Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cine sunt orientaristii si ce vor ei?

Postat de: moderator, ultima actualizare: 16 Septembrie 2012

Sportivii: alergatorii activi cu cap si picioare sanatoase, microbisti fara leac. Incep de copii, trec prin juniori, tineret, ajung seniori, apoi veterani si nu se lasa pana nu isi dau sufletul. Au grade pe care nu le poarta si nici de categorii nu fac caz. Alearga pentru moftul lor si se aleg uneori cu o diploma, sau mai rar o medalie, cupa sau insigna. Dar pleaca de fiecare data cu sufletul plin de bucurie si fericire.

Antrenorii: de regula fosti sportivi, ei descopera talente si-i recruteaza pe tineri pentru lumea larga a orientarii. Am zice "umbla cu arcanul", imbie ursul la miere, sustin examene si lucreaza cu capul si picioarele. Au si ei grade dar nimeni nu le baga in seama.

Cartografii: facatorii hartilor, a "documentelor de orientare". Tot microbisti, candva fosti sportivi. Ce ne-a face fara ei? Am alerga ca maratonistii sau crosistii, numai cu picioarele. Ei intocmesc crochiuri, schite, fotografii, instructiuni, machete si harti detaliate, planuri directoare, harti bine aerografiate si foarte corecte. Toate folosesc ca baza de pornire, caci cu toate calitatile lor, nu corespund cerintelor actuale si cartografi orientaristi trebuie sa intervina pentru a actualiza harta, cu toate modificarile intervenite, depunand eforturi fizice,intelectuale si grafice de neinchipuit.

Proiectantii: ridicatorii de trasee si instalatorii posturilor de control si acesti candva fosti sportivi activi, sunt cei mai afectati microbisti, ei creeaza din trasee "opere de arta", ne arata unde si incotro sa o apuce alergatorul nostru, caci "harta oarba" oricat de perfectionata, nu are insemnata pe ea ruta de mers pe unde se gaseste tinta de atins, concurentul umbla pe unde il priveste personal si e treaba lui daca alege cu chibzuinta drumul cel bun spre postul de control. Trasatorul trebuie sa mai tina seama si de reguli pe care este obligat sa le respecte: distante, diferente de nivel, numarul de variante intre posturi, si multe alte precizari in functie de gradul de dificultate al concursului.

Arbitrii: functionarii, socotiti si contabilii nostri, sunt oamenii care asigura disciplina, desfasurarea corecta a concursului si intocmirea la sfarsit a clasamentului, controland timpii realizati si atingerea posturilor de control.

Secretarele: dau viata si "culoare" activitatii si sunt ocupate pana peste cap cu afisarea rezultatelor si scrierea diplomelor.

Organizatorii: initiatorii actiunilor, sponsorii si finatatorii manifestarilor de orientare, din pacate foarte necesari si ei. Ii socotim ca niste trantori in "marele nostru stup" dar avem mare nevoie de ei. Majoritatea au fost sportivi, au ramas cu microbbul, imuni la orice leac, sunt gata sa ajute dupa posibilitati. Sunt persoane "fizice" sau "juridice", de cele mai multe ori greul cade pe umerii lor, dar nimeni nu-i baga in seama, nimeni nu-i lauda.

Sponsorii si Fanii: nici de astia nu avem parte. Ba, de cele mai multe ori ne platim placerea prin "taxa de participare" - autosponsorizare.

Spectatorii: cativa gura casca rataciti se minuneaza dar, nici macar nu stiu sa aplaude.

Autor: Reyl Rolf

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Orientare sportiva


Dezideriu Heinz, omul care a adus in Romania orientarea ca sport si a strans 37.000 de participanti intr-un concurs Adoptat de Sibiu, Dezideriu Heintz este omul care a adus orientarea, ca sport, in Romania si a stabilit recordul mondial ca numar de participanti la un concurs. Fara doar si poate el este considerat parintele orientarii sportive romanesti. In palmaresul sau mai figureaza numeroase titluri, ... DETALII
Istoria orientarii sportive in Romania si in lume Motto: "Orice calatorie, afara de cea pe jos, e o calatorie pe picioare straine." (Calistrat Hogas) Ce este orientarea sportiva? Putina lume are cunostinta de existenta, la granita dintre competitie si drumetie, a unei discipline sportive inedite: orientarea turistica. Este un ... DETALII
Povestea busolei Descoperirea busolei este considerata a fi la fel de importanta ca si descoperirea masinii cu aburi, a prafului de pusca sau a tiparului. Proprietatile magnetice ale materiei au fost sesizate de oameni inca din antichitate. Prima semnalare a proprietatilor magnetice ale substantei este atribuita ... DETALII
Scurt istoric al orientarii sportive Orientarea, isi are originile la inceputurile omenirii, cand pentru a-si procura hrana componentii familiilor erau nevoiti sa se deplaseze mult in afara comunei, si nu puteau realiza aceasta fara sa-si dezvolte simtul de orientare, pentru a fi in masura sa se reintoarca cu hrana vanata la ... DETALII
Orientare sportiva, un sport prea putin cunoscut in Romania In Romania, primul concurs de orientare sportiva a avut loc in 26 octombrie 1947, in Podgoria Aradului din Muntii Zarandului, fiind organizat de "Sindicatul Functionarilor Particulari". Evenimentul a fost comentat cu interes de presa vremii, care semnala "aparitia unui nou sport, demult asteptat de ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!