Prezentare
Au o suprafata de cca. 240 km patrati. Cel mai inalt varf este Varful Leaota cu o inaltime de 2135 m.
Click pentru a vedea harta completa
Spre vest sunt delimitati de raul Dambovita, care separa Leaota de Iezer-Papusa; spre nord se intinde culoarul Rucar-Bran, care separa masivul de Piatra Craiului; spre est delimitarea este facuta de Valea Brateiului, iar spre sud de Subcarpatii Dambovitei.
Acces
- calea ferata Titu-Pietrosita, statia de cale ferata Fieni;
- drumul national DN 71 Targoviste-Sinaia, localitatea Fieni (Runcu);
- drumul national DN 72A Targoviste-Stoenesti, localitatile Badeni si Stoenesti;
- drumul national DN 73 Campulung Muscel-Bran, localitatile Dragoslavele, Rucar, Podul Dambovitei si Giuvala (Fundatica);
- drumul judetean Stoenesti-Dragoslavele, localitatile Stoenesti si Dragoslavele;
- cabanele Padina si Cheile Zanoagei.
Clima
La 1700-1800 m temperatura medie anuala este un jur de 0 gradeC. Numarul maxim de zile senine se inregistreaza in august si septambrie. Precipitatiile atmosferice sunt de 900-1000 mm annual, cele mai multe ploi cazand in lunile de vara, indeosebi sub forma de averse. Vanturile predominante sunt cele dinspre vest-nord-vest si bat cu o viteza medie de 6-7m/s.
Flora
Intre 600-1500m predomina padurile de fag si conifere. Odata cu intrarea in golul alpin apar tufe de rododendroni (smirdar), afin, merisor, ienupar, precum si numeroase flori cu o larga paleta coloristica.
Fauna
Mamiferele sunt raspandite in intreg arealul. Putem intalni caprioare, ursi, mistreti, veverite si mai rar lupi, vulpi, jderi, risi si pisici salbatice.
Pasarile cele mai raspandite sunt cocosul de munte, mierla, corbul, gaita, alunarul, brumarita de stanca, fasa de padure si munte.
Pestii sunt reprezentati de pastravul indigen, mreana, clean.
Hidrografie
Reteaua hidrogarfica a muntilor Leaota are un caracter radial-divergent, raurile avandu-si obarsiile sub culmea centrala Bucsa-Santilia-Marginea Domneasca, fiind apoi colectate de trei sisteme fluviatile importante: Olt, Ialomita si Dambovita.
Raul Olt primeste, prin intermediul paraului Turculetului si apoi Barsei, numai paraiele Bangaleasa, Moieciul , ale caror izvoare se gasesc pe latura nordica a culmii Santilia-Piatra Alba-Dudele-Bucsa.
Raul Dambovita primeste pe partea stanga toate paraiele care isi au obarsia pe versantii vestici si sud-vestici ai muntilor Leaota: Cheia si Ghimbav cu cheile sale, Valea Caselor, Valea Badenilor, Valea lui Coman si Valea Chiliilor.
Raul Ialomita colecteaza toate cursurile de apa din partea estica si sud-estica a muntilor Leaota: Bratei, Ratei, ambele cu cate un mic sector de chei, Raciu si Ialomicioara.
Geologie
Muntii Leaota se remarca printr-o masivitate determinata de predominarea sisturilor cristaline. Masivul calcaros al Leaotei reprezinta un anticlinal cuprins intre sinclinalele Bucegi si Piatra Craiului.
Articol vizualizat de 3106 ori
Lista comentarii