Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Pestera Ursilor de la Chiscau

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

Este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta.

In sala de receptie este amenajat un stand cu vanzare obiecte de artizanat si un bar cu o capacitate de 40 de locuri in interior si 80 in exterior.

In imperiul rece al beznei, apa este de milenii artizanul unei vesnicii fragile. Ceea ce natura s-a trudit sa faureasca in milioane de ani, o mana ignoranta sau un picior neatent poate strivi intr-o clipa. Iata de ce adancul isi tine ferecate podoabele de privirile oamenilor.

Doar celor care au o tenacitate deosebita si agilitate in a se strecura printre peretii de stanca si mai ales celor ce dovedesc un respect profund fata de operele naturii, pesterile isi ridica voalul de tacere si-si lasa spre contemplare splendoarea daltuita in calcar.

Muzeu si necropola deopotriva, Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat ochiul neavizat al calatorului cat si pe cel documentat al omului de stiinta.

Descoperita accidental in toamna anului 1975 printr-o explozie provocata in timpul lucrarilor la cariera de marmura de la Chiscau, Pestera Ursilor a fost amenajata si intra in circuitul turistic in 1980. Primul om care a intrat in pestera a fost minerul Curta Traian, prima explorare a pesterii fiind facuta de clubul de speologie din Stei. Apoi pestera a fost complet studiata de Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea si de Institutul de Speologie din Cluj Napoca.

Motiv de admiratie continua, aceasta pestera impresioneaza atat prin dimensiunile sale (aproximativ 1,5 km) cat si prin aglomeratia si varietatea formelor si formatiunilor carstice precum si prin densitatea unica in Romania a resturilor fosile ale ursului de pestera (Ursus Spelaeus), considerat a fi disparut in urma cu 15-20 000 de ani. Unicat, de asemenea, este si scheletul ursului de caverna in situ, pastrat intr-o perfecta conexiune anatomica.

Pestera este structurata pe doua nivele: unul superior, cu o lungime totala de 847 de metri, amenajat pentru incursiunea turistica si unul inferior, de 700 de metri neamenajat, fiind declarat rezervatie stiintifica. Etajul superior se compune din trei mari galerii: Galeria Ursilor, bogata in formatiuni scheletice ale ursului de pestera, Galeria Racovita si Galeria Lumanarilor. Mastodontul, Racheta cosmica, Lacul cu nuferi, Ursul din tavan, Palatele fermecate, Casuta piticilor, Vrajitoarea, Altarul de biserica sunt doar cateva dintre denumirile simbolice pe care mintea umana le-a generat pornind de la asemanarile izbitoare cu obiecte din realitate.

Ochiurile limpezi de apa strajuite de centuri de calcar, denumite gururi, dubleaza spectacolul impresionant al formatiunilor calcaroase, ca intr-un joc al oglinzilor.

Intrarea in pestera se face printr-un pavilion prevazut cu usi duble pentru prezervarea microclimatului pesterii, la altitudinea de 482 de metri, iar iesirea, printr-o fascinanta Galerie a lumanarilor, urmata de sala Sfatul Batranilor.

Articol vizualizat de 2 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Speologie

Pestera Muierilor Splendid monument al naturii, pestera este situata geografic in Depresiunea Getica a Olteniei, pe teritoriul comunei Baia de Fier, judetul Gorj.  Pestera se gaseste in peretele calcaros din dreapta "Cheilor raului Galbenu" de la poalele Parangului. Se afla la o altitudine de 700 m ... DETALII
Pestera Polovragi Situata in partea de sud-vest al Muntilor Capatanii, pestera se afla la 200 m dupa intrarea in Cheile Oltetului, la 670 m altitudine, in versantul stang al Oltetului. Este una dintre cele mai mari din Romania, avand o lungime de peste 9 000 m. Accesul se face pe galeria principala, care are un ... DETALII
Pestera Comarnic Pestera Comarnic este una dintre cele mai mari pesteri din Banat si din Romania. Se situeaza in Muntii Aninei, pe raza localitatii Iabalcea (comuna Carasova, Caras-Severin). Galeriile si salile cunoscute pana in prezent totalizeaza o lungime de 5.229 m. Pestera are un caracter masiv, se compune din ... DETALII
Pestera Vadu Crisului Pestera de la Vadu Crisului se afla in judetul Bihor, in defileul Suncuius - Vadu Crisului pe cursul raului Crisul Repede, pe versantul nordic al Muntilor Padurea Craiului. S-a format in calcarele cretacice ale muntilor Padurea Craiului ca urmare a actiunii paraului care il strabate si in ... DETALII
Pestera Huda lui Papara Pestera "Huda lui Papara", aflata la 2 ore de Salciua, este una din cele mai interesante pesteri din Muntii Apuseni-Trascaului. Se desfasoara de-a lungul a 2.000 m pe langa un parau subteran, cu lacuri si cascade, sali spatioase si sectoare inguste. Pestera "Huda lui Papara" ... DETALII