Cum sa decizi care este cortul ideal pentru tine?
Ai nevoie de un cort care:
- Este usor
- Este fabricat din material rezistent, durabil
- Este potrivit ca marime
- Este resistent in cele mai extreme conditii de vreme (caldura, frig).
Inainte de a procura un cort, puneti cateva intrebari:
Cu cine? - cam cati mergeti in excursie?
Ce tip? - de cort ti se potriveste cel mai bine?
Cand? - in ce sezon ai de gand sa folosesti cortul?
Unde? - ai de gand sa mergi, si acolo care sunt conditiile de vreme cele mai precare?
Este foarte important numarul companionilor
Primul lucru e sa te gandesti cam cu cate persoane mergi in excursii. Vei fi singur? Doi? Sau mai multi? Daca mergeti doi impartiti cortul sau fiecare cu cortul lui? Daca imparti cortul atunci si greutatea este impartita, unul poate sa cara interiorul si barele, celalalt exteriorul si cuiele. Daca cari corturi separate ai intimitate, dar rucsacul este mai greu.
Capacitatea cortului
Corturile sunt clasificate in functie de numarul locurilor de dormit, astfel sunt corturi de o persoana, doua persoane, trei persoane, patru persoane, corturi pentru familii (numit si hotel din nylon, unde ai loc destul ca sa stai in picioare, acestia sunt recomandate pentru excursii cu masina).
Alegerea marimii ideale
Cum poti sa-ti dai seama care este pentru tine, marimea ideala a unui cort? O technica simpla, dar nu perfecta, este sa-ti masori salteaua, astfel poti decide cat de spatios trebuie sa fie interiorul cortului. De obicei lungimea este de 185 cm iar latimea de 55 cm. Latimea este cel mai important factor. Pentru ca doi oameni sa incapa in cort este nevoie de cel putin 110 cm, daca stii ca noaptea te zvarcolesti mult, mai adauga cativa centimetrii. Conturile spaciosa sunt bune, dar sunt mai grele. Dupa ce ti-ai facut calculul privind suprafata necesara, studiaza cu atentie descriea cortului unde gasesti informatii detaliate referitoare la dimensiunile acestuia.
Cortul potrivit pentru locul potrivit!
Este foarte important ca cortul tau sa fie adecvata pentru conditiile in care doresti sa-l folosesti. Ca regula de baza: trebuie sa te pregatesti pentru cele mai extreme situatii, viata ta poate depinde de echipamentul folosit. Inainte de cumparare gandestete in ce conditii ai nevoie de cort.
- Daca preferi sa mergi in desert, sau in locuri unde umiditatea este mare, acolo ventilatia este lucrul cel mai important, deci alege un cort care are aerisire adecvata: geamuri mari, plasa de tintari la intrare si aerisire mare pe acoperisul cortului.
- Daca iti folosesti cortul pentru campari indelungate intr-un loc, alegeti un cort spatios.
- Daca doresti sa folosesti cortul tau in diferite conditii de vreme, in diferite anotimpuri, alege un cort care face fata si celor mai dificile conditii de vreme. Pentru aceste conditii cel mai potrivit ar fii un cort de 4 sezoane.
Ce informatii ne comunica parametrii cortului?
- Greutatea minima a cortului: (baza cortului) este greutatea pe care o are folia interioara, exterioara si betele.
- Greutatea impachetata a cortului: cortul cu toate accesoriile (interior, exterior, bete, cuie cort, husa cortului, descrieri de asamblare etc.).
- Numarul persoanelor: numarul persoanelor care incap in cort (stabilit de producator), in unele cazuri acest numar nu este real.
- Dimensiunile de baza a cortului: dimensiunea interioara maxima a cortului. De obicei este compus din doua numere (lungime/latime) si este exprimata in cm.
- Inaltimea cortului: inaltimea interioara maxima, este exprimata in cm. Acest numar iti arata cat spatiu ai pe verticala pentru stat sau sezut in cort.
- Dimensiunea pachetului: dimensiunea cortului in mod inpacetat, pusa in husa de transport.
Materialul betelor: sunt folosite doua tipuri de bete, duraluminiu (usoare, rezistente) sau fibra de sticla (mai ieftin). Ambele tipuri de bete sunt goale in interior, ceea ce le ofera o flexibilitate sporita. Prin interiorul betelor este trecut un snur elastic care simplifica montarea betelor.
Numarul betelor: ca regula mai multe bete confera cortului o stabilitate mai mare. De obicei corturile de expeditie sunt dotate cu mai multe bete (minim 3), in comparatie cu corturile camping (2 bete). La unele modele de corturi se ajunge la o stabilitate mai mare prin incrucisarea multipla a betelor.
- Folia exterioara: de obicei este dintr-un material nylon, rezistent la apa.
- Partea interioara: de obicei este un material nylon Rip Stop, un material usor.
- Folia de sol: este un material asemanator cu folia exterioara, cu o rezistenta sporita la apa. La corturile de camping se foloseste un material de nylon laminat.
- Numarul intrarilor: depinde de model. Mai multe intrari (ex. 2) ofera un confort ridicat, fiind practic in special in situatiile in care partenerul doarme si nu vrei sa-l deranjezi.
Tipul cortului
Majoritatea corturilor sunt clasificate in doua mari categorii: corturi de 3 sezoane (ture medii, primavara, vara, toamna) si corturi de 4 sezoane (inclusive iarna).
- Corturile de 3 sezoane sunt rezistente la ploaie si vant, dar iarna, in zapada nu confera un adapost potrivit. Corturile de 3 anotimpuri rezista la o zapada de 5 cm, dar o zapada de 50 cm iti poate crea mari probleme.
- Corturile de 4 sezoane sunt proiectate, pentru a fii rezistente la vant puternic si la cantitati mai mari de zapada. Majoritatea corturilor de iarna au forma de cupola, ceea ce este potrivita pentru ca zapada sa nu ramana pe suprafata cortului. Corturile de expeditie sunt dotate cu mai multe bete (minim 3), in comparatie cu corturile camping (2 bete). Aceste corturi se comporta ideal si in conditii de vreme mai usoare, sunt putin mai grele decat corturile de 3 sezoane, datorita numarului mai mare de bete.
Toata lumea are nevoie de cort?
Unii sunt de parere ca cortul este un lucru greoi si de multe ori luxos, adeptii echipamentelor ultra usoare, sunt de parere ca de multe ori o bucata de material este de ajuns ca sa-ti faci un cort in padure. In unle cazuri poate fii de ajuns, dar ce te faci daca vine o ploaie, un vant puternic sau doar cativa tantari? De multe ori merita sa cari putin mai mult, dar sa dormi linistit!
Cateva sfaturi la/si dupa cumparare:
- Greutatea: in cazul corturilor de mai multe persoane greutatea cortului nu trebuie sa fie mai mare de 2 kg/persoana. Corturile de 1 persoana pot fi si mai grele.
- Modelul: majoritatea corturilor se pot ridica si fara a le fixa cu cuie, astfel acestea pot fi mutate, miscate, etc. dar la un vant mai puternic pot fi doborate, deci nu ezitati sa fixati cortul!
- Aerisirea: este foarte importanta, daca folosesti cortul in special pentru ture de vara.
- Forma: cea mai preferata forma este cupola si iglu, deoarece are o stabilitate foarte buna si un interior spatios.
- Accesorii: sunt indispensabile, la procurare fii atent ca cortul sa aiba buzunare interioare, cusaturile lipite, plasa de la intrare, etc.
Atentie!!! Inainte de a porni la drum incearca sa-ti montezi de cateva ori cortul!
Articol vizualizat de 4296 ori
Lista comentarii