Masivul Piatra Craiului este situat in Carpatii Meridionali si, impreuna cu masivul Bucegi, margineste pasul Rucar-Bran. Acest masiv este unic prin structura sa, fiind alcatuit din straturi verticale de calcar ce formeaza o creasta de 22 kilometri lungime. Altitudinea maxima se intalneste in varful Piatra Craiului, numit si varful La Om, inalt de 2238 metri.
Piatra Craiului are o flora si fauna foarte bine reprezentate. Un exemplu este Garofita Pietrei Craiului, o floare specifica acestui loc. In ceea ce priveste fauna, in zona se regasesc 89 de specii dintre care 50 sunt protejate prin lege. Dintre speciile strict protejate din Parcul National Piatra Craiului amintim Capra Neagra (Rupicapra rupicapra).
Satele si localitatile din jurul Pietrei Craiului reprezinta un adevarat paradis etnografic. In aceasta zona se pastreaza vechile obiceiuri specifice zonei de la tara, unde amatorii de mancaruri traditionale romanesti vor avea de unde alege.
Pentru amatorii de excursii pe munte si alpinisti muntele Piatra Craiului este o amintire de neuitat. Exista mai multe trasee turistice pentru a explora acest masiv, dar atractia principala ramane o drumetie pe creasta principala, unde, atentie, nu exista cabane ci doar trei refugii. Reteaua de trasee marcate este bine dezvoltata dar se recomanda totusi un minim de experienta pentru traseele mai complicate.
Altitudinea medie este aproximativ 2000 metri. Aici se gaseste cavitatea cu cea mai mare diferenta de nivel din Romania, Avenul de sub Coltii Grindului. Alte obiective care merita vizitate sunt Pestera Dambovicioara, Pestera Coltul Chiliilor, Prapastiile Zarnestilor, varful Piatra Mica, Poiana Ascunsa, Marele Grohotis.
Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938, "datorita caracterului unic al masivului [...] ca si datorita frumusetii peisajului" (Consiliul de Ministri), iar in 1990 a fost declarata Parc National.
Mai jos aveti cateva sugestii de trasee, alese in functie de pregatirea dumneavoastra fizica:
Trasee usoare:
- Dambovicioara - Cabana Brusturet - stana din Grind - La Table - Poiana Vladusca - Cheile Zarnestilor - Fantana lui Botorog
- Zarnesti - Fantana lui Botorog - Poiana Zanoaga - Curmatura
- Zarnesti - Fantana lui Botorog - Cheile Zarnestilor - Cabana Curmatura
Trasee medii:
- Cabana Curmatura - Saua Padinii Inchise
- Cabana Curmatura - Padinile Frumoase - Varful Ascutit
- Piciorul Vaii Crapaturii - Valea Crapaturii - Saua Crapaturii
- Cabana Plaiu Foii - Saua Tamasului - Marele Grohotis - Cerdacul Stanciului - Saua Funduri - Poiana Lespezi
Trasee dificile:
- Zarnesti - Coltii Chiliilor - Padina Sindrilariei - Varful Turnu
- "La Zaplaz" - "Pe Lanturi" - Saua Grindului - Refugiul din Saua Grindului - Varful Piscul Baciului
- Traseul de creasta: Saua Crapaturii - Varful Ascutit - Varful Piscul Baciului - Saua Funduri
Unitati de cazare in masivul Piatra Craiului:
- Cabana Plaiul Foii
- Refugiul Spirla
- Cabana Casa Floarea
- Refugiul Sperantelor
- Refugiul Varful Ascutit
- Refugiul din Saua Funduri
- Refugiul Grind
- Cabana Pietricica
- Cabana Cascoe
- Cabana Brusturet
- Cabana Garofita Pietrei Craiului
- Cabana Curmatura
Articol vizualizat de 2776 ori
Lista comentarii