Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Pestera Huda lui Papara

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

Pestera "Huda lui Papara", aflata la 2 ore de Salciua, este una din cele mai interesante pesteri din Muntii Apuseni-Trascaului. Se desfasoara de-a lungul a 2.000 m pe langa un parau subteran, cu lacuri si cascade, sali spatioase si sectoare inguste.

Pestera "Huda lui Papara" este cea mai lunga pestera din Muntii Trascaului si se situeaza pe locul al 31-lea in Romania. Aici se poate ajunge pe DN 75 de la Campeni sau Turda pana in comuna Salciua de Jos, iar de aici pe drumul comunal circa 4 km pana in satul Sub Piatra, sau pe DJ 107 Aiud - Ramet - Bradesti, iar de aici pe un drum comunal spre comuna Salciua. La 200 m se afla manastirea Sf. Paraschiva. Se poate traversa muntele prin ea vara cand nu e vreme ploioasa pentru ca apa sa nu fie mare. Este un drum de 4 ore accesibil numai cu echipament adecvat. Intrarea are o latime de 7-9 m si peste 35 inaltime. Zona este superba dar aveti grija ca s-au semnalat si ursi.

"Huda lui Papara" este o pestera cu zone de acumulare de aer cald (20 grade Celsius), si se afla in masivul Bedeleu.

Lungimea galeriilor bogat decorate cu stalctite si stalagmite este de 2.022 m. Etajul superior este strabatut de apele paraului subteran care formeza mai multe lacuri, si care paraseste pestera prin gura de intrare.

La intrare a fost amenajata o pasarela, care a fost luata de o viitura. Pestera este rezervatie speologica. Merita urcata o diferenta de nivel de 250 m prin ocolirea Bulzului pentru e vedea de unde apar apele in aceasta pestera. Acolo intr-o dolina se afla Pestera Vanatara in care cu zgomot asurzitor dispar apele paraurilor: Seaca, Cheia si Valea Poienii.

In vederea conservarii pesterii si practicarii unui turism controlat si civilizat, Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont din Alba Iulia, a amenajat in interiorul pesterii, pe o lungime de aproximativ 250 m, o poteca suspendata din lemn, la o inaltime medie de 20 m.

Este strabatuta de un rau subteran lung de 2.022 m, format din unirea paraurilor Valea Poienii, Valea Ponorului si Valea Seaca, care la iesirea din pestera se numeste Valea Morilor.

Raul subteran a format o serie de cascade ce apar in special la cele doua capete ale pesterii, la baza carora s-au format marmite de eroziune cu adancimi de pana la 3-4 m, in care apa formeaza lacuri subterane.

Va veti convinge ca si acesti munti mici - Apusenii - au cateva zone demne de vazut si ca Apusenii in ansamblu au un "ceva" al lor, greu de definit, dar pe care il veti "simti" si va va chema sa reveniti!

Articol vizualizat de 3 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Speologie

Pestera Vadu Crisului Pestera de la Vadu Crisului se afla in judetul Bihor, in defileul Suncuius - Vadu Crisului pe cursul raului Crisul Repede, pe versantul nordic al Muntilor Padurea Craiului. S-a format in calcarele cretacice ale muntilor Padurea Craiului ca urmare a actiunii paraului care il strabate si in ... DETALII
Pestera Izvorul Tausoarelor Pestera Izvorul Tausoarelor este situata in Muntii Rodnei, judetul Bistrita-Nasaud, la altitudinea de 950 m. Se deschide in versantul stang al paraului Izvorul Tausoarelor, pe partea nordica a varfului Basca, in bazinul superior al raului Gersa. Face parte din complexul carstic Tausoare - Zalion ... DETALII
Pestera Piatra Altarului Care e cea mai frumoasa pestera din Romania? Mai tot romanul, cat de cat avizat, ar raspunde la aceasta intrebare "Pestera Ursilor". Gresit. Sunt cativa initiati care cunosc raspunsul corect: "Pestera Piatra Altarului". Aflata in Muntii Bihorului, Piatra Altarului nu este ... DETALII
Pestera Muierilor Splendid monument al naturii, pestera este situata geografic in Depresiunea Getica a Olteniei, pe teritoriul comunei Baia de Fier, judetul Gorj.  Pestera se gaseste in peretele calcaros din dreapta "Cheilor raului Galbenu" de la poalele Parangului. Se afla la o altitudine de 700 m ... DETALII
Pestera Bolii In partea de nord a orasului Petrosani, pe drumul ce leaga Valea Jiului de Tara Hategului, in imediata apropiere a micii curmaturi formata pe locul unde se intalnesc Muntii Retezatului cu cei ai Sebesului, se afla Pestera Bolii. Ca o curiozitate, calea ferata ce leaga cele doua regiuni ale ... DETALII