Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Pestera Muierilor

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

Splendid monument al naturii, pestera este situata geografic in Depresiunea Getica a Olteniei, pe teritoriul comunei Baia de Fier, judetul Gorj. 

Pestera se gaseste in peretele calcaros din dreapta "Cheilor raului Galbenu" de la poalele Parangului. Se afla la o altitudine de 700 m deasupra nivelului marii si s-a format ca civilizatie carstica cu peste 4 milioane de ani inainte de Hristos.

In ghidurile turistice figureaza cu numele de Pestera Muierii, dar localnicii i-au zis dintotdeauna Pestera Muierilor. Doar acest nume, folosit de ei, s-a transmis prin timp de la parinti la copii si de la o generatie la alta.

In vremuri de demult, cand urgia dusmana se abatea asupra tarii si barbatii erau plecati pentru a infrunta cu armele primejdia, femeile (muierile lor) si copii se adaposteau aici, in aceasta pestera, pana la care n-a urcat niciodata picior de vrajmas.

Lungimea ei totala este de peste 3600 m, care o situeaza printre cele mai mari pesteri din Europa, din care 940 m reprezinta zona vizitabila si amenajata. Pestera este dispusa pe patru nivele de carstificare. Sunt si alte date tehnice importante de a fi stiute. Traseul vizitabil are latimea de 3-5 m, iar inaltimea variaza intre 1,8-18 m. Ea a intrat in circuitul turistic in 1963, o data cu electrificarea completa a etajului superior, cel aflat si astazi la dispozitia vizitatorilor.

Stiuta vreme indelungata doar de locuitorii din Baia de Fier si din satele vecine, Pestera Muierilor a ajuns a fi cunoscuta lumii celei mari, ca sa spunem asa, in anul 1870, in urma raspunsurilor primite de catre Alexandru Odobescu la celebrul sau "chestionar arheologic".

Primele cercetari mai serioase asupra acesteia dateaza de la inceputul anilor '50, cand echipe mixte de cercetatori si naturalisti au scos la iveala vetre de foc din timpul locuirii pesterii in paleolitic si numeroase unelte din piatra si os. La nivelele post-paleolitice a fost descoperit un numar insemnat din fragmente ceramice apartinand mai multor culturi: Salcuta, Cotofeni, Glina III, epoca fierului. Se considera ca, din punct de vedere stiintific, descoperirea cea mai valoroasa este capul unei femei de tipul Homo Sapiens Fossilis. Cercetatorii de la Institutul de Antropologie Bucuresti au apreciat ca aceste resturi fosile descoperite in pestera apartin unei femei ce a trait in urma cu circa 29 000 de ani.

Au fost gasite, de asemenea, fragmente de schelete de lei de pestera, lupi, vulpi, hiene si peste 180 de ursi de pestera, complet si perfect pietrificate.

Dar dincolo de aceste descoperiri arheologice, farmecul "grotei miracolelor" - cum mai este cunoscuta Pestera Muierilor - este dat atat de sumedenia de stalactite si stalagmite, cat si de o serie de formatiuni care, prin precipitarea calcitei, au capatat de-a lungul vremii infatisari ciudate, determinandu-i pe oameni sa le numeasca: orga, domul mare, domul mic, valul miresei, candelabrele mici, candelabrul mare, turcul, cascada impietrita, coloanele din sala minunilor.

Asa arata, intr-o prezentare succinta - desi pesterile se vad si imaginile lor nu pot fi rezumate - Pestera Muierilor. Desi primaria comunei Baia de Fier a facut si face multe pentru ca ea sa constituie o atractie turistica permanenta, inclusiv investitii de modernizare a cailor de acces, a dotarilor exterioare aferente - cabana, hotel, restaurant, spatiu de agrement, afluenta turistilor este neasteptat de mica. In contrast cu perioada anilor ’70, cand pestera era vizitata anual de aproape 60-70 000 de turisti! Astazi numarul vizitatorilor este undeva la jumatate.

Sa mai retinem, ca nu departe de Pestera Muierilor, tot in judetul Gorj, se gaseste un alt giuvaer al subteranului montan romanesc - Pestera de la Polovragi.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat de 6 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Speologie

Pestera Izvorul Tausoarelor Pestera Izvorul Tausoarelor este situata in Muntii Rodnei, judetul Bistrita-Nasaud, la altitudinea de 950 m. Se deschide in versantul stang al paraului Izvorul Tausoarelor, pe partea nordica a varfului Basca, in bazinul superior al raului Gersa. Face parte din complexul carstic Tausoare - Zalion ... DETALII
Pestera Ursilor de la Chiscau Este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta. In sala de receptie este amenajat un stand cu vanzare obiecte de ... DETALII
Pestera Rolului Traseul spre Pestera Rolului pleaca din orasul Oravita, trece prin Ciclova Montana si, dupa strandul termal, ajunge la locul numit "Banarie", numit asa, pentru ca in anul 1815, la propunerea consiliului de tezaur, s-a construit monetaria care a functionat cu trei pise. Drumul continua, pe ... DETALII
Pestera Polovragi Situata in partea de sud-vest al Muntilor Capatanii, pestera se afla la 200 m dupa intrarea in Cheile Oltetului, la 670 m altitudine, in versantul stang al Oltetului. Este una dintre cele mai mari din Romania, avand o lungime de peste 9 000 m. Accesul se face pe galeria principala, care are un ... DETALII
Echipamentul colectiv in speologie Coarda este un element de baza in Tehnica Speologica Alpina. Materialele de confectionare au evoluat foarte mult, ajungindu-se de la in, cinepa si bumbac la fibrele sintetice cu proprietati deosebite (rezistenta sporita, durata de viata mare, greutate mica, nu absorb multa apa). Un progres ... DETALII