitati

Cate ceva despre Uca Maria Marinescu S-a nascut la Gheorghieni, in judetul Harghita. Este absolventa a Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti. Timp de peste 30 de ani organizeaza prin Cercul de Turism "Temerarii" expeditii si tabere de schi. In 1996 organizeaza primul raliu international pe schiuri din Romania. ... DETALII
Cate ceva despre Carl Lehmann O figura deosebita a alpinismului romanesc, Carl Lehmann s-a nascut la Bran in 1894, fiind nepotul lui Karl Lehmann, padurar, fost ghid al S.K.V. pentru ascensiunile in Bucegi cu plecarea din Bran. A mers pe munte inca de copil, de pe la 1900 si cunoastea perfect muntii Bucegi, Piatra Craiului si ... DETALII
Cate ceva despre Junko Tabei Va mai aduceti aminte de o rasunatoare ascensiune pe Everest in 1975? A fost prima ascensiune a unei alpiniste pe cel mai inalt varf al planetei. Alpinista cu pricina a fost japoneza Junko Tabei, care a reusit aceasta performanta la 35 de ani. A infrant conceptiile vremii despre rolul femeii in ... DETALII
Cate ceva despre Mariea Crasmaru - In 1988 a facut inconjurul Romaniei pe jos parcurgand 3510 km in 114 zile. - In 1990 pleaca in Turul Europei pacurgand pe jos sau cu autostopul 8600 km trecand prin 7 state (premiera mondiala de calatorie feminina solitara). - In 1992 face o incursiune in Nord Vestul Germaniei trecand prin 29 de ... DETALII
Erhard Loretan Un alt alpinist celebru a plecat dintre noi spre piscurile ceresti. Este vorba despre Erhard Loretan, cunoscut ca un alpinist de talie mondiala, fiind cel de al treilea alpinist al lumii care a realizat ascensiuni pe toate cele 14 varfuri de peste 8000 m ale planetei. Soarta a decis ca in aceeasi ... DETALII