Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria intemeietorului cercetasiei mondiale Robert Baden-Powell

Postat de: moderator, ultima actualizare: 22 Septembrie 2012

1857, 22 februarie - Se naste la Londra Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, fondatorul cercetasiei mondiale, parinti: Baden Powell, teolog anglican, membru al Royal Society din 1824, profesor de geometrie la Oxford University din 1827 si Henrietta Grace Powell, fiica amiralului William Smyth (1788-1865), urmas al aventurierului si capitanului John Smyth (1579-1631); nas de botez: Robert Stephenson, fiul invetatorului locomotivei, George Stephenson.

1859 Moartea tatalui.

1869 Numele familiei se schimba in "Baden-Powell".

1870 O bursa de studii a ducelui de Marlborough ii permite sa invete la renumita scoala Charterhouse, unde insa a avut rezultate medii.

1872 Scoala se muta la Goldaming, la tara; in padurea din apropiere tanarul descopera si exerseaza primele tehnici cercetasesti, printre care o tehnica proprie pentru a se ascunde de profesorii care-l urmareau.

1876 Termina scoala, insa nepromovand admiterea la Universitatea Oxford alege cariera militara; a obtinut locul 5 la infanterie si locul 2 la cavalerie (din 717 candidati), astfel incat a fost scutit de cursul introductiv de doi ani la Academia Militara Sandhurst si promovat direct sublocotenent in regimentul 13 husari din India: pe 30 octombrie 1876 s-a imbarcat cu destinatia India.

1883 Captain Baden-Powell castiga pe calul Patience cel mai ravnit trofeu printre ofiterii britanici, faimosul "Kadir Cup” la Pigsticking (vanatoare calare de mistreti cu o lance lunga).

1884-1885 Se muta impreuna cu regimentul sau intai in Africa de Sud, apoi in Anglia.

1888 Participa la campania din Zululand; pentru a-si scuti armatele de pierderi fara rost BP si regele zulusilor Dinizulu hotarasc sa se dueleze; vazand ca nu poate sa-l invinga pe englezul care doar se apara, regele lasa jos scutul si ii intinde mana stanga in semn de pace, cu cuvintele: "Barbatii adevarati isi dau mana stanga, pentru ca aceasta vine de la inima." BP primeste de la Dinizulu un colier de margele de lemn.

1889-1892 Datorita aptitudinilor dovedite in timpul campaniei impotriva zulusilor, este transferat la Intelligence Service, fiind agent secret in diferite tari mediteraneene si in Rusia: deghizat ca botanist, colectionar de fluturi sau ca pictor realizeaza schite secrete ale unor obiective militare.

1895-1896 Participa ca maior in campania de represalii impotriva sangerosului rege al statului Ashanti, Prempeh. In timpul cuceririi capitalei Kumassi, regele este capturat; BP avand oroare de executare, nu il omoara pe Prempeh, care se autoexileaza si devine bun prieten cu BP, iar mai tarziu unul din primii comandanti africani de cercetasi.

1896 Participa ca locotenent-colonel in campania impotriva razboinicii uniuni de triburi zuluse Matabele; aptitudinile sale ca cercetas militar i-au determinat pe localnici sa-i dea numele de "Impeesa” ("Lupul care nu doarme niciodata”). La sfarsitul campaniei este promovat colonel si comandant al regimentului de garda 5 dragoni din India.

1897-1899 Incearca sa reformeze metodele de pregatire militara in regimentul sau: introduce activitati distractive pentru ridicarea moralului trupei, precum si, ca metoda de pregatire, forme ale viitoarelor jocuri de teren cercetasesti.

1899 Publica "Aids to Scouting for N.-C.O's & Men", un maual de cercetasie pentru soldati.

1899-1900 Comandant al garnizoanei din orasul asediat Mafeking (Africa de Sud), in timpul razboiului cu burii (1899-1903); utilizand diverse metode de diversiune, reuseste sa apere orasul, neprotejat natural (se afla in stepa deschisa), cu doar 1250 soldati (la inceputul asediului), fata de cei 9000 de asediatori ai generalului bur Cronje, timp de 217 zile (11 octombrie 1899-16 mai 1900); avand la dispozitie un numar insuficient de combatanti chiar si numai pentru a apara fortificatiile, organizeaza prin ofiterul sau Lord Cecil, sef al statului major, un corp de cadeti, format din baietii din oras cu varsta intre 12-16 ani si condusi de baiatul Goodyear; acestia erau utilizati ca cercetasi, pentru transmiterea corespondentei in afara orasului, ca sanitari; a observat ca vor face tot ce le sta in putinta si cat mai bine daca li se acorda incredere; asediul s-a sfarsit prin depresurarea de catre intaririle sosite din Marea Britanie; BP, intors la Londra, a fost sarbatorit ca un adevarat erou, avansat general-maior si distins de catre regina Victoria cu Ordinul Bath.

1900-1903 Organizeaza Politia Sud-Africana ("South African Constabulary”-S.A.C.) cu centrala la Modderfountain (Transvaal); introduce o uniforma proprie, asemanatoare cu a cercetasilor, cu cravata, camasa kaki si cu palarie Stetson importata din Statele Unite; deviza S.A.C. era "Be Prepared”.

1903-1907 Ocupa functia de "Inspector-General of Cavalry for Great Britain and Ireland”; reformeaza instructia militara britanica; dupa incheierea mandatului devine general-locotenent in rezerva.

1903 Cu ocazia unei defilari a 8000 de baieti a celei mai mari organizatii de tineret britanice de atunci, "Boys Brigade" (54000 membri), presedintele acesteia, Sir William A. Smith, ii propune lui BP sa rescrie cartea sa "Aids to Scouting" pentru a servi la pregatirea baietilor.

1907, 27 iulie-8 august - Organizeaza tabara de proba de pe insula Brownsea, coasta de sud a Angliei, pentru a verifica daca propunerile sale in legatura cu noile activitati pentru tineret ar avea succes; participa 22 de tineri din toate categoriile sociale, organizati in 4 patrule si imbracati in uniforme; despre aceasta tabara BP relateaza: "Trupa de baieti a fost impartita in patrule de cate 5 oameni, cel mai mare devenind sef de patrula. Aceasta impartire in grupe mici era secretul succesului nostru. Fiecarui sef de patrula i-a fost atribuita raspunderea totala pentru comportamentul membrilor patrulei sale. Patrula era o unitate pentru formare, munca si joaca. Fiecare patrula campa intr-un loc propriu. Baietii garantau cu onoarea lor pentru indeplinirea sarcinilor primite. Pe aceasta cale era trezita responsabilitatea si rivalitatea sanatoasa. O formare de baza era urmata in fiecare zi, si asa, toata trupa fu initiata in tehnica cercetaseasca."

1908 Publica "Scouting for Boys", carte cu un succes imediat si imens, ce duce la constituirea
"British Boy Scout Association" care va numara pana la sfarsitul anului 60000 membri; desi a fost criticat de diferiti snobi care nu acceptau ca fiul unui ministru sa stea in acelasi cort cu fiul unui portar, cartea sa a dus la reformarea invatamantului: profesorul este partenerul elevului si nu stapanul lui; cartea nu continea teorii pedagogice complicate si nimic de neinteles, ci era scrisa ca o poveste.

1909, 4 septembrie - "Crystal Palace Rally", prima intalnire a cercetasilor, participa 10000 de Boy Scouts, apare prima grupa de cercetase "Girl Scouts". Cu ocazia calatoriei in Chile s-a constituit prima uniune cercetaseasca din afara Imperiului Britanic. Regele Eduard VII il invita pe BP la castelul sau Balmoral si se declara gata sa patroneze miscarea cercetaseasca; pentru meritele sale in educarea tineretului BP este investit de Rege Cavaler si Comandant al Ordinului Victoria.

1910 La sfatul Regelui se retrage complet din armata pentru a se dedica exclusiv miscarii cercetasesti.

1911, 4 iulie - A doua intalnire cercetaseasca la Windsor, participa 30000 de Boy Scouts. Regele George V il investeste pe BP Cavaler si Comandant al Ordinului Bath. Dupa calatoria cu nepotul sau Donald in Norvegia devine Cavaler al Ordinului Sfantului Ioan de la Ierusalim.

1912 Calatoreste in jurul lumii, viziteaza S.U.A., Insulele Indiilor de Vest, Japonia, China, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelanda si Europa, pentru contacte cu grupe cercetasesti; o cunoaste pe Olave St. Clair Soames, se casatoresc pe 30 octombrie, vor avea trei copii: Peter (1913), Heather (1915) si Betty (1917). Publica impreuna cu sora sa Agnes "The Handbook for Girl Guides"; se organizeaza grupe de cercetase.

1913 Sotii Baden-Powell calatoresc in Algeria, Malta si Italia.

1914 Cercetasii vor fi mobilizati pentru activitati auxiliare de aparare cu ocazia primului razboi mondial.

1916 Publica "The Wolf Cub's Handbook"; se organizeaza categoria de varsta a lupilor ("Wolf Cubs", ulterior doar "Cubs"). Sotia sa Olave preia conducerea Girl Guides.

1918, februarie - Publica "Girl Guiding". Cumpara domeniul "Blackacre" din Bentley (Hampshire) si construieste o casa, schimband denumirea in "Pax Hill".

1919 Se muta la Pax Hill. Pentru cercetasii de peste 17 ani se constituie categoria de varsta "Rover- Scouts". Nobilul scotian Dubois McLaren doneaza cercetasilor Gilwell Park de langa Londra, ce va fi organizat ca centru permanent de antrenament. Din 8 septembrie a inceput pregatirea de "Scoutmasters"; prima serie de absolventi au primit cate o margea din colierul de la Dinizulu, de unde vine denumirea de "Wood Badge Course".

1920, august - Prima intalnire internationala de cercetasi, denumita de BP "jamboree"; BP este proclamat "Chief Scout of the World"; la Londra se organizeaza "Biroul International" (I.B.).

1922 Publica "Rovering to Success".

1923 Devine "doctor honoris causa" a Universitatilor din Toronto, McGill si Oxford.

1924 Participa la a doua jamboree, de la Ermelunden, Copenhaga (Danemarca).

1927 I se decerneaza "Marea Cruce a Ordinului Sf. Mihail si Sf. Gheorghe".

1929 Participa la a treia jamboree, de la Birkenhead, unde este innobilat, devenind Lord of Gilwell.

1933 Participa la a patra jamboree, de la G?d?ll? (Ungaria).

1937 Participa la ultima sa jamboree, cea de la Vogelenzang (Olanda), unde rosteste cuvantarea de adio: "Este timpul sa va spun adio. Ma aflu in cel de-al 80-lea an al vietii mele si ma apropii de sfarsit. Majoritatea dintre voi sunt de-abia la inceput si va doresc ca viata voastra sa fie fericita si plina de succese... Voi insiva o puteti face prin indeplinirea legii cercetasului, in fiecare zi, orice a-ti face, si oriunde v-ati afla. Asa ca: Ramaneti cu bine! Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti!"

1941, 8 ianuarie - Decedeaza la Nyeri, langa Nairobi (Africa Orientala Britanica), unde este inmormantat la 9 ianuarie; cosciugul sau a fost invelit in steagurile internationale ale cercetasilor si ale cercetaselor; pe piatra de mormant se afla inscriptionat in afara de nume si ani un singur titlu, cel de "Chief Scout of the World” si semnul cercetasesc. Cand a simtit ca i se apropie sfarsitul a scris ultimul sau mesaj catre cercetasii lumii, scrisoare pe care o vom da spre citire cu alt prilej.

1979 Decedeaza Olave Baden-Powell, fosta sotie. 

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Cercetasi/centre


Istoria cercetasiei in Romania si in lume Motto: "Ce ne place noua la cercetasie? Patrulele, muntele, poantele, ceaiul cald, ploaia din Apuseni, varfurile din Meridionali, cabane, refugii, poteci, zambete pe fetele unor necunoscuti. Gasiti cercetasia in tot ce faceti, in fiecare zi, pentru a fi persoane mai bune." Fiecare ... DETALII
Lista de email-uri a organizatiilor de cercetasi Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei contact@scout.ro Grupul de Initiativa Coborarea Duhului Sfant Adjudeni nutupal@yahoo.com Centrul Local Axente Sever Alba Iulia contact@albascout.ro, andrei.avram@albascout.ro Centrul Local Phoenix Arad valentin.goran@scoutarad.ro, ... DETALII
Cantece cercetasi Prieteni din Crai Prieten drag ce Craiul ne-a legat Acolo sus pe stanca am jurat Sa pastram prietenia Muntelui ce ne-a unit Prieteni buni sa fim pan' la sfarsit Sub parfumul florilor de mai Ne-am incercat vigoarea noastra-n Crai Printre coltii de stanca Ne-am creat un drum Prieteni ... DETALII
Sfaturi de urmat in camp Sfaturi: - Cortul se va monta pe locurile cele mai uscate. - Noaptea, daca este frig, se vor inchide usile si ferestrele cortului, desi acest lucru nu este totdeauna recomandat. Rucsacurile vor fi asezate la picioare. - O lanterna sau lampa este necesara, pe toata durata noptii. Este util, ... DETALII
Centre Locale de Cercetasi Denumire: Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei Acronim: O.N.C.R. Anul infiintarii: 1990 Adresa sediu: P-ta Valter Maracineanu nr. 1-3, intrarea 5, camera 397, sector 1, Bucuresti Adresa corespondenta: O.P 15, C.P. 90, sector 3, Bucuresti Telefon: 07cercetas (0723723827), fax: ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!