Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Rezervatia Cheile Valisoarei (Cheile Poienii sau Cheile Aiudului)

Postat de moderator, Ultima actualizare: 16 Noiembrie 2017

Rezervatia se afla in estul Muntilor Trascaului, in partea sudica a Depresiunii Rametea; altitudine maxima 779 m, altitudine minima 425 m.

Cai de acces: pe drumul DJ 107 M modernizat Aiud-Buru pana la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traverseaza sectorul de chei. Rezervatia se intinde pe 100 ha. Zona strict ocrotita include intregul profil transversal al cheii, limita vestica urmarind partea superioara a abruptului calcaros iar limita estica culmile domoale ce urca spre capatul nordic si sudic al cheilor pana in Varful Rachis (779 m). Zona tampon se extinde in vest pana in Varful Bogza Valisoarei (827 m), incluzand pajistile secundare pana in Paraul Velii spre sud si padurile din clasa I de protectie spre nord. Limita estica se desfasoara ca o fasie continua, cu latimi variabile, cuprinse intre 250 m in partea de nord-est si 400-500 m la est si sud-est de Varful Rachis (779 m). 

Geologia: Cheile Valisoarei sunt sculptate de Valea Aiudului in calcare jurasic superioare (portalandiene), care prezinta cea mai accentuata carstificare datorita puritatii si masivitatii lor.

In dreapta cheilor, cum se vine dinspre Aiud, se afla stanca numita Cetate, unde in secolul al XII-lea documentele atesta existenta cetatii Zachedeu. Malul stang este mai accesibil, fiind dominat de varful stancos Bogza Valisoarei cu pestera Bogzuta, la poalele careia se afla popasul turistic Cheile Valisoarei. Rezervatia constituie un important obiectiv turistic si se poate incadra intr-un traseu turistic care va strabate partea de est a Muntilor Trascau. Cu aceasta ocazie se mai pot vedea si ruinele cetatii medievale de la Coltesti, biserica manastirii din Magina si Muzeul etnografic din Rimetea, precum si rezervatiile Cheile Plaiului de langa localitatea Izvoarele si Cheile Silosului de langa Coltesti.

Cu o dezvoltare mai redusa decat Cheile Turzii si inaltimea peretilor de maximum 150 m. Cheile Valisoarei prezinta o serie de posibilitati pentru practicarea alpinismului si escaladei sportive. 

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Alba


Poiana cu Narcise de la Negrileasa Am ales sa facem o plimbare in comuna Bucium, in apropierea satului Bucium Poieni, ca sa inspiram aerul curat de munte si sa ne imbatam cu mireasma narciselor. Poiana cu narcise de la Negrileasa este arie protejata si intra la categoria rezervatiilor naturale, conservand specia numita narcisa ... DETALII
Rezervatia Naturala Scarita-Belioara Este situata in Muntii Apuseni, in masivul Muntele Mare, judetul Alba, dar aproape de limita cu judetul Cluj. Calea de acces cea mai scurta este de pe Valea Ariesului DN75, Posaga de Jos, Posaga de Sus, se trece pe langa Manastirea Posaga, iar dupa aceasta mai este putin pana a ajunge la poalele ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!