Situata pe versantul sudic al masivului Ignis - 1307 m, intre Valea Plopilor si stanca numita Biserica lui Spiridon, Rezervatia Fosilifera "Razvan Givulescu" de la Chiuzbaia, pastreaza relictele unor lacuri in a caror maluri diatomice s-au conservat ca intr-un autentic ierbar, resturile vegetale ale unei paduri luxuriante, existente in vremea in care omul inca nu isi facuse aparitia pe Terra.
Raspandita pe o suprafata de 50 ha, la marginea satului Chiuzbaia (550 m, altitudine medie), accesul spre rezervatia de fosile se poate face pe o carare din apropierea unei cabane forestiere de pe Valea Jidoaia.
Bogatia de material fosil si specii face ca flora fosila de la Chiuzbaia sa nu aiba echivalent in partea central-sud-estica a Europei.
A fost declarata arie ocrotita inca din anul 1954, avand o importanta stiintifica de prim ordin, deoarece adaposteste depozite fosilifere cu impresiuni de frunze, pe baza carora s-a putut efectua un inventar paleobotanic, reconstituindu-se flora si vegetatia pliocena (pliocenul este perioada de acum 5,3-2,6 milioane de ani). Pe baza fosilelor descoperite, inventarul floristic al Romaniei a fost completat cu sase specii noi pentru stiinta, dintre care trei sunt si varietati noi. Teritoriul rezervatiei, in prezent, este ocupat de un faget batran de peste 100 de ani, care se intinde pe versantii Ignisului pana la altitudini de 800-850 m.
Rezervatia a fost descoperita in secolul al XVIII-lea de geologii austrieci. In anul 1885 exista deja o colectie de impresiuni de frunze de la Chizbaia in colectiile Institutului geologic din Budapesta. Anul 1915 a fost cel in care s-a realizat pentru prima data datarea depozitelor de impresiuni de frunze. Cateva zeci de ani mai tarziu, in 1969, prof. univ. dr. Razvan Givulescu a inceput sa cerceteze sistematic rezervatia, activitate pe care a continuat-o neintrerupt timp de 21 de ani.
Inventarul intocmit de profesorul Razvan Givulescu in anul 1990 cuprinde alge, fungi ale unor ciuperci parazite, muschi, ferigi, frunze de arbori exotici, tisa, pin, magnolii, laur, alun, mesteacan, carpen, castan, dafin, stejar, fag, ulm, prun, sorb, frasin, liliac, liane etc. Flora fosila cuprinde 55 de familii, 107 genuri si 240 de specii. In rezervatia de la Chiuzbaia se regasesc, alaturi de specii vegetale caracteristice Europei Centrale si de Sud, si specii est si nord-americane, precum si plante balcanice, caucaziene si mediteraneene.
Fosilele sunt impresiuni de frunze, fructe si chiar insecte extrem de variate. Ele se gasesc intr-un depozit diatomitic sistuos, cu intercalari subtiri de cenusa vulcnica. Acest mal s-a acumulat pe fundul unui vechi lac amplasat intr-o zona vulcanica, permitand astfel conservarea frunzelor si a unor insecte care dominau meleagul.
Diatomeele sunt organisme inferioare marine, reprezentate de vietuitoare microscopice unicelulare (alge), cu corpul inchis intre doua valve silicioase, existente din devonian pana azi. (In limba greaca diatomos inseamna "taiat in doua").
Prin acumularea scheletului silicios al acestor alge, intr-un mediu acvatic, s-a format o roca sedimentara, organogena, numita diatomit. Pe versantul sudic al Ignisului, aceasta roca este ascunsa de invelisul de sol si de litiera. Totusi, acolo unde ea afloreaza, culegatorii de fosile sapa in roca pentru a cauta fosile, ravasesc depozitul, lasand in urma lor un morman de cioburi albe-galbui.
Actualmente, aceasta arie naturala protejata se afla in custodia Clubului de Speologie Montana Baia Mare, care a realizat si un plan de management al zonei.
In rezervatie, circulatia turistica este permisa numai pe drumurile si potecile special amenajate si marcate. Este interzisa colectarea de materiale de interes stiintific sau naturalistic, colectarea sau comercializarea de plante, fosile si minerale din rezervatie si, in general, orice actiuni ce ar putea prejudicia aspectului si evolutiei cadrului natural (focul, poluarea etc.).
Principalele amenintari identificate de custodele zonei sunt legate de turismul necontrolat si de exploatarea forestiera ilegala.
Sursa: ifz.ro, romania-pitoreasca.net
Lista comentarii