Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Muntii Valcan

Ultima actualizare: 12 Septembrie 2024

Situat la cumpana izvoarelor Crisului Alb si Ariesului, in Muntii Apuseni, Muntele Vulcan (1263 m) se impune spectaculos in peisaj, strajuind spre sud Tara Motilor Criseni.

Cu o suprafata de peste 5 ha, o inaltime de 1263 m si o diferenta de nivel, fata de Pasul Buces (725 m), de peste 500 m, Muntele Vulcan este o parte componenta a Muntilor Abrudului, situati in sudul Muntilor Bihor. El se inalta in hotarul satului Buces-Vulcan, la granita dintre judetele Hunedoara si Alba. Cunoscut in toponimia locala sub denumirea de "Vulcan", acest masiv izolat, constituit din calcare jurasice albe, reprezinta resturile unei clipe calcaroase cu caracter recifal. Calcarele de aici pastreaza numeroase urme de fosile, caracteristice pentru fauna de corali, care a generat straturi uriase in marile calde ale erei mezozoice. Masa de calcar a muntelui se inalta de la baza cu aproximativ 300 m, versantul dinspre Pasul Buces fiind extrem de abrupt. Pe platoul de pe varf s-au format cateva doline, care se evidentiaza prin forma caracteristica de palnie. Platoul muntelui este acoperit partial cu soluri de padure, in timp ce versantul sudic, abrupt, are la baza o trena de grohotisuri. Versantul nord-vestic are o panta domoala, care coboara spre izvoarele Crisului Alb. Pe paraul Dragobaldului se dezvolta doua cascade (de 8, respectiv 30 m) si izbucul Fantanuta.

Vegetatia masivului Vulcan este formata predominant din fagete pure sau cu diseminatii de brad. Pe platoul stancos se dezvolta exemplare izolate de pin si tisa. Versantii sudici si sud-estici abrupti adapostesc plante saxicole, care cresc pe stanci sau in crapaturile acestora. In acest masiv exista 18 specii de plante alpine si montane, dintre care se remarca Aster alpinus, Achilleea tanacetifolia, Poa alpina, Ranunculus oreophyllus etc. Muntele Vulcan adaposteste 11 specii endemice, dacice si carpatice, precum Aconitum moldavicum, Campanula kladuiana, Silene dubia, Scorbul dacica etc., care au o deosebita importanta fitogeografica. In total, aici au fost inventariate 435 de specii de plante. Din anul 1979, Muntele Vulcan a fost declarat rezervatie geologica, zona fiind administrata de Consiliul Local al comunei Buces.

Bulzul calcaros, cu stancile-i abrupte si plesuve, se incadreaza armonios in peisajul inconjurator, oferind largi perspective in toate directiile.

Accesul este asigurat de DN 77, Campeni - Abrud - Brad, varful Muntelui Vulcan dezvoltandu-se la o distanta de 1 km deasupra satului Buces-Vulcan. In zona nu exista baze de cazare si surse de apa. Se poate campa in preajma cabanei Salvamont, iar apa se procura de la localnici. Din punct de vedere al escaladei si alpinismului, peretii sunt un adevarat paradis, cu roca aderenta, iar traseele au in general asigurari solide. 

Articol vizualizat de 2916 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!