Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cetatea Soimos

Postat de moderator, Ultima actualizare: 23 Septembrie 2012

Vizavi de Lipova, pe malul drept al Muresului si deasupra satului cu acelasi nume, dealul cetatii inalt de 252 m este stapanit astazi de ramasitele impozante ale cetatii Soimos.

Castelul cu turnuri interioare si sub forma aproximativa ale unui triunghi este accesibil cel mai usor dinspre vest. Cararea duce peste santul de aparare lat si adanc, prin puntea suspendata de odinioara asezata pe niste piloni uriasi, spre poarta fortificatiilor exterioare, intarita cu un turn de aparare. Din cauza starii deplorabile ale puntii, aceasta intrare in zilele noastre este periculoasa si din aceasta cauza singura cale accesibila este cea care conduce de-a lungul santului, spre o spartura a zidului dinspre est.

Curtea cetatii interioare de dimensiuni considerabile (35x22 metri), este dominata de turnul portii si de turnul vechi, inalt de cateva etaje. Spre nord se situeaza palatul reginei Izabela bogat impodobit cu sculpturi renascentiste. Remarcabil este balconul pastrat intact pana in zilele noastre si care poarta tot numele suveranei de odinioara.

Este cert, ca cetatea Soimos a fost ridicata dupa marile invazii ale tatarilor. Prima atestare documentara se dateaza din 1278, cand banul Pal doneaza "Castrum Somos" fiilor fratelui sau.

Din timpul domniei lui Carol Robert de Anjou pana-n anul 1440, cetatea era domeniu regal, iar in 1456 a intrat in posesia lui Iancu de Hunedoara, care apoi l-a daruit capitanului husit ceh Jan Giskra in 1471.

Au umat o serie lunga de stapani pana-n 1514, pe cand comandantul Georg Pratner a incercat sa se opuna lui Gheorghe Doja, cu doar 14 mercenari, insa acestia din urma s-au razvratit si s-au alaturat oastei rasculatilor.

Turcii au ocupat cetatea in 1552, dupa asedii repetate, iar in 1595 a fost recucerita de catre Borbely Gyorgy - capitanul lui Stefan Bathori - ajungand in custodia domnitorilor din Ardeal.

Moise Secuiul - conducatorul luptei de rezistenta impotriva ocupatiei austriece, intruchipat de catre generalul Basta - dupa ce a fost infrant langa Teius in anul 1602, s-a refugiat in cetatea Soimosului. Considerand insa mult prea nesigura aceasta asezare, a incheiat un pact de schimb cu pasa Bektas din Timisoara, cedand castrul pentru cetatea din Kladovo.

Castrul a fost eliberat definitiv de sub dominatia turceasca abia in anul 1688. Stricaciunile din timpul si dupa asediu nu au mai fost remediate niciodata, fortificatiile intrand in paragina. Nici pentru conservare nu s-au mai luat masuri.

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Arad


Muzeul memorial Ioan Slavici din Siria In castelul Bohus din comuna Siria (judetul Arad), ridicat in stil neoclasic, in prima jumatate a secolului trecut, a fost amenajat muzeul inchinat scriitorului transilvanean, nascut in localitate. Vizitatorului i se infatiseaza anii copilariei lui Slavici, la Siria, scoala si studiile de la Arad, ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!