Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Istoria orientarii sportive

Postat de: moderator, ultima actualizare: 16 Septembrie 2012

Istorie

Orientarea, isi are originile la inceputurile omenirii, cand pentru a-si procura hrana componentii familiilor erau nevoiti sa se deplaseze mult in afara comunei, si nu puteau realiza aceasta fara sa-si dezvolte simtul de orientare, pentru a fi in masura sa se reintoarca cu hrana vanata la baza.

De mii de ani in pregatirea armatelor se foloseau lectii de orientare cu harta si busola. Chinezii sustin ca in timpul imparatului Hoang-Ti, prin anul 2637 I. Hr., s-au inventat primele busole cu ac magnetic.

Hartile au fost deja ramase dintr-o epoca anterioara de la o rasa astrala. Nu se gasesc explicatii pentru hartile pe care geografii din antichitate le-au realizat para-se folosindu-se de imagini luate din spatiu.


Ce este orientarea?

Orientarea este un sport modern, care pune in valoare calitatile necesare unui atlet cu miscarea in natura, aducand astfel sportul mult mai aproape de rolul pe care l-a avut in negura istoriei: acela de a fauri caractere puternice in deplina armonie cu mediul inconjurator.

Orientarea nu e un sport scump, numai bine adaptat conditiilor economice ale Romaniei. O harta si o busola, o pereche de haine (trening) si o pereche de papuci sunt tot ce-ti trebuie. Mai ramane sa gasesti o padure, si poti porni.

Se spune ca "orientarea inseamna o clipa de adevar, o gura de aer curat, o ora de liniste, o zi petrecuta in natura, inconjurat de paradisul culorilor, de murmurul izvoarelor, de oxigenul pur produs de frunze, de cantecul pasarilor, de parfumul florilor". Se poate merge si mai departe, afirmandu-se ca "orientarea este o stiinta absoluta cu un scop precis, acela de a ne invata ca, in cel mai scurt timp, sa alegem drumul bun, sa mergem exact la punctul dorit, atit in padure cat si in viata, cand treptat, prin extinderea deprinderilor de orientare, fiecare va descoperi ca, numai pe baza efortului personal, se poate inscrie pe drumul cel bun, pentru a ajunge la locul dorit, cu incredere in fortele proprii".

Orientarea a fost descrisa ca fiind "alergare in timp ce joci sah" sau "alergarea vicleana". Este usor sa inveti orientare, dar provocarile pe care sportul le provoaca sunt infinite. Orientarea ofera o provocare intelectuala ordinarului exercitiu fizic.

Orientarea este un sport care are la baza pasiunea pentru natura si mai putin avantajele materiale. Practic, acest sport presupune o intrecere atletica in mijlocul naturii, in care sportivii pleaca de la start "inarmati" cu o harta si o busola. Descifrand harta, sportivul isi alege drumul intre mai multe puncte de control, la fiecare asemenea punct trebuind sa composteze o foaie de parcurs. Cel care reuseste sa treaca prin toate obiectivele in timpul cel mai scurt este declarat invingator.

Cea mai populara dintre toate tipurile de orientare si punctul de plecare pentru toate celelalte este orientarea clasica de vara (orientare pe jos sau orientare in alergare). Alte tipuri mai sunt:
 

  •   Orientarea pe mountain bike
  •   Orientarea pe schiuri
  •   Orientarea printre trasee
  •   Orientarea prin radio
  •   Orientarea cu canoia
  •   Orientarea calare
  •   Orientarea pentru persoanele cu handicap
  •   Rogaining (orientarea pe distante foarte lungi, originara din Australia)
  •   Adventure racing (combinatie de mai multe discipline intr-o singura cursa)
  •   Maraton montan (orientarea unde unghiul de urcare este un element de dificultate in plus)


Orientarea sportiva in lume

Sport marginalizat in Romania, orientarea este populara in Occident, si mai ales in tarile scandinave, un cunoscut practicant al acestei discipline fiind chiar regele Harald al Norvegiei.

Aparuta in tarile nordice (Scandinavia) aproape odata cu secolul XX, extinsa apoi si in restul Europei, orientarea turistica sau "sportul padurilor" se practica astazi peste tot in lume: in Canada, SUA, Venezuela, Australia si Noua Zeelanda, in Japonia si Coreea. Exceptand Africa nu cred ca exista zone cu paduri in care acest sport sa nu se practice.

Norvegienii au organizat la 3 mai 1897, in localitatea Bergen, primul concurs de orientare, in fapt o mini-expeditie turistica, si au denumit-o atunci "sportul padurilor".

Documentar se poate atesta primul concurs sportiv de orientare organizat de Uniunea Sportiva din Stockholm la 25 martie 1919, la care au luat startul 202 sportivi. Organizatorul acestui concurs a fost Ernest Killander care a fost numit "parintele orientarii" in Suedia.

Primul concurs international s-a tinut in anul 1932 intre Suedia si Norvegia, in apropierea orasului Oslo.

Primul concurs triunghiular, in 1938, a inclus si Finlanda. Ia nastere astfel primul concurs "Nord". In anul 1960 la concursul international "Nord" au participat si 3 tari din Europa Centrala.

Punctul culminant al dezvoltarii orientarii ca sport il constituie infiintarea la 22 mai 1961 la Copenhaga (Danemarca) a Federatiei Internationale de Orientare (I.O.F.). Membrii fondatori au fost: Bulgaria, RFG (Germania Federala), RDG (Germania Democrata), Cehoslovacia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Elvetia, Ungaria, Finlanda. In anul 1990 se infiinteaza Federatia Romana de Orientare (FRO) si prin afilierea sa Romania devine membru plin I.O.F.

In 1962 s-a desfasurat primul Campionat European de Orientare, in Norvegia, iar in 1966 primul Campionat Mondial de Orientare, in Finlanda. In 1978 orientarea a fost recunoscuta ca disciplina olimpica.


Orientarea sportiva in Romania

In Romania, primul concurs de orientare sportiva a avut loc in 26 octombrie 1947, in Podgoria Aradului din Muntii Zarandului, fiind organizat de "Sindicatul Functionarilor Particulari". Evenimentul a fost comentat cu interes de presa vremii, care semnala "aparitia unui nou sport, demult asteptat de tineretul nostru" (Turismul popular).

Fondatorul acestei intreceri sportive a fost regretatul tehnician Coloman Davidhazi (1913-1987), cel care a format numeroase generatii de sportivi si arbitri, la randul lor propagatori ai orientarii sportive in orasele Iasi, Sibiu, Cluj, Bucuresti si Timisoara unde, in perioada 1950-1952, au avut loc primele intreceri de gen.

Pe parcursul celor patruzeci de editii a "Cupei Zarandului", organizatorii au promovat o serie de inovatii in tehnica orientarii sportive, au realizat harti tip scoala si de competitii la nivel national si international, contribuind la ridicarea calitativa a acestei discipline.

Inceputul a fost timid, dar dupa anul 1953, concursurile de orientare au capatat o dezvoltare neasteptata, depasind chiar si cele mai optimiste previziuni. In septembrie 1958 sportivii romani s-au clasat pe locul al III-lea la concursul international din Bulgaria, organizat de Uniunea Turistilor Bulgari, la care au participat reprezentative din sase tari europene.

In 1959 este infiintata Comisia de Orientare, afiliata la Federatia Romana de Turism si Drumetie Montana. Ca urmare, in 1963 se organizeaza primul concurs oficial de orientare, Cupa Banatului, desfasurat in muntii Semenic. In anul imediat urmator se va desfasura primul Concurs National pe echipe, in Muntii Parang.

Prima harta de orientare moderna in culori a fost tiparita la Oradea in 1967, iar in anul urmator se organizeaza primul Campionat National de Stafeta (raliu), la Olanesti. Anii '60 vor fi importanti pentru acest sport, intrucat in 1968 are loc primul concurs international, Cupa Romaniei, la Busteni, iar in 1969 se va disputa primul Campionat National individual, la Bistrita, pentru ca in 1970 sa se organizeze primul Campionat Balcanic la Slanic Moldova.

Dar cel mai mare concurs international de orientare, Trofeul Valea Prahovei, va avea loc in 1987, cu participarea a 1.100 concurenti, reprezentand 12 tari.

Acest sport s-a aflat intr-o izolare totala in anii comunismului, cand orientarea era vazuta ca o activitate care putea dauna sigurantei nationale. Sportivii romani nu puteau avea contacte cu cei straini, intrucat se considera ca hartile intocmite pot transmite informatii strategice peste granitele tarii.

Inainte de '89, hartile pentru orientare erau primite direct de la armata. Pentru a putea fi folosite, li se schimba scara, ca sa nu semene cu originalul, si erau inchise in dulapuri de fier, pentru a nu "transpira" informatii de interes national. Izolarea aberanta impusa romanilor nu era valabila si pentru straini, care foloseau tehnica de varf pentru a intocmi harti pentru orientare sportiva.

O federatie de specialitate in anii comunismului nu a putut fi intemeiata. Asta cu toate ca in septembrie 1958 echipa romana s-a clasat pe locul al III-lea la concursul international din Bulgaria, organizat de Uniunea Turistilor Bulgari. Dar in martie 1990 ia fiinta Federatia Romana de Orientare, iar la 24 iulie acelasi an, F.R.O. se afiliaza la I.O.F. (International Orienteering Federation), cu prilejul congresului de la Cambridge - Marea Britanie. Romania este cea de a 35-a tara afiliata la I.O.F.

Cele mai notabile evenimente de la fondarea F.R.O.: in 1995 are loc la Buzau prima editie a Cupei Tarilor Latine, iar in 1996 federatia organizeaza Campionatele Mondiale de Orientare pentru Juniori, la Govora.

Cupa Tarilor Latine la Orientare a fost o competitie imaginata de presedintele F.R.O. Constantin Alexandrescu, iar ea a fost inclusa in calendarul oficial al federatiei internationale dupa Congresul IOF de la Varna din 1994. Prima editie a intrecerii a avut loc la Poiana Pinului, in judetul Buzau, in 15 octombrie 1995. Inca o editie a acestei competitii s-a desfasurat in anul 2001 in orasul Victoria din judetul Brasov, iar in anul 2007 s-a desfasurat o noua editie in judetul Alba.

Poate fi semnalat si faptul curios ca, in 1980, in cadrul manifestarilor de masa organizate mai cu de-a sila, mai cu binisorul de catre autoritatile comuniste au participat peste 38.000 de oameni la un mare concurs de orientare. Este vorba de «Cupa Chemarea Toamnei», desfasurata in Parcul "Dumbrava" din Sibiu, organizator fiind profesorul Heintz Dezideriu. Acesta ar fi un adevarat record mondial de participare, care insa n-a putut fi omologat deoarece numarul total al participantilor nu a putut fi verificat, iar concurentii nu au participat «de bunavoie si nesiliti de nimeni» la eveniment, asa cum cer regulile acestui sport.


In loc de incheiere

La noi orientarea nu e mediatizata, cum se intampla in alte parti. In Italia, spre exemplu, concursurile de orientare sunt sustinute de marile personalitati ale tarii, inclusiv premierul Berlusconi face lobby pentru astfel de intreceri. In Suedia si Norvegia se preda in scoli ca materie de invatamant, si sunt concursuri, in tarile nordice, la care participa 25.000 de oameni, indiferent de varsta.

Nefiind sport olimpic, fondurile primite de la Guvern sunt intotdeauna insuficiente, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii nu se implica indeajuns. "Orientarea este singurul sport fara spectatori. Esti doar tu si padurea", spune presedintele Federatiei Romane de Orientare, Constantin Alexandrescu. Marele sau regret este ca, din lipsa audientei, acest sport este tratat ca o "cenusareasa", neputand primi bani din publicitate.

Sportul orientarii este practicat regulat in Romania de catre un numar de aproximativ 700 de persoane. Cu cei care vin ocazional ar putea fi in jur de 3.000. Din cele 32 de cluburi de orientare, 70 la suta sunt private, adica niste afaceri de familie. La noi, orientarea traieste de pe o zi pe alta... Un echipament complet pentru acest sport, bocanci speciali, trening si busola, ajunge in medie la 200 de euro, putini fiind cei care se incumeta sa investeasca aceasta suma.

Orientarea poate fi practicata de oameni de toate varstele, incepand de la copii de 10 ani, care pot fi insotiti pe traseu de catre parinti, si pana la varste inaintate, peste 90 de ani.

Articol semnat de IULIAN NICA

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Orientare sportiva


Orientare sportiva, un sport prea putin cunoscut in Romania In Romania, primul concurs de orientare sportiva a avut loc in 26 octombrie 1947, in Podgoria Aradului din Muntii Zarandului, fiind organizat de "Sindicatul Functionarilor Particulari". Evenimentul a fost comentat cu interes de presa vremii, care semnala "aparitia unui nou sport, demult asteptat de ... DETALII
65 de ani de orientare turistica in tara noastra Orientarea turistica a aparut in tarile nordice spre sfarsitul secolului XIX, extinzandu-se apoi pe toate continentele lumii civilizate, mai putin in Africa. Putem aprecia aceasta activitate ca fiind situata la granita dintre competitie, sport si drumetie. Norvegienii au organizat la 3 mai 1897, ... DETALII
Istoria orientarii sportive in Romania si in lume Motto: "Orice calatorie, afara de cea pe jos, e o calatorie pe picioare straine." (Calistrat Hogas) Ce este orientarea sportiva? Putina lume are cunostinta de existenta, la granita dintre competitie si drumetie, a unei discipline sportive inedite: orientarea turistica. Este un ... DETALII
Orientarea in zona montana HARTA. REPREZENTARE SI COMPONENTE CARTOGRAFICE. Exista patru componente care fac ca o harta sa devina utila: - scara; - reprezentarea Nordului; - semnele conventionale; - o metoda pentru a marca inaltimile. SCARA hartii reprezinta raportul dintre o distanta masurata intre doua puncte pe harta si ... DETALII
Cate ceva despre orientare - sportul padurilor In vorbirea de toate zilele a devenit familiar termenul orientare, in sensul de a gasi solutia, atitudinea cea mai buna intr-o anumita imprejurare, a actiona adecvat. O alta definitie a termenului, mai veche, intelegea prin orientare actiunea de “a recunoaste, a gasi drumul pentru a ajunge ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!