Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Biserica Sfantul Nicolae Copou

Postat de moderator, Ultima actualizare: 12 August 2017
Biserica Sfantul Nicolae Copou, situata in partea nordica a Iasiului, a fost zidita in conditii dificile, la vremuri de grea incercare pentru neamul romanesc.
 
La aceasta biserica se ajunge mergand pe Bulevardul Carol, din vecinatatea Parcului Copou. A nu se confunda cu Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, de langa Palatul Culturii.
 
Parintele Manole Petru a initiat demersurile de construire a unei noi biserici in noul cartier creat atunci. Acesta a fost ajutat la ridicarea acestui edificiu religios de marele istoric Nicolae Iorga, care venind la Iasi, in 1937, a hotarat sa sprijine construirea noii biserici din Copou, donand suma de 1.000.000 lei din fondurile Ligii Culturale al carui presedinte era.
 
Preotul Manole, sprijinit de consiliul bisericii, de arhitectul Nicolae Ghica-Budesti si generalul Nicolae Schima, administratorul Ligii Culturale, au pus piatra de temelie a acestei biserici la 3 octombrie 1937.
 
In primavara lui 1938 au fost demarate lucrarile de constructie, conduse de antreprenorul general M.D. Verussi. In toamna aceluiasi an, lucrarile au fost suspendate, din cauza lipsei de fonduri si de inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
 
In 1939 colonelul Dumitru Captaru, fost prefect al orasului Iasi, a donat suma de 115.000 lei din bugetul Prefecturii, la care s-a adaugat suma de 20.000 lei data de Primaria Municipiului Iasi si alte sume din diferite donatii. Astfel lucrarile sfantului lacas au putut fi finalizate in anul 1943, la data de 16 aprilie, cand acesta a fost sfintit de catre mitropolitul Irineu Mihalcescu.
 
Din punct de vedere arhitectonic, Biserica Sfantul Nicolae din Copou se incadreaza in stilul traditional moldovenesc, cu elemente moderne.
 
Pictura murala in fresca este executata de pictorul Vasile Pascu in anii 1962-1965, iar catapeteasma bisericii si icoanele ce o impodobesc au fost pictate de Corneliu Baba. Intre anii 1993 si 1995, arcadele exterioare ale bisericii au fost si ele imbracate cu picturi deosebit de frumoase.
 

Biserica Sfantul Nicolae Copou se afla intr-o stare buna de conservare. In ea s-au efectuat lucrari de restaurare si consolidare dupa cutremurele din anii 1977, 1986 si 1990. Alaturi de biserica s-a construit o clopotnita, o capela pentru morti si un loc de aprins lumanari. 

Galerie foto

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Manastirea Galata din Iasi O imagine a Iasilor, de la 1677 ofera o imagine a orasului cu "manastirile si bisericile adapostite ca niste corabii intr-un port" si un peisaj arhitectural al contrastelor izbitoare ce te va impresiona prin maretia si gravitatea zidurilor din jurul bisericilor si manastirilor, prin ... DETALII
Gradina Botanica Anastasie Fatu Iasi In urma cu 156 de ani, medicul si naturalistul Anastasie Fatu infiinta la Iasi prima gradina botanica din Principatele Romane, o institutie cu o istorie framantata, daca ne aducem aminte ca primul sau amplasament a fost la Rapa Galbena, pe strada Florilor de astazi. Aceasta avea sa fie pentru multi ... DETALII
Manastirea Trei Ierarhi din Iasi Pe o veche si pitoreasca strada ieseana, nu departe de Curtea Domneasca, in Ulita Domneasca (actualul Bulevard Stefan cel Mare) batranul nostru targ pastreaza o adevarata comoara a arhitecturii romanesti. Se inalta aici biserica Trei Ierarhi, o biserica ce "nu-i chip s-o descrii cu limba sau ... DETALII
Bojdeuca Ion Creanga La Iasi, bojdeuca din strada Simion Barnutiu nr. 4, unde a locuit marele povestitor, a fost gospodarita de Tinca Vartic, primul lector si “cenzor” al lui Creanga. Casuta, renovata in trei randuri (1917, 1933 si 1962), a devenit muzeu in 1918. Aici, unde-l vizitau filozoful Conta, ... DETALII
Manastirea Hadambu adaposteste trei icoane facatoare de minuni Amplasata intr-un cadru natural mirific, in satul Schitul Hadambului apartinator comunei Mogosesti, la 20 km de orasul Iasi, manastirea a devenit in ultimul deceniu un adevarat loc de pelerinaj pentru crestinii de pretutindeni. Motivul il constituie prezenta aici a trei icoane ale Maicii Domnului ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!