Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Raspunde provocarii: Fii cercetas!

Postat de: moderator, ultima actualizare: 13 Septembrie 2012

Impreuna cu alti 28 de milioane de cercetasi ai ocazia sa faci lumea mai buna, sa incerci si sa inveti lucruri noi, de la activitati de aventura la ecologie, de la proiecte comunitare si sociale la multe calatorii in lumea intreaga, la interactiunea cu diferite culturi.

A fi cercetas nu e exagerat de greu. Nu e exagerat de solicitant. Si in mod cert nu e plicticos. E o chestiune de vointa. Un resort interior, care sa te faca sa simti ca ai un cuvant de spus, ca trebuie sa actionezi si sa sfarsesti prin a afla ca impreuna suntem puternici. Putem aduce schimbarea.

A avea incredere in tine si in altii. A te educa pentru a fi util tuturor. A invata pentru a putea ajuta. A face tot ce-ti sta in putere. A nu te descuraja, a nu te da batut. A crede. Cercetasul este "loial, de incredere, saritor, prietenos, politicos, bun, ascultator, econom, vesel, curajos, pur, credincios". Nu e un portret al tanarului ideal, e unul realizabil. Un cercetas nu e un om perfect, e doar un om care... se straduieste, alaturi de altii, sa lase lumea "putin mai buna decat a gasit-o".

Nimic mai simplu! Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti datele de contact ale filialei din localitatea ta si sa iei contact cu ei.

In functie de varsta ta, vei fi chemat la o prima intalnire cu cercetasii din grupa ta de varsta si de aici aventura poate incepe.

Desi cercetasia in Romania are o experienta de 95 de ani, domeniul si scopurile cercetasiei sunt putin cunoscute. Multa lume are impresia ca stie cine sunt si ce fac cercetasii. Opinia generalizata este ca organizatiile de cercetasi sunt un fel de cluburi pentru copii de toate varstele care canta, cutreiera padurile, sadesc copacei si strang gunoaiele prin parcuri.

Altii, mai putini, datorita uniformei asemanatoare la culoare celei militare, considera ca cercetasii sunt grupuri extremiste care propovaduiesc nationalismul, facand o grava confuzie intre acestia si asa-numitii Hitlerjugend - "pionierii" nazisti. In fine, uneori din cauza esarfei pe care o poarta la gat, cercetasii sunt confundati cu pionierii fostului regim. Adevarul istoric infirma toate aceste pareri. Cercetasii au aparut in 1907. Mult mai tarziu, atat "tineretul nazist" cat si pionierii perioadei comuniste preiau modelul organizatiilor de cercetasi, folosind acelasi gen de activitati insa in scopuri ideologice.


Ce este cercetasia?

Pentru inceput trebuie sa subliniem ca cercetasia nu este un fel de mancare, nici o noua inventie tehnologica, nici o ramura a arheologiei si nici o insula indepartata din Oceanul Pacific.

Cercetasia este pur si simplu o miscare mondiala a copiilor si adolescentilor, baieti si fete, dornici sa se bucure de viata, sa-si cultive cele mai alese calitati umane, sa fie puternici, inteligenti, curajosi si priceputi, sa cunoasca farmecul prieteniei adevarate.

Acum probabil va intrebati ce fel de miscare: circular uniforma? rectilinie si uniforma? miscare seismica? Nu. Prin miscare se intelege activitate, fapta, actiune, un indemn, un imbold, o pornire. Teoretic, toata lumea ar trebui sa doreasca sa se bucure de viata dar practic nu este asa. Probabil ca ganditi in acest moment: "Dar eu nu am nici o calitate, slab sunt de cand ma stiu, inteligent nici nu mai zic, curajos ca un soricel, iar in ce priveste priceperea, nici nu stiu sa-mi leg propriile sireturi de la papuci." Desigur, va inselati. Tocmai acesta este scopul cercetasiei: de a va face constienti de calitatile voastre, de a va descoperi pe voi insiva, de a va aprecia la adevarata voastra valoare dar si de a invata noi lucruri care cu siguranta va vor incanta.

Ar tine de domeniul fantasticului daca nu ati pune urmatoarea intrebare: "Dar ce se cerceteaza?". Aceasta este eterna intrebare care graviteaza in jurul cercetasiei si raspunsul este unul foarte simplu: "Cercetasii cerceteaza modalitati de a lasa lumea mai buna decat au gasit-o."

Cercetasia a aparut la inceputul secolului in Marea Britanie si s-a raspandit apoi in intreaga lume. Fondatorul miscarii cercetasesti si creatorul conceptiei pe care aceasta se sprijina este Lordul Robert Baden-Powell, militar de cariera. Acesta, dupa o indelungata cariera militara care l-a dus prin toate colturile imperiului britanic, indreptandu-si atentia catre educatia tinerilor, a observat lacunele acesteia si si-a propus sa contribuie la remedierea acestora. El a alcatuit un program original de educatie, bazat pe joc, pe viata de tabara in aer liber, pe comuniune prieteneasca. Asa cum v-ati dat seama, a numit acest program cercetasie.

Cercetasia este recunoscuta international in peste 150 de tari si are circa 28 milioane de membri. Atata amar de oameni trebuie sa aiba si o organizatie caruia sa apartina. Aceasta este Organizatia Mondiala a Miscarii Scout (OMMS). Nu va speriati! Scout inseamna in limba engleza cercetas. OMMS este o organizatie internationala, neguvernamentala, apolitica care regrupeaza toate organizatiile nationale recunoscute.

Pe Glob exista doar 6 tari fara cercetasi, in unele dintre ele deoarece nu este permis: Andorra, Republica Populara Chineza, Cuba, Corea de Nord, Republica Populara Democrata Lao si Myanmar.

Sistemul cercetasesc de organizare este foarte riguros. In functie de varsta, sunt grupati in spiridusi (7-11 ani), temerari (11-14 ani), exploratori (14-18 ani), seniori (18-21 ani) si lideri. Trebuie sa ai cel putin sapte ani ca sa fii integrat intr-o patrula cercetaseasca. Fiecare patrula, formata din patru pana la opt cercetasi, are un steag si insemne proprii, iar responsabilitatile fiecaruia sunt clar stabilite. Mai multe patrule formeaza o unitate, iar mai multe unitati, un centru local. Unitatea este condusa de un membru titular in varsta de cel putin 18 ani, care a absolvit un stagiu de formare pentru sefi de unitate. Cel mai important moment din viata unui cercetas este depunerea juramantului de respectare a legilor cercetasesti, in fata colegilor de unitate, intr-un cadru simbolic si cu mana pe steag.

Cercetasii (exploratorii) au si ei o lege dar nu ca legile intortocheate ale Constitutiei. Aceasta lege cuprinde intreaga esenta a ideeii de cercetas:

1. Cercetasul este demn de incredere.
2. Cercetasul este loial familiei, prietenilor, liderilor cercetasi, tarii sale si comunitatii lumii.
3. Cercetasul se face util celorlalti fara a astepta recompensa.
4. Cercetasul este politicos cu toata lumea indiferent de varsta sau de pozitie sociala.
5. Cercetasul este prietenos.
6. Cercetasul este curajos si increzator in fortele proprii.
7. Cercetasul este optimist.
8. Cercetasul este econom.
9. Cercetasul este credincios si respecta credintele celorlalti.
10. Cercetasul este disciplinat, sever cu sine, ingaduitor cu ceilalti.
11. Cercetasul este bun.

Asa ca v-au dat pe spate legile? Trebuie sa intelegeti ca astea nu sunt trasaturile unui cercetas obisnuit. Pe foaie totul e bine si frumos dar in practica parca nu mai este asa de usor. Spre asta tinde orice cercetas dar, asa cum oricine vede, legea este deocamdata doar o utopie.

Acum sa trecem la partea distractiva! ("In sfarsit!!!" exclama cititorul exasperat). Activitatea de baza a cercetasiei este participarea la campuri (tabere cu corturi). Campurile se organizeaza in principal vara, undeva la munte si la care participa membrii din diferite centre locale din tara sau din strainatate.

Cercetasii se recunosc usor dupa camasile pe care le poarta si dupa esarfele de la gat, cu nod patrat care, spun ei, simbolizeaza prietenia. In tabere arboreaza propriile steaguri, isi construiesc foisor de supraveghere a taberei pe perioada noptii si vetre pentru foc. Iesirile lor in natura sunt exercitii de supravietuire: un cercetas trebuie sa stie sa aprinda focul fara chibrituri sau pe ploaie, sa isi construiasca adapost din crengi, sa supravietuiasca doar cu fructele din padure si sa-si stapaneasca setea adunand roua de dimineata. Invata sa se orienteze cu busola, sa faca cel putin un fel de mancare folosind doar briceagul, cunoaste metode de prevedere a vremii si de semnalizare pentru a cere ajutor in caz de urgenta.

In cercetasie, activitatile sunt initiate de copii si de adolescenti si se desfasoara sub indrumarea discreta, dar atenta a liderilor adulti. Rolul adultului in cercetasie nu este de a "preda" si nici de a "disciplina", caci cercetasia este un teren al autoeducatiei. Rolul lui este de asigura functionalitatea cadrului educativ, democratic al cercetasiei. El vegheaza ca in grupul de cercetasi sa domneasca un climat de prietenie, incredere reciproca si exprimare libera. Nu decide in locul cercetasilor, dar stie sa dea avant gandirii si imaginatiei.

Cercetasia este un program bazat pe viata in natura, pe hike-uri (drumetii) si campuri (tabere). Experienta magica a dormitului sub cerul liber, in cort, rasaritul soarelui deasupra muntelui sau din apa, sentimentul de maretie a pasului pus pe varful unui munte, senzatia de mister cand intri intr-o pestera, raman amintiri pentru tot restul vietii. Cercetasii au sansa de a se bucura de toate acestea. Si daca pentru un "spiridus" sau "lupisor" aventura poate insemna aprinderea unui foc de tabara cu ajutorul unei lupe, pentru o patrula de "temerari" aventura poate consta in confectionarea unei plute din lemn si sfoara si apoi parcurgerea unei distante pe apa cu ajutorul ei. Pentru "exploratori" o expeditie alpina cu campare in zapada ofera aceleasi satisfactii.

Cantatul este una dintre activitatile preferate a cercetasilor talentati. Chitarile, mandarinele (portocalele nu!) si corzile vocale sunt exploatate la maximum pana tarziu in noapte. Nici castile de urechi nu le ajuta pe saracele animalute din padure sa nu mai auda zgomotul infernal. Focul n-are incotro si trebuie sa rabde odele bravilor tenori si soprane. Totusi, admitem ca printre ei exista si cercetasi talentati, cu voci sublime dar, din pacate, sunt acoperiti de numerosii cercetasi mai putin talentati.


Cercetasii Romaniei

La numai cativa ani de la publicarea cartii Scouting for Boys, Romania capata propria organizatie cercetaseasca. "Autorul" ei a fost Gheorghe Munteanu-Murgoci, un om de stiinta roman care, aflat in vizita in Anglia, lua contact cu cercetasia "model Baden-Powell", iar odata intors in tara, avea sa infiinteze si sa conduca primele grupuri de cercetasi romani.

Foarte repede, miscarea a capatat amploare si nevoia unei organizatii nationale se simtea din ce in ce mai tare. Asa ca in primavara anului 1914, Asociatia Cercetasii Romaniei, cum a fost denumita atunci, a vazut pentru prima data lumina zilei. Activitatile cercetasesti constituiau un punct de atractie pentru tineret, asa ca asociatia s-a dezvoltat foarte rapid. Prima mare unitate de cercetasi a fost cea a liceului de baieti "Gheorghe Lazar" si se numea "Ciobanul Bucur". Membru fondator al Organizatiei Mondiale de Cercetasi in 1922, cercetasii romani au devenit cunoscuti dupa ce au participat la primul razboi mondial.

In timpul primului Razboi Mondial, cercetasii romani au dat o mana de ajutor in spatele frontului, ingrijind bolnavii sau slujind drept calauze, curieri ori telegrafisti. Multi dintre ei si-au pierdut viata, iar in memoria lor, la Tecuci, a fost ridicat un monument, primul de acest fel din lume.

In 1918, cu un numar sensibil redus, o noua viata a inceput pentru cercetasi. Bravura lor in timpul ultimilor ani era binecunoscuta, iar copii erau foarte mandri de a fi cercetasi. Numarul lor crestea cu fiecare zi, astfel incat pe la sfarsitul anilor '20 ajunsese la peste 30 de mii.

Dar, la 24 ianuarie 1937, din cauza unor presiuni politice, Asociatia si-a suspendat activitatea. In perioada dictaturii, organizatia a fost interzisa, insa un numar de 400 de cercetasi au continuat sa activeze pe ascuns.

In 20 iunie 1990 s-a reinfiintat Asociatia cercetasilor din Romania, cu denumirea schimbata in 17 noiembrie 1993, in Organizatia nationala a cercetasilor din Romania (ONCR), in prezent numarand circa 4500 membri in aproximativ 35 localitati din tara.

Organizatia nationala este, de asemenea, integrata in cercetasia mondiala, prin apartenenta ei ca membra cu drepturi depline a Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout (WOSM), fiind singura organizatie de cercetasi recunoscuta ca atare.

Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei include din 1999 si Asociatia Traditionala Cercetasii Romaniei si din 2002-2003 Asociatia Scout Catolica Romana, care s-au transformat in centre locale cu specific ale ONCR.

Mai exista Organizatia Cercetasilor Maghiari care pana in '96 a lucrat sub aceeasi "palarie" cu ONCR dupa care drumurile s-au despartit, momentan nemaiexistand legaturi intre ele. Cercetasii maghiari din Romania lucreaza direct cu cercetasii din Ungaria, cu care si participa la evenimentele internationale. Mai exista Cercetasii Muntilor si Cercetasii Crestini, din cate stiu, organizatii mai mici ca numar de membri. Diferentele dintre organizatii sunt fie de religie (laice respectiv affiliate unei biserici), fie in functie de accentul pe care il pun in activitati (pe partea de comunitate, pe instruire paramilitara - cazuri izolate). Exista diferente inca si intre centre locale sau grupuri din aceeasi organizatie, datorita istoriei relativ scurte de dupa '89.

Deviza "Be prepared!" a fost preluata la noi sub forma "Gata oricand!", iar asta inseamna ca in orice moment cercetasul trebuie sa fie pregatit nu doar sa se descurce singur ci si sa sara in ajutorul celorlalti. Principiile traditionale de organizare si ideea autoeducatiei si a intrajutorarii, bazate pe Promisiune si Lege, se regasesc si in organizatia romaneasca.


In loc de incheiere

Suntem cu totii constienti ca existenta cercetasiei i-o datoram omului cu palarie, lordul Robert Baden-Powell, un ofiter britanic care a vazut in camping si activitati desfasurate in mijlocul naturii nu numai o preocupare utila si interesanta pentru copii si tineri, ci si o modalitate eficienta de a le induce un comportament civilizat, atat fata de mediul inconjurator, dar mai ales fata de semenii lor. Pentru a-i invata pe cercetasi disciplina, Baden-Powell i-a organizat dupa modelul cercetasilor militari.

Baden-Powell, un om exceptional, s-a nascut la 22 februarie 1857, avea oroare de lipsa de imaginatie, iubea natura, oamenii simpli si umorul, adora sa se deghizeze, sa faca farse, sa deseneze caricaturi.

S-a stins din viata la 8 ianuarie 1941 la Nyeri, langa Nairobi (Africa Orientala Britanica), unde este inmormantat la 9 ianuarie; cosciugul sau a fost invelit in steagurile internationale ale cercetasilor si ale cercetaselor; pe piatra de mormant se afla inscriptionat in afara de nume si ani un singur titlu, cel de "Chief Scout of the World" si semnul cercetasesc.

Printre lucrurile sale s-a gasit si acest ultim mesaj adresat Cercetasilor din intreaga lume:

Dragi cercetasi, daca ati vazut comedia "Peter Pan" va amintiti ca seful piratilor isi repeta cu orice ocazie ultimul sau discurs pentru ca se temea ca atunci cand va muri cu adevarat nu va avea timp sa-l spuna. Acelasi lucru mi se intampla si mie; chiar daca nu sunt acum pe moarte, totusi, acel moment va veni odata; astfel ca doresc sa va trimit un ultim salut inainte sa ne despartim cu adevarat.

Nu uitati ca acestea sunt ultimele cuvinte pe care le veti auzi de la mine: reflectati asupra lor.

Eu am avut o viata foarte fericita si va doresc ca si voi sa aveti una cel putin la fel de fericita.

Cred ca Domnul ne-a pus in lumea asta sa fim fericiti si sa ne bucuram de viata. Fericirea nu depinde de bogatie si succesul in cariera, nici de cedarea in fata poftelor noastre. Un pas spre fericire il veti face inca de copii daca va veti castiga sanatatea si taria, astfel incat sa puteti "fi utili" si sa va puteti bucura de viata cand veti fi mari.

Studierea naturii va va arata cu cate lucruri frumoase si minunate a inzestrat Dumnezeu lumea pentru ca voi sa fiti fericiti. Multumiti-va cu ceea ce aveti si incercati sa profitati cat mai mult de ceea ce aveti. Priviti numai partea buna a lucrurilor, nu si pe cea urata.

Dar adevarata metoda pentru a fi fericiti este aceea de a-i face fericiti pe ceilalti. Faceti in asa fel incat sa lasati aceasta lume, atunci cand va veni momentul, putin mai buna decat cum ati gasit-o si atunci cand va veni vremea, sa puteti trece in cealalta lume cu constiinta impacata ca nu ati pierdut timpul degeaba, ci ati "facut tot ce-ati putut pentru a o face mai buna". Fiti "Intotdeauna gata", deci, sa traiti fericiti si sa muriti fericiti: respectati-va promisiunea de cercetasi, chiar si atunci cand nu veti mai fi copii si Domnul sa va ajute sa faceti acest lucru.

Prietenul vostru
B.P.

Baden-Powell a fost primul si singurul Sef al Cercetasilor din intreaga lume. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a adus cu sine modificari in forma de organizare ale diferitelor asociatii existente in lume. Au aparut noi Organizatii, Federatii si Asociatii independente care au incercat si incearca sa pastreze intre membrii sai spiritul Cercetasesc promovat de Baden-Powell.

Cam asta este in mare cercetasia. Cercetati in sufletul vostru, vedeti daca cercetasia este ceea ce cautati si in caz afirmativ nu ezitati sa contactati unul din cele peste 65 de centre locale (filiale), raspandite in toata tara. Modul de viata cercetasesc se poate invata intr-un singur fel: Practicandu-l.

Inchei aceasta prezentare cu un citat din scrierile marelui istoric roman Nicolae Iorga: "Daca ai trait fapte istorice, ai obligatia sa le pastrezi in forma in care ti s-au infatisat. A scrie istorie este o datorie pentru omenire, a o adauga cu ce ai aflat, este o obligatie pentru fiecare, ramanand ca acei care pot scrie sa adune ce au aflat, de la cine nu mai poate vorbi".

Articol semnat de IULIAN NICA 

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Cercetasi/centre


Date contact centre locale de cercetasi Adjudeni "Coborarea Duhului Sfant" nutupal@yahoo.com Alba Iulia "Axente Sever" contact@albascout.ro, andrei.avram@albascout.ro Arad "Phoenix" valentin.goran@scoutarad.ro, scoutvali1@yahoo.com Bacau "Fericitul Ieremia" ... DETALII
Sfaturi de urmat in camp Sfaturi: - Cortul se va monta pe locurile cele mai uscate. - Noaptea, daca este frig, se vor inchide usile si ferestrele cortului, desi acest lucru nu este totdeauna recomandat. Rucsacurile vor fi asezate la picioare. - O lanterna sau lampa este necesara, pe toata durata noptii. Este util, ... DETALII
Centre Locale de Cercetasi Denumire: Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei Acronim: O.N.C.R. Anul infiintarii: 1990 Adresa sediu: P-ta Valter Maracineanu nr. 1-3, intrarea 5, camera 397, sector 1, Bucuresti Adresa corespondenta: O.P 15, C.P. 90, sector 3, Bucuresti Telefon: 07cercetas (0723723827), fax: ... DETALII
Istoria cercetasiei in Romania si in lume Motto: "Ce ne place noua la cercetasie? Patrulele, muntele, poantele, ceaiul cald, ploaia din Apuseni, varfurile din Meridionali, cabane, refugii, poteci, zambete pe fetele unor necunoscuti. Gasiti cercetasia in tot ce faceti, in fiecare zi, pentru a fi persoane mai bune." Fiecare ... DETALII
Istoria intemeietorului cercetasiei mondiale Robert Baden-Powell 1857, 22 februarie - Se naste la Londra Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, fondatorul cercetasiei mondiale, parinti: Baden Powell, teolog anglican, membru al Royal Society din 1824, profesor de geometrie la Oxford University din 1827 si Henrietta Grace Powell, fiica amiralului William Smyth ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!