Muntii Padurea Craiului, desi jaloneaza una din arterele feroviare si rutiere cele mai strabatute ale tarii, valea Crisului Repede de la Oradea la Bratca, ei sunt inca aproape necunoscuti de turisti. Cauza rezida poate in altitudinea lor relativ redusa (inaltimea maxima abia depaseste 1000 m), in puternica lor impadurire, dar mai ales de vecinatatea zdrobitoare a doua masive, reputate pentru valorile lor turistice si care au polarizat atentia drumetilor, muntii Bihor si Vladeasa.
Muntii Padurea Craiului sunt prin excelenta carstici, aici se intalnesc numeroase vai cu chei salbatice, ponoare si izbucuri, pesteri si mai ales platouri suspendate cu bazine inchise si vai de doline.
Muntii Padurea Craiului sunt strabatuti de o retea hidrografica extrem de dezorganizata, caracteristica regiunilor carstice. Doua mari bazine hidrografice acopera intreg teritoriul acestui masiv: in nord apele sunt tributare Crisului Repede, iar in sud Crisului Negru. Creasta principala care desparte aceste bazine este orientata NV-SE; ea este jalonata de zone proeminente cum ar fi cele de la Dealul Varului, Dealul Glimeii, Culmea Rosiorului, Magura Dosului, Hodringusa si Magura Beiusele.
Crisul Repede cu afluentii lui - Mniera, Galaseni, Misid, Bratcuta, Boiul si Iadul - brazdeaza pantele nordice ale masivului. Toate au cursuri deosebit de interesante, cu chei importante si frumoase, ponoare ascunse in umbra padurilor, izbucuri clocotitoare, portiuni dolinare seci, pesteri si cursuri subterane. Exceptand Valea Iadului, cursurile enumerate au lungimi reduse si strabat nordul si nord-estul Padurii Craiului pe distante ce nu depasesc 20 km; de aceea si bazinele lor hidrografice au suprafete mici in comparatie cu cele din sudul masivului.
Pe valea cea mai importanta din nordul masivului - Crisul Repede - se pot distinge doua zone total diferite ca peisaj: in aval de localitatea Vadu Crisului unde strabate bazinul Borodului si are o vale larga cu curs sinuos, lent si in amonte de aceeasi localitate, unde valea se ingusteaza, apa merge mai iute, sector caracteristic unei vai de munte. In aceasta ultima zona, intre localitatile Suncuius si Vadu Crisului, Crisul Repede si-a croit cu greu drumul taind un masiv calcaros pe o adancime de peste 100 m. Peisajul este salbatic, cu pereti verticali ce gazduiesc o multime de pesteri printre care se numara si Pestera de la Vadu Crisului. Acest sector, cunoscut sub denumirea de Defileul Crisului Repede, a fost declarat monument al naturii.
Trasee turistice:
1. Meziad (sat) - cabana Meziad - Lacul Lesu
Posibilitati de acces: (1) din comuna Remetea de pe drumul Beius-Alesd, 6 km pana in satul Meziad; (2) din Bucea pe DN 1 spre Stana de Vale prin Remeti, 27 km din care 18 km asfalt.
Marcaj: triunghi albastru
Distanta: 16 km
Durata: 5 ore
Caracteristica traseului: usor, accesibil tot timpul anului; drum de vizitare a Pesterii Meziad cu legatura la Lacul Lesu.
2. Pestera Vantului
Posibilitati de acces: din Vadu Crisului pe drumul modernizat Vadu Crisului-Suncuius 10 km (se viziteaza sectorul Suncuius-Pestera Vantului si variantele); sau cu trenul pana la halta Pestera.
3. Circuitul versantului stang al defileului Crisului Repede
Posibilitati de acces: (1) din Vadu Crisului pana la cabana Pestera; (2) cu trenul pana la halta Pestera.
Marcaj: punct rosu
Durata: 4 ore
Caracteristica traseului: accesibil in perioadele fara zapada; poteca de vizitare a Pesterilor Derventului si a abruptului vestic al defileului.
4. Circuitul versantului drept al defileului Crisului Repede
Posibilitati de acces: din Vadu Crisului pana la cabana Pestera; sau cu trenul pana la halta Pestera.
Marcaj: punct albastru
Durata: 3 1/2 ore
Caracteristica traseului: accesibil in perioadele fara zapada; poteca pentru vizitarea abruptului estic al defileului.
Articol vizualizat de 2694 ori
Lista comentarii