Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Catedrala Mitropolitana din Iasi

Postat de moderator, Ultima actualizare: 21 Septembrie 2012

"Socotind ca tara Moldovei nu era oarecare in lume, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costache, si-a propus sa ridice spre proslavirea Creatorului si izbavirea neamului o preafrumoasa catedrala in mijlocul cetatii, sugerand arhitectului sa o zideasca cu fatada spre strada si cu coloane si capiteturi antice."

La 8 august 1826 se semneaza hrisovul de inaltare a Catedralei Mitropolitane. Catedrala se ridica pe locul bisericii Stratenia, ctitorie a sotiei lui Gheorghe Duca, Nastasia. Domnitorul parasind tronul, ramanea in paragina timp de 4 decenii. Restaurarea ei incepe la 3 iulie 1833 la insistentele Mitropolitului Veniamin Costache.

Lacasul a ramas multi ani in ruina deoarece acoperamantul si marea bolta din mijlocul cladirii s-au prabusit si ramasese "ca o masa cu picioarele in sus" sau ca o "zidire cu patru fesuri".

Conducerea tehnica o avea "arhitectonul" Iohan Freywald din Viena, ajutat mai tarziu de fiul sau Gustav Freywald.

Pictura a fost realizata de renumitul pictor Gheorghe Tatarascu iar stilul arhitectonic e inspirat din formele tarzii ale Renasterii italiene, semanand intr-o mare masura cu vestita biserica "Trinita del Monte" din Roma. Picturile sugereaza miscare, viata, monumentalitate, avand un colorit cald.

Ctitorul dorind ca biserica sa fie incapatoare si impunatoare spatiul interior a fost realizat potrivit canoanelor arhitecturale, fara a pierde din atentie nici fosta biserica Stratenia a carei existenta se marca pe o placa asezata in noua ctitorie. Se aveau deasemenea in vedere si marile catedrale europene.

Atunci cand era in intregime zidita si acoperita, prin 1839 se descopera aparitia unor crapaturi. Pentru a evita dezastrul, arhitectul iesean Singurov propunea ca in locul boltii din caramida sa se construiasca una din lemn, ce se si ridica in 1840.

Deteriorarea continua insa, Mitropolitul Veniamin Costache se retrage din scaun iar la 23 mai 1857 se produce dezastrul, cupola prabusindu-se si daramand in cadere si coloanele din interior. Ruinata, cu cele patru turle ramase stinghere, ramanea parasita pana in 1880 cand mitropolitul Iosif Naniescu punea a doua piatra de temelie iar conducerea lucrarilor o lua arhitectul Al.Orascu.

Fatada estica e reprezentata de sase coloane asezate pe un soclu inalt de piatra. Pe panoul de la nivelul aticului este reprezentata in basorelief scena "Intampinarea Domnului" iar fatada vestica este incoronata cu un timpan in care apare chipul Sfantului Gheorghe, incadrat de coloane si de un fronton arcuit.

Coama acoperisului este decorata cu fleuroni in zinc si cruci stilizate, iar cele 4 turle completeaza farmecul si monumentalitatea cladirii.

La 23 aprilie/4 mai 1887 se auzea chemare de clopot de la Mitropolie. Se sfintea frumoasa inzestrare a fostei capitale de pe malul Bahluiului, Iasul traind o mare sarbatoare. "Maretul templu" a fost sfintit in prezenta Regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Regele Carol afirma atunci ca la Iasi, "rasare din ziduri surpate un sfant locas, vrednic de vechiul scaun arhiepiscopal al Moldovei si Sucevei...".

Dimensiunea comorilor aflate in Mitropolie e completata de doua icoane de mare valoare: "Iisus Pantocrator" si "Maica Domnului cu pruncul", icoane pictate in secolul XVI.

Catedrala veche, palatul mitropolitan, cladirea cu birourile cancelariei arhiepiscopale, biblioteca, arhiva si somptuosa sala festiva, caminul preotesc si alte anexe constituie o compozitie arhitecturala de o mare semnificatie artistica.

In data de 14 octombrie a fiecarui an, Iasiul impodobit de sarbatoare si cu zambete de incurajare pe fetele oamenilor sarbatoreste ziua Sfintei Paraschiva, sfanta venerata in biserica ortodoxa, ocrotitoare a Moldovei, ale carei moaste au fost aduse aici de domnitorul Vasile Lupu in 1889. Sfanta e scoasa afara pe un catafalc iar credinciosii vin sa se roage.

Inca in ajunul aceste sarbatori pe fosta Ulita Mare (actualul bulevard Stefan cel Mare si Sfant) curge puhoi de lume, ograda Mitropoliei fiind cuprinsa de valurile multimii de credinciosi si a grupurilor de turisti romani si de peste hotare.

Articol vizualizat o data


Alte obiective turistice din judetul Iasi


Gradina Botanica Anastasie Fatu Iasi In urma cu 156 de ani, medicul si naturalistul Anastasie Fatu infiinta la Iasi prima gradina botanica din Principatele Romane, o institutie cu o istorie framantata, daca ne aducem aminte ca primul sau amplasament a fost la Rapa Galbena, pe strada Florilor de astazi. Aceasta avea sa fie pentru multi ... DETALII
Biserica Sfantul Nicolae Copou Biserica Sfantul Nicolae Copou, situata in partea nordica a Iasiului, a fost zidita in conditii dificile, la vremuri de grea incercare pentru neamul romanesc.   La aceasta biserica se ajunge mergand pe Bulevardul Carol, din vecinatatea Parcului Copou. A nu se confunda cu Biserica Sfantul ... DETALII
Manastirea Trei Ierarhi din Iasi Pe o veche si pitoreasca strada ieseana, nu departe de Curtea Domneasca, in Ulita Domneasca (actualul Bulevard Stefan cel Mare) batranul nostru targ pastreaza o adevarata comoara a arhitecturii romanesti. Se inalta aici biserica Trei Ierarhi, o biserica ce "nu-i chip s-o descrii cu limba sau ... DETALII
Manastirea Frumoasa din Iasi Biserica noua (1836) a mai vechii manastiri Frumoasa, se afla situata la poalele dealului Cetatuia, pe un damb ce domina zona inundabila a paraului Nicolina. Asa cum ne apare azi, manastirea Frumoasa si celelalte constructii ale complexului arhitectonic de aici sunt rezultatul unor lucrari care ... DETALII
Manastirea Podgoria Copou (Manastirea din Gradina Botanica) In mijlocul unor vii din Gradina Botanica Iasi, pe strada Podgoriilor, ascunsa de forfota orasului, se afla Manastirea Podgoria Copou, cunoscuta si sub numele de Bisericuta dintre vii. O legenda spune ca, in timpul unei invazii a tatarilor in Iasi, Doamna Tudosca (Teodosia), sotia lui Vasile Lupu, ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!