Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Rezervatia Naturala Scarita-Belioara

Postat de moderator, Ultima actualizare: 23 Septembrie 2012

Este situata in Muntii Apuseni, in masivul Muntele Mare, judetul Alba, dar aproape de limita cu judetul Cluj. Calea de acces cea mai scurta este de pe Valea Ariesului DN75, Posaga de Jos, Posaga de Sus, se trece pe langa Manastirea Posaga, iar dupa aceasta mai este putin pana a ajunge la poalele Scaritei.

Cele mai importante obiective turistice din regiune sunt: Manastirea de lemn de la Posaga, Izbucul si Cheile Posegii, Cheile Runcului, Cheile Pociovalistei, Coltii Vulturesei, Pestera Casa Zmeului si rezervatia geo-botanica Scarita-Belioara (numeroase specii rare de plante si animale).

Initiativa punerii sub protectia a avut-o academicianul Alexandru Borza, inca din anii '20. Rezervatia a fost infiintata in anul 1941. Suprafata actuala a rezervatiei este de 450 de hectare si cuprinde fanatul Sesul Craiului, un platou calcaros situat la peste 1300 m altitudine, precum si o zona de padure cu amestec de zeci de specii si mari si spectaculoase abrupturi calcaroase care strajuiesc valea Belioara Posegii. Altitudinea maxima este de 1382 metri, in Varful Scarita.

In structura geologica a masivului domina sisturi cristaline metamorfe, ca blocul urias de granit al Muntelui Mare, care este cea mai veche structura din Muntii Apuseni. Roci sedimentare apar mai mult la periferia masivului, din care in volum mai mare, calcare metamorfe in zona Scarita Belioara si Cheile Rancului si Pociovalistei.

Unele specii de plante au rezistat din perioadele glaciare reci, fiind situate sub altitudinea lor obisnuita (Gentiana-cupa, Gentiana-cupa de calcar, strugurii ursului, argintica, sangele-voinicului, laleaua pestrita etc., care infloresc in perioada mai-iunie), iar altele se pastreaza din perioadele mai calde ale erei glaciare (ex. Sapunarita galbena - Saponaria Belidifolia - specie de origine mediteraneana).

De asemenea foarte valoroase sunt si padurile unde intalnim exemplare seculare de pin, molid si larice. Pe platoul Scaritei intalnim ienuparul, iar pe versantii abrupti si stanci apar exemplare de tisa (Taxus baccata), specie ocrotita. Elemente faunistice foarte rare sunt unele specii de fluturi, precum si acvila de stinca (Aquila chrysaetos), cea mai mare pasare rapitoare din Romania, care cuibareste pe stincile abrupte.

Circuitul Scarita-Belioara se poate face urmand marcajul punct rosu de sub abruptul Scaritei-Saua Plesu-Sub Cornu Pietrii (aici merita sa ne abatem din poteca in partea dreapta unde vom ajunge la un punct de belvedere care ne ofera o priveliste de vis)-Platoul SesuCraiului-Rezervatia Scarita Belioara-Sub abruptul Scaritei.

Din rezervatia Scarita-Belioara, in mai putin de 3 ore se poate ajunge in statiunea Muntele Baisorii. 

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Alba


Rezervatia Cheile Valisoarei (Cheile Poienii sau Cheile Aiudului) Rezervatia se afla in estul Muntilor Trascaului, in partea sudica a Depresiunii Rametea; altitudine maxima 779 m, altitudine minima 425 m. Cai de acces: pe drumul DJ 107 M modernizat Aiud-Buru pana la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traverseaza sectorul de chei. Rezervatia se intinde pe 100 ... DETALII
Poiana cu Narcise de la Negrileasa Am ales sa facem o plimbare in comuna Bucium, in apropierea satului Bucium Poieni, ca sa inspiram aerul curat de munte si sa ne imbatam cu mireasma narciselor. Poiana cu narcise de la Negrileasa este arie protejata si intra la categoria rezervatiilor naturale, conservand specia numita narcisa ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!