Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Pestera Rolului

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

Traseul spre Pestera Rolului pleaca din orasul Oravita, trece prin Ciclova Montana si, dupa strandul termal, ajunge la locul numit "Banarie", numit asa, pentru ca in anul 1815, la propunerea consiliului de tezaur, s-a construit monetaria care a functionat cu trei pise. Drumul continua, pe asfalt, pe malul drept al paraului Ciclova, pana la fabrica de bere, iar de aici trece pe stanga si ajunge la locul numit "Cuznita". Aici se pot vedea ruinele primului cuptor de topit metale neferoase (1718) din tara noastra.

Mai departe, se trece podul si pe dreapta se afla o tabla care anunta ca se intra in Rezervatia Naturala Valea Ciclovei, ce cuprinde doua suprafete ocrotite: Zona Simion si Zona Muntele Rol, impreuna cu Valea Calugarului.

In continuare, se urca usor pe marginea vaii (care e plina de apa doar pe timpul ploilor abundente), pana la Manastirea Calugara, construita in 1859. Despre manastire, traditia spune ca un pastor din Ciclova, auzind cantari Dumnezeiesti, s-a dus cu oamenii credinciosi in padure, unde au gasit o pestera. Inauntru era amenajat un fel de altar cu o icoana a Maicii Domnului cu pruncul in brate. Au mai fost gasite in pestera si oseminte omenesti ale unui pustnic. Prin aceasta pestera curgea un izvor, care astazi mai curge in fata altarului, caci pe locul pesterii este construita astazi manastirea.

Dupa vizitarea manastirii si a cascadei de alaturi, plimbarea continua pe o poteca paralela cu drumul, ajungand la o poiana in care isi "dorm" somnul de veci cativa calugari.

De la cimitirul calugarilor, poteca urca, lasand in dreapta alte doua poteci ce vin din spatele manastirii. Apoi poteca merge pe curba de nivel, avand in dreapta un perete de stanca, iar in stanga, valea impadurita. Dupa inca 15 minute de mers, se ajunge la "Porcareata", unde e unul din izvoarele raului Ciclova, formand aici o cascada de 7-8 metri si continuandu-si drumul in cascade succesive, peste bolovani enormi si lespezi lustruite de apa, pe Valea Zagana. In continuare, poteca urca usor si trecand de un alt izvor, pe curba de nivel, ajunge la Pestera Rolului, cunoscuta pentru ca a fost adapost al haiducilor Adam Neamtu si Adam Lesa.

Pestera se gaseste la baza unui abrupt calcaros, avand o intrare destul de mare si o lungime de 108 m. Este formata din trei Sali. La intrare se pot vedea urme ale unor sapaturi arheologice si ale cautatorilor de comori. In prima sala, trebuie escaladate blocurile mari prabusite din tavan. In dreapta se gaseste o galerie scurta care se deschide deasupra prapastiei. In stanga, dupa un taras usor, se intra in sala a doua, apoi in cea de-a treia, unde se gasesc podoabe concretionare.

Pestera este usor accesibila si vizibila in special in prima sala, pentru celelalte fiind necesare salopeta, casca, lampa de carbide sau lanterna.

Traseul este marcat in intregime, existand tablite indicatoare inca de la intersectia din fata statiei CFR Oravita, pana la Manastirea Calugara. De la manastire pana la Pestera Rolului, marcajul este facut cu banda galbena.

De la pestera se poate porni invers pe drumul pe care s-a venit sau se poate continua pe marcajul triunghi galben si in 20 de minute se ajunge la Drumul National 57B si de aici la Oravita.

Articol vizualizat de 2 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Speologie

Pestera Huda lui Papara Pestera "Huda lui Papara", aflata la 2 ore de Salciua, este una din cele mai interesante pesteri din Muntii Apuseni-Trascaului. Se desfasoara de-a lungul a 2.000 m pe langa un parau subteran, cu lacuri si cascade, sali spatioase si sectoare inguste. Pestera "Huda lui Papara" ... DETALII
Pestera Izvorul Tausoarelor Pestera Izvorul Tausoarelor este situata in Muntii Rodnei, judetul Bistrita-Nasaud, la altitudinea de 950 m. Se deschide in versantul stang al paraului Izvorul Tausoarelor, pe partea nordica a varfului Basca, in bazinul superior al raului Gersa. Face parte din complexul carstic Tausoare - Zalion ... DETALII
Pestera Ursilor de la Chiscau Este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta. In sala de receptie este amenajat un stand cu vanzare obiecte de ... DETALII
Echipamentul colectiv in speologie Coarda este un element de baza in Tehnica Speologica Alpina. Materialele de confectionare au evoluat foarte mult, ajungindu-se de la in, cinepa si bumbac la fibrele sintetice cu proprietati deosebite (rezistenta sporita, durata de viata mare, greutate mica, nu absorb multa apa). Un progres ... DETALII
Pestera Vadu Crisului Pestera de la Vadu Crisului se afla in judetul Bihor, in defileul Suncuius - Vadu Crisului pe cursul raului Crisul Repede, pe versantul nordic al Muntilor Padurea Craiului. S-a format in calcarele cretacice ale muntilor Padurea Craiului ca urmare a actiunii paraului care il strabate si in ... DETALII