Supravietuirea este arta de a scapa cu viata din diverse situatii banale sau foarte complexe. Supravietuirea este o arta si nu o stiinta datorita faptului ca regulile pe care se bazeaza nu sunt absolute. Aplicarea acestor reguli depinde foarte mult de cel care le foloseste si de cum le foloseste. Pentru a utiliza aceste reguli de supravietuire cat mai eficient, acestea trebuie sa fie in primul rand cunoscute si apoi exersate. Exercitiul ajuta din simplul motiv ca atunci cand o sa ai nevoie de ele starea de spirit o sa fie una exceptionala (stresul, teama, anxietatea etc. vor fi la un nivel foarte ridicat). Trebuie sa stii sa te calmezi si sa gandesti rational, sa analizezi foarte bine situatia si sa decizi ce vei face in continuare. Oricine se poate trezi din secolul XXI in epoca de piatra.
Supravietuirea s-a dezvoltat in timp si a evoluat impreuna cu omenirea. Tehnica supravietuirii s-a dezvoltat pe baza relatarilor multor supravietuitori. Studierea metodelor aplicate de acestia au dus la elaborarea unor solutii general valabile. Ar fi bine ca toata lumea sa cunoasca aceste solutii pentru a avea mai multe sanse de supravietuire in cazuri extreme (in care probabil nu se va afla niciodata, dar daca se va intampla?). Intr-o situatie disperata trebuie sa stii ce, cum, cat, de unde sa iei tot ce iti poate fi folositor pentru a supravietui. Trebuie sa stii cum sa atragi atentia posibililor salvatori, sa te orientezi intr-un loc necunoscut fara harta si busola, sa cauti hrana, apa, adapost etc. Dar inainte de a sti cum sa supravietuiesti trebuie sa vrei cu adevarat asta.
Focul
In multe situatii de supravietuire, abilitatea de a face un foc poate face diferenta intre viata si moarte. Focul poate satisface multe necesitati, cum ar fi: iti poate da caldura si confort, te ajuta sa gatesti si sa conservi mancarea, cu ajutorul focului poti purifica apa, steriliza bandaje, te poti apara de animale, poti semnaliza pozitia in care te afli pentru ca eventualii salvatori sa te gaseasca mai usor. Focul iti da curaj. Mintea iti functioneza mai bine. Focul te poate ajuta sa produci unelte sau arme. Focul de asemenea poate sa-ti cauzeze si neplaceri. Se pot produce incendii de padure sau distrugerea echipamentului atat de necesar in situatii extreme. Monoxidul de carbon poate fi fatal daca se face focul in interiorul adapostului. In concluzie focul trebuie supravegheat in permanenta deoarece un lucru bun se poate transforma instantaneu intr-un dezastru.
Pentru aprinderea focului ai nevoie de combustibil, oxigen si o sursa de aprindere (bricheta, chibrite, o scanteie sau flacara). Cand faci focul in conditii extreme trebuie sa iei in calcul si faptul ca s-ar putea sa nu reusesti sa-l aprinzi din primele incercari sau vreodata. Nu incerca sa aprinzi focul decat atunci cand chiar ai nevoie de el; incearca sa aprinzi focul inainte de lasarea intunericului; pregateste din timp focul si aduna din timp vreascuri si orice alte materiale care ard, chiar daca sunt ude, se vor usca la foc. Alege bine locul unde vrei sa faci focul. Inainte de a face focul tine cont de:
- zona in care te afli;
- materialele si uneltele pe care le ai la indemana;
- timp: cat timp ai la dispozitie?
- nevoie: de ce ai nevoie de foc?
- siguranta: verifica sa fii in siguranta, sa nu pornesti un incendiu, asta ti-ar cauza si mai multe probleme.
Cauta un loc uscat care:
- este protejat de vant;
- este bine pozitionat si nu iti ameninta adapostul;
- concentreaza caldura in directia dorita de tine;
- are rezerve de combustibil (lemn sau alte materiale).
Pentru a opri raspandirea focului trebuie sa cureti locul pana ramane numai pamant pe o suprafata in forma de cerc cu diametrul de cel putin un metru. Daca iti permite timpul construieste o vatra din pietre sau busteni. Te va ajuta sa directionezi caldura in directia dorita, va reduce scanteile care zboara din foc, te poate ajuta la sprijinirea vaselor pentru gatit. Ai grija cand alegi pietrele, daca sunt poroase cand se incalzesc ar putea exploda. Poti verifica pietrele prin lovire si daca suna a gol nu le folosi. Daca te afli intr-o zona acoperita de zapada pentru a face focul trebuie sa cureti zona si sa ajungi cat mai aproape de pamant. Pentru a nu avea surprize foloseste lemne verzi pentru a face o baza pentru focul tau. Pune-le unul langa celalalt. Foloseste mai multe randuri. Pune lemnele din al doilea strat perpendicular pe primul. Pe aceasta baza poti face focul fara probleme.
Cu ce faci focul?
Pentru a face focul ai nevoie de cateva elemente esentiale: amorsele, vreascurile si combustibilul.
- amorsele sunt foarte importante, se poate spune ca fara ele sansele sa faci un foc sunt aproape nule. De aceea trebuie sa ai mare grija sa le pastrezi uscate si sa iti completezi stocul tot timpul. Pastreaza-le intr-un recipient in care nu se pot uda si pune-le le soare oricand ai ocazia. Ca si amorse se pot folosi orice materiale usor inflamabile cum ar fi: ambalaje de hartie, scame adunate din buzunare, fire din bumbac, rumegus uscat, sfoara, ace de pin, scame din bandaje, praf de carii de lemn, cuiburi de pasari, iarba uscata, fire de lana, panza etc. Daca se adauga si putin petrol lampant, benzina, motorina sau ulei (in cazul in care ai), sansele de a aprinde focul cresc considerabil.
- vreascurile: aduna tot timpul si pastreaza la caldura orice material care arde: hartie, fotografii, crengute, iarba uscata, tufisuri rasinoase, carpe, scoarta de copac, conuri de brad, radacini etc. Nu folosi toate vreascurile pentru un foc, s-ar putea sa mai ai nevoie.
- combustibilul: aduna din timp orice material care arde. Fa o rezerva mare de combustibil (cam de doua ori mai mare decat te-ai gandi ca iti ajunge). Poti folosi orice material care arde si de care te poti lipsi: parti din masina, crengi, busteni, tufisuri balegar, lemne sau carbuni aduse de apa etc. Combustibilul trebuie maruntit la dimensiunea optima. Lemnul verde va arde in foc puternic.
Niciodata sa nu arunci gaz lampant, benzina, motorina sau uleiuri in focul aprins. Daca dispui de asemenea substante foloseste-le pentru a aprinde focul.
Cu ce aprinzi focul?
Ca sa aprinzi focul trebuie sa ai la indemana cel putin doua metode.
- cu chibrituri: pentru a nu risipi chibriturile aprinde mai intai o torta din hartie, iarba uscata sau o lumanare si foloseste-o sa aprinzi focul. Cand aprinzi un chibrit fereste-l de vant tinandu-l in calusul palmei cu maciulia in jos. Chibriturile trebuie pastrate uscate. Foloseste chibrituri rezistente la apa. Daca cumva se uda le poti usca prin frecarea intre palme cu maciulia afara, le poti sterge cu parul sau le poti usca la soare, etc.
- cu bricheta: foloseste-o numai la aprinderea focului. Ai grija ca piatra brichetei sa ramana uscata sa poata genera scanteia de care ai nevoie.
- cu o lentila: foloseste o lentila convexa. Nu toate lentilele concentreaza suficient razele soarelui. Folositi lentile de ochelari cu dioptrii pozitive, lentile de la binoclu sau luneta sunt foarte bune dar ele trebuie demontate. Se poate incerca si cu obiectivul de la aparatul de fotografiat.
- cu cremenea si amnarul: este o metoda foarte dificila. Se foloseste o roca dura care nu se sparge si o bucata de metal (cutit, surubelnita etc.). Roca se loveste cu metalul si produce scantei. Dificultatea consta in prinderea scanteilor si utilizarea lor. Pentru aceasta metoda este nevoie de mult antrenament. Se tine piatra in mana stanga intre degetul mare si aratator, amorsa se tine in podul palmei. Se loveste piatra cu bucata de metal si se prinde scanteia cu amorsa. Cea mai buna amorsa in acest caz este o bucata de panza impaturata in asa fel incat scanteia sa ajunga in mijlocul ei.
- prin frecarea a doua lemne: este o metoda foarte dificila. Iti trebuie foarte mult exercitiu si lemne care sa aiba calitatea necesara. Se foloseste un lemn de baza care trebuie sa fie moale, uscat si nerasinos, un tarus din lemn tare si un arc cu care se roteste tarusul. Din frecarea lemnelor apare un rumegus fin care incepe sa arda. Varful tarusului trebuie rotit la marginea lemnului de baza astfel incat rumegusul sa cada pe gramajoara de amorse si sa o aprinda.
- cu acumulatorul: se poate folosi bricheta din automobil sau se pot produce scantei direct de la baterie. In acest al doilea caz trebuie sa aveti grija sa acoperiti motorul sa nu se aprinda vaporii de benzina. Pentru a se obtine scantei de la acumulator se face contact intre borne si se colecteaza scanteile cu amorsa care poate fi o carpa stropita cu combustibil sau ulei. De preferat ar fi sa folositi doua cabluri si sa provocati scanteia departe de motor sa nu se aprinda de la vaporii de benzina. Atentie sa nu descarcati complet acumulatorul, poate mai aveti nevoie de el. Pregatiti din timp vreascurile pentru foc.
Apa
Apa este vitala. Corpul uman are nevoie de apa. Fara mancare un adult poate trai pana la 3 saptamani dar fara apa traieste maxim 5 zile. Inevitabil corpul uman pierde zilnic 1-2 litri de apa prin urina, excremente, transpiratie si respiratie. Apa trebuie inlocuita. Ca sa eviti pierderile inutile de apa din organism: nu te epuiza, nu fuma, stai la umbra, nu sta direct pe solul fierbinte, controleaza si rationeaza transpiratia nu apa, mananca putin, incearca sa bei apa seara, fa rost de apa inainte sa iti epuizezi proviziile.
Articol vizualizat de 1541 ori
Lista comentarii