Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

65 de ani de orientare turistica in tara noastra

Postat de: moderator, ultima actualizare: 28 Septembrie 2012

Orientarea turistica a aparut in tarile nordice spre sfarsitul secolului XIX, extinzandu-se apoi pe toate continentele lumii civilizate, mai putin in Africa. Putem aprecia aceasta activitate ca fiind situata la granita dintre competitie, sport si drumetie.

Norvegienii au organizat la 3 mai 1897, in localitatea Bergen, primul concurs de orientare, in fapt o mini-expeditie turistica, si au denumit-o atunci "sportul padurilor". Se spune ca acolo unde exista o padure, exista si posibilitatea organizarii unei concurs de orientare.

Cinci decenii mai tarziu, la 27 octombrie 1947, turistii din Arad, buni cunoscatori ai muntilor Zarand, organizeaza primul concurs de orientare turistica din tara noastra intitulat "Cupa Zarandului". Evenimentul a fost comentat cu interes de presa vremii, care semnala "aparitia unui nou sport, demult asteptat de tineretul nostru" (Turismul popular).

Fondatorul acestei intreceri sportive a fost regretatul tehnician Coloman Davidhazi (1913-1987), cel care a format numeroase generatii de sportivi si arbitri, la randul lor propagatori ai orientarii sportive in orasele Iasi, Sibiu, Cluj, Bucuresti si Timisoara unde, in perioada 1950-1952, au avut loc primele intreceri de gen. Datorita acestor inimosi sustinatori, darza si minunata disciplina este astazi sportul preferat a mii si mii de tineri si varstnici, iubitori de turism, de miscare in aer liber, participanti fideli ai competitiilor cu caracter de masa ori de performanta.

Pe meleagurile noastre, orientarea turistica a presupus initial parcurgerea unor trasee montane dupa marcajele existente, folosind hartile turistice obisnuite si busola. Scopul sau este largirea orizontului de cunoastere, intarirea capacitatii fizice si intelectuale, miscarea in aer liber, destinderea, cat si performanta.

Pe parcursul celor patruzeci de editii a "Cupei Zarandului", organizatorii au promovat o serie de inovatii in tehnica orientarii sportive, au realizat harti tip scoala si de competitii la nivel national si international, contribuind la ridicarea calitativa a acestei discipline.

In anul 1990 ia fiinta Federatia Romana de Orientare (F.R.O.), ca federatie de sine statatoare, dupa ce a functionat vreme de 30 de ani ca o subcomisie in cadrul Federatiei de Turism - Alpinism.

Romania este cea de a 35-a tara afiliata la Federatia Internationala de Orientare (I.O.F.), for constituit in anul 1961.

Putina lume stie ca Romania detine recordul absolut prin cea mai numeroasa participare la un singur concurs si anume: «Cupa Chemarea toamnei», desfasurata in Parcul "Dumbrava" din Sibiu, in anul 1980, la care au participat 38.123 de orientaristi.

Astazi, orientarea turistica se afla intre sporturile preferate ale scandinavilor, in unele tari fiind considerat chiar sport national.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Orientare sportiva


Cine sunt orientaristii si ce vor ei? Sportivii: alergatorii activi cu cap si picioare sanatoase, microbisti fara leac. Incep de copii, trec prin juniori, tineret, ajung seniori, apoi veterani si nu se lasa pana nu isi dau sufletul. Au grade pe care nu le poarta si nici de categorii nu fac caz. Alearga pentru moftul lor si se aleg ... DETALII
Dezideriu Heinz, omul care a adus in Romania orientarea ca sport si a strans 37.000 de participanti intr-un concurs Adoptat de Sibiu, Dezideriu Heintz este omul care a adus orientarea, ca sport, in Romania si a stabilit recordul mondial ca numar de participanti la un concurs. Fara doar si poate el este considerat parintele orientarii sportive romanesti. In palmaresul sau mai figureaza numeroase titluri, ... DETALII
Cate ceva despre orientare - sportul padurilor In vorbirea de toate zilele a devenit familiar termenul orientare, in sensul de a gasi solutia, atitudinea cea mai buna intr-o anumita imprejurare, a actiona adecvat. O alta definitie a termenului, mai veche, intelegea prin orientare actiunea de “a recunoaste, a gasi drumul pentru a ajunge ... DETALII
Lista de email-uri a cluburilor de orientare sportiva Federatia Romana de Orientare (FRO) info@fro.ro, presedinte@fro.ro Clubul Sportiv STAR TEAM Baia Mare starteambm@yahoo.com Clubul Sportiv Maratin-Rivulus Dominarum Baia Mare oring_nagy@yahoo.com Clubul Sportiv Electro Sistem Baia Mare iosifhecko@yahoo.com Club Sportiv Spria Baia Sprie ... DETALII
Asociatii si cluburi de orientare sportiva din Romania Denumire: Federatia Romana de Orientare (FRO)  Anul infiintarii: 1990 Adresa: Str. Vasile Conta nr. 16, sector 2, cod postal 020954, Bucuresti Telefon/Fax: 021/317.49.99 E-mail: info@fro.ro, presedinte@fro.ro Website: www.fro.ro Denumire: Clubul Sportiv STAR TEAM Baia Mare Anul ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!