Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cum sa te adapostesti de furtuna si trasnet

Postat de: moderator, Ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

Ploaia, grindina si descarcarile electrice va pot surprinde intr-o zona muntoasa. Cele mai periculoase sunt varfurile si crestele expuse, deoarece muntii atrag norii generatori de trasnet, iar varfurile favorizeaza descarcarile.

Cum sa te protejezi daca te-a surprins furtuna:

- Nu ramane pe varfuri sau creste expuse, pe teren plat neprotejat. Daca furtuna poate fi prevazuta, nu mai pleca pe traseu.

- Daca furtuna este pe cale sa se declanseze si nu mai poti cobori, trebuie sa te indepartezi cat mai rapid posibil de crestele expuse si de orice ridicatura. Mijlocul unei creste este preferabila extremitatilor sale. Evita arborii inalti sau izolati.

- Unde sa te ascunzi de furtuna? Pe panta inferioara a grohotisului, pe un bloc ales ca loc de sezut, dar sa nu fie singurul punct mai inalt de pe o suprafata plata.

- Daca trasnetul este iminent, trebuie sa cauti foarte repede un loc relativ protejat de impactul direct. Cauta o platforma, o panta usoara, o ridicatura dominata de un punct inalt vecin (acesta trebuie sa fie la cel putin 1 m si mai departe de orice perete vertical). In nici un caz nu te adaposti in surplombe, fisuri sau sub stanci verticale. Ridicatura, stanca in vecinatatea careia te ghemuiesti trebuie sa fie de 5-10 ori mai mare decat a ta, in pozitie ghemuit.

- Locul ar fi bine sa fie cat mai uscat posibil, fara licheni, mai departe de adancituri, grote, fisuri, cu exceptia cazului cand sunt spatioase si permit sa te asezi la cel putin 1 m de perete si sa ai 3 m deasupra capului.

- Grotele si surplombele. Evita-le! Sunt periculoase grotele si intrarile in acestea, existand riscul formarii unei punti de scurtcircuit peste deschizatura. Desi par niste refugii bune, in timpul unei furtuni cu descarcari electrice, grotele, gropile, depresiunile care au marginile mai mici de 1m-1,50m nu sunt deloc sigure.

- Pozitia ghemuit. Aceasta pozitie este indicata si ofera o mai buna protectie deoarece distanta dintre diferite puncte de contact cu piatra este cea mai mica. Nu atinge peretii cu mana, capul sau umarul. Izoleaza punctul de contact cu stanca cu un material izolant: coarda din fibre sintetice, bocanci, gluga cauciucata, un sac de dormit impaturit, un obiect de imbracaminte, etc. Mentine celelalte obiecte uscate, sub sacul de bivuac sau pelerina.

- Daca furtuna te-a prins pe o brana si esti expus unei caderi, trebuie sa te asiguri. Punctul de fixare trebuie sa fie cat mai aproape pentru a reduce gradientul de potential in lungul corzii. Rapelul ar putea fi o metoda de a scapa cat mai repede din zona periculoasa, dar tine de probabilitati, iar o descarcare ar putea taia coarda. Pioletii si pitoanele se pot aseza in rucsacul asezat in apropiere. Faceti un colac din coarda si asezati-va pe el la 1 m distanta de perete.

- Daca te-a prins furtuna pe un teren degajat si nu e nici o zona de protectie, vei lua pozitia ghemuit.

- Daca trasnetul loveste: Persoana lovita de fulger va avea un soc, arsuri, i se poate opri respiratia, pot aparea convulsii, cu oprirea inimii si fibrilatii. Primul ajutor va cuprinde respiratia gura la gura, in cazul opririi respiratiei, masajul zonei toracice in cazul opririi contractiilor cardiace. Dupa rezolvarea problemelor cauzate de soc se vor trata arsurile.

- Prins de furtuna, trebuie sa te misti repede. Aseaza-te in asa fel incat sa nu fii tu cel care ofera o trecere curentilor tranzitorii care se scurg de pe stanca si de-a lungul fisurilor. 

Articol vizualizat de 1656 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!


Alte articole din Supravietuire

Metode de aprindere a unui foc Este esential sa retii 3 lucruri necesare realizarii unui foc: AER, CALDURA, COMBUSTIBIL. Daca unul din acestea lipseste, focul nu poate exista. Putem compara acest fapt cu un triunghi care fara o latura, celelalte 2 se prabusesc. Cand aprindem un foc trebuie mereu sa ne asiguram ca avem destul ... DETALII
Arta supravietuirii Supravietuirea este arta de a scapa cu viata din diverse situatii banale sau foarte complexe. Supravietuirea este o arta si nu o stiinta datorita faptului ca regulile pe care se bazeaza nu sunt absolute. Aplicarea acestor reguli depinde foarte mult de cel care le foloseste si de cum le foloseste. ... DETALII
Cum sa eviti hipotermia pe munte Hipotermia apare atunci cand corpul uman pierde caldura, intr-o masura mai mare decat produce. Acest lucru poate duce la grave probleme de sanatate sau chiar la deces. Tinand cont ca temperatura unui om sanatos este in jur de 37 grade C, pentru inceput, sa vedem o clasificare a hipotermiei in ... DETALII
10 ponturi pentru un somn odihnitor in camping Iata cele 10 ponturi pentru cum sa faci sa nu tremuri noaptea: 1. La finalul fiecarei zile de drumetie, spala transpiratia uscata de pe corpul tau; poate sa functioneze ca un conductor de caldura, racindu-te. 2. Poarta un fes, sosete si straturi suplimentare de haine, dar evita sa imbraci atat de ... DETALII
Arme Cutitul este regele armelor, fara cutit nu exista supravietuire, cu ajutorul unui cutit bun poti face totul sau aproape totul: poti construi adapost, poti face arme, poti sa te aperi sau poti sa vanezi, fara el esti un om mort in salbaticie. Deci daca nu ai lucrul cel mai important este sa stii sa ... DETALII