Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Poiana cu Narcise de la Negrileasa

Postat de moderator, Ultima actualizare: 05 Decembrie 2016

Am ales sa facem o plimbare in comuna Bucium, in apropierea satului Bucium Poieni, ca sa inspiram aerul curat de munte si sa ne imbatam cu mireasma narciselor.

Poiana cu narcise de la Negrileasa este arie protejata si intra la categoria rezervatiilor naturale, conservand specia numita narcisa (Narcissus poeticus), specie poreclita de localnici lusca sau rusculita.

Aceasta rezervatie se afla in Muntii Metaliferi. Poienile cu narcise incept de pe versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor si dupa o mica discontinuitate, se continua pe versantul nord-estic al muntelui Valcoi.

Aici, temperaturiile medii anuale sunt de aproximativ 4oC; media lunii august este de 20oC, iar media lunii ianuarie este de aproximativ -3oC, iernile fiind reci, cu zapezi adundente.

Nu este o zona prea des vizitata de turisti deoarece posibilitatile de cazare sunt in numar mic. Exista cateva pensiuni, mai exact vreo 2-3, in rest se pot gasi locuri de cazare doar la casele localnicilor din vecinatatea rezervatiei, dar conditiile sunt precare. In lipsa locurilor de cazare se poate campa in rezervatie unde exista locuri special amenajate pentru campare, insa aici este interzisa saparea santurilor si aprinderea focului (focul se poate aprinde doar in locurile amenajate pentru asfel de necesitati).

De asemenea, este interzisa adunarea rocilor, a florilor sau a altor materiale din decor, dar si defrisarea vegetatiei lemnoase pentru aprinderea focului.

Practicarea turismului pe poteci neamenajate este strict interzisa, precum si activitatile de vanatoare, cosit, pasunat sau activitatile industriale (inclusiv exploatarea calcarului, coloanelor de bazalt a a altor materiale de constructie).

Deoarece aceste reguli nu sunt respectate si pentru ca pasunatul se executa fara probleme si serbarile "campenesti" isi fac veacul in aceasta rezervatie, disparitia narcisei este doar o problema de timp. Habitatele sunt profund degradate, insa ramane o licarire de speranta in sensul ca o parte din rezervatie este putin afectatat de pasunat si de drumurile forestiere, iar zona este putin cunoscuta de marea parte din turistii "praduitori".

Articol semnat de LUCIANA IOJA

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Alba


Rezervatia Cheile Valisoarei (Cheile Poienii sau Cheile Aiudului) Rezervatia se afla in estul Muntilor Trascaului, in partea sudica a Depresiunii Rametea; altitudine maxima 779 m, altitudine minima 425 m. Cai de acces: pe drumul DJ 107 M modernizat Aiud-Buru pana la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traverseaza sectorul de chei. Rezervatia se intinde pe 100 ... DETALII
Rezervatia Naturala Scarita-Belioara Este situata in Muntii Apuseni, in masivul Muntele Mare, judetul Alba, dar aproape de limita cu judetul Cluj. Calea de acces cea mai scurta este de pe Valea Ariesului DN75, Posaga de Jos, Posaga de Sus, se trece pe langa Manastirea Posaga, iar dupa aceasta mai este putin pana a ajunge la poalele ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!