Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Ce trebuie sa stim despre apa de baut

Postat de: moderator, ultima actualizare: 19 Aprilie 2024

In timpul drumetiei, apa de baut poate constitui o problema, si anume atunci cand se consuma din rauri, lacuri, izvoare sau fantani insalubre. Dupa cum este bine cunoscut, apa poate contine germeni ai unor boli grave, cum sunt febra tifoida, dizenteria, hepatita epidemica sau leptospiroza.

Pentru a fi buna de baut, adica fara pericol pentru sanatate, apa trebuie sa aiba cateva calitati de baza: sa fie limpede, sa nu aiba miros, sa nu aiba alt gust decat cel placut specific apei si sa nu contina germenii unor boli transmisibile. Daca primele trei calitati pot fi controlate cu usurinta de oricine, cea de a patra pune probleme deosebite.

Microbii bolilor transmisibile ajung in apa mai cu seama din fecalele si urina oamenilor (sau animalelor) bolnavi si indeosebi de la oamenii (sau animalele) purtatori de microbi, care neprezentand nici un semn de boala, cat timp nu sunt cunoscuti nu sunt tratati, putand raspandi microbii. Pentru leptospiroza, ca si pentru numeroase alte boli, cei ce raspandesc microbii pretutindeni sunt doi cunoscuti dusmani ai sanatatii omului: soarecele si sobolanul. De la soareci si sobolani se imbolnavesc cu usurinta animalele de pe langa casa, precum si numeroase animale salbatice; aceste animale mici pot infecta cu urina si fecalele lor alimentele si apa pe care o consuma si omul.

Microbii pot trai pe pamant sau in apa (in raport cu conditiile de umezeala si caldura) timp de zile, saptamani si chiar luni. Apele de ploaie, scurgandu-se la suprafata pamantului, pot spala si lua cu ele o mare cantitate de microbi, ducandu-i in paraie, rauri, sau in izvoare si fantani neprotejate si neingrijite. De aici rezulta pericolul de a bea apa din asemenea locuri, ca si din fantanile sau izvoarele plasate prea aproape sau "la vale" fata de grajduri si closete.

Apa instalatiilor centrale din orase sau comune este garantata prin controlul medical ce i se face in permanenta. De asemenea apele minerale imbuteliate sunt garantate prin control medical. Izvoarele ingrijite, fantanile in jurul carora nu sunt baltoace, care au acoperis si galeata curat intretinute, pot oferi o apa buna de baut (organele sanitare semnalizeaza prin tabele indicatoare daca apa din fantanile publice nu este potabila).

Dezinfectia apei de baut. La nevoie, drumetul poate folosi orice apa, daca o fierbe timp de 30 de minute pentru a distruge microbii. Se mai poate utiliza un dezinfectant al apei si anume Cloramina B, care se gaseste sub forma de comprimate la orice farmacie. Pentru un litru de apa limpede se pune 1 comprimat de cloramina si cu cat apa este mai putin limpede se pun 2-3-4 comprimate; dupa ce se dizolva comprimatul si se amesteca bine cu apa, se lasa cel putin 30 de minute, dupa care, daca mirosul de clor a disparut, apa se poate bea. Pentru a face sa dispara mirosul de clor apa poate fi incalzita sau aerata prin treceri succesive dintr-un vas in altul. Daca pe fundul vasului raman grunji nedizolvati, acestia se indeparteaza prin trecerea apei in alt vas.

Compozitia chimica a apei de baut. Compozitia chimica a apei de baut este aceea care ii da gustul sau mirosul. Apa de ploaie, in trecerea ei prin pamant spre panzele subterane, se debaraseaza de microbi si substante organice si se incarca cu diverse substante sau elemente minerale, pe care le poate dizolva.

Astfel in unele regiuni, unde solul a fost fund de mare, apele se incarca cu clorura de sodiu si capata gust sarat. Alteori, apele antreneaza cu ele diversi compusi de iod, sulf, calciu, potasiu, devin acide sau alcaline. Aceste ape sunt "mineralizate" si pot fi folosite pentru baut numai daca mineralizarea nu este prea mare (altfel pot da tulburari digestive diverse, diaree, crampe etc.). La munte, apele se mineralizeaza in legatura cu constitutia rocilor: astfel pe Ceahlau (munte calcaros) apele contin cantitati importante de calciu, in timp ce pe Fagaras (munti din roci dure greu solubile) apele aproape ca nu contin minerale, ramanand cu gustul de apa de ploaie (distilata).

Apele lacurilor urmeaza aceleasi legi, se mineralizeaza in legatura cu raurile sau izvoarele care le alimenteaza si cu roca sau continutul straturilor de pamant din jur. Din cele de mai sus este de retinut ca, in timpul drumetiei, cand mai multe zile la rand se consuma apa slab mineralizata, pierderile de minerale (prin transpiratie) trebuie suplinite pe calea consumului de apa sarata sau de ape minerale ce nu au indicatii medicale speciale (adica nu sunt ape puternic sulfurate, iodate etc.). De asemenea este de retinut ca, in cazul unor tulburari gastro-intestinale (diaree, greata, varsaturi) insotite de febra sau de stare generala rea, masura ce trebuie luata de urgenta este de a consulta un medic, singurul care va decide daca imbolnavirea este o tulburare trecatoare sau o boala ce necesita un tratament special.

Nu putem inchide acest capitol fara a reaminti ca protectia tuturor apelor curgatoare sau statatoare, a fantanilor sau izvoarelor, nemurdarirea lor in orice fel constituie o datorie cetateneasca elementara. Drumetul nu trebuie sa treaca nepasator pe langa scurgerea unui closet de cabana in paraul din care alti tovarasi de drum, necunoscand acest amanunt, vor bea apa cu cateva sute de metri mai jos; de asemenea, el nu poate trece nepasator pe langa cei care nu respecta masurile de protectie a sanatatii si deterioreaza sau folosesc in mod nepermis sursele de apa, ori unde s-ar afla de (izvoare, sipote, fantani, centrale mici etc.).

Sursa: Ghid medical al drumetului - Alex Barbuceanu 

Articol vizualizat de 1388 ori


Alte articole din categoria Alimentatie


Alimentatia la munte Ratia zilnica se intocmeste in functie de sex si varsta, dar si clima. Aceasta trebuie sa contina in egala masura toate tipurile principale de alimente: proteine, glucide, grasimi, saruri minerale,vitamine etc. De asemenea organismul mai are nevoie de apa, cantitatea fiind stabilita in functie de ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!