Este situata pe versantul sudic al Muntilor Semenic, in bazinul superior al raului Nera, pe teritoriul Ocolului Silvic Nera. Are o forma rombica, delimitata la nord de golul Semenicului si la sud de raurile Nera si Banies, care se unesc la limita rezervatiei, spre Almaj. Suprafata totala este 5253 ha si cuprinde paduri cu rol exclusiv de protectie, din care 4766 ha rezervatie stiintifica propriu-zisa si 487 ha, la suprafata tampon.
Rezervatia Izvoarele Nerei a fost infiintata prin amenajamentul silvic din anul 1975 si extinsa in anul 1986. A fost inclusa in proiectul pentru constituirea retelei de parcuri nationale ale Romaniei, respectiv in Parcul National Cheile Carasului - Semenic. Motivatia este intemeiata pe necesitatea de a conserva unele dintre cele mai frumoase fagete virgine din Romania, unice in Europa prin diversitate, stabilitate si forta mediogena si ecofunctionala.
Vegetatia este constituita aproape in intregime din fagete seculare pure, cu arbori foarte inalti (40-50 metri si chiar peste 55 metri), grosi (cu diametrul de peste un metru, pana la 130-160 cm), avand varste pana la 300-350 de ani. La periferia rezervatiei se intalnesc amestecuri de brad si alte foioase (tei, ulm).
Aceasta rezervatie in care padurea se manifesta plenar ca ecosistem reprezinta un model valoros pentru padurea culturalizata de azi si un ideal pentru silvicultura. De altfel, cercetatorii apreciaza ca studiul padurii naturale (virgine sau seculare) este astazi de mare actualitate, deoarece silvicultura nu se mai poate limita la interese pur economice (maximalizarea productiei de lemn), ci trebuie sa urmareasca si scopuri mai nobile, pe termen lung, adica punerea in valoare cu prioritate a efectelor ecoproductive, mediogene si functionale ale padurilor, pentru a le face mai utile societatii umane.
Strabatand padurea seculara din rezervatia Izvoarele Nerei te coplesesc tinuta maiestuoasa a fagului, inaltimile de peste 40 metri si diametrele adesea de pana la un metru si jumatate, trunchiurile bine proportionate, de o vitalitate extraordinara, arbori sanatosi, cu un coronament bogat, structura ondulatorie a padurii, care ii confera rezistenta la factorii naturali.
Padurile ocolului silvic Nera sunt raspandite in bazinul superior al raului Nera, pe versantii sudici ai Muntilor Semenic si in bazinul raului Prigor, pe versantii nordici ai Muntilor Almajului. Suprafata fondului forestier este de 19962,4 ha, din care 18216,3 (96%) sunt acoperite de rasinoase. Padurile, situate intre 240 si 1400 metri altitudine, se impart in doua zone: colinare (3040 ha), acoperite cu fag si mai rar cu gorun, si montane (16922,4 ha), cu relief accidentat si cu suprafete cu fag, mai rar amestec cu rasinoase. Structura actualelor arborete este de 85% relativ pluriena si 15%, relativ echiena.
Lista comentarii