Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Caracteristici placi snowboard

Postat de: moderator, ultima actualizare: 23 Septembrie 2012

Inainte de a alege o placa de snowboard este bine de stiut principalele caracteristici ale acestora si cum pot acestea influenta comportamentul placii.

1. Talpa (Base) - este aceea parte a placii care este in contact cu zapada - Talpa placii este foarte importanta in relatie cu viteza placii (indicii de viteza, gasiti pe unele placi, sunt in directa relatie cu materialul si tehnologia folosita la fabricarea talpii)

2. Curbura (Camber) - este acel spatiu care se formeaza in centrul placii cand aceasta sta pe o suprafata plana - Curbura este strans legata de flexibilitate, o curbura mica (adica putina presiune pe virful si coada placii) duce la o rotire/rasucire foarte usoara a placii lucru de dorit in cazul unor placi utilizate la frestyle sau park, o curbura mai mare da un control mai bun, lucru dorit in cazul placilor de freeride. Sfat: uitati-va la acesta curbura daca achizitionati placi second si comparati-o cu dimesiunea unei placi identice dar noua sau dimensiune data de producator, daca acesta curbura este mult mai mica decit cea indicata este un semn ca acea placa si-a cam trait viata.

3. Flexibilitate (Flex Point) - reprezinta masura ridigitatii la o placa - Flexibilitatea determina comportamentul placii pe denivelari si diferite tipuri de zapada. In general pentru incepatori este de dorit o flexibilitate mare deorece asigura o manevrabilitate crescuta la viteze mai mici, iar pentru avansati o flexibilitate mai mica. Oricum alegerea flexibilitatii placii depinde de mai multe criterii astfel ca placile de freeride vor fi mai dure in comparatie cu placile de freestyle.

4. Canturile sau Marginea placii (Effective Edge) - Portiunea de metal care inconjoara placa pe margini, si pe care se fac virajele (marginea de metal de pe virf si coada nu sunt incluse ) - Canturi lungi cauzeaza o crestere a stabilitatii dar ingreuneaza curbele stranse, canturi scurte usureaza curbele stranse.

5. Lungimea (Overall Length) - Lungimea totala a placii - Lungimea placii determina manevrabilitatea placii si stabilitatea acesteia.

6. Profil (Sidecut Radius) - masoara partea scobita a placii si spune cat de adanca este "taietura" placii. In principiu este cam acelasi lucru ca si la skiuri - Profilul este in directa legatura cu lungimea si este foarte important in viraje astfel daca avem un profil mic vom fi avantajati la curbe strinse iar cu un profil mare, placa va vira mai larg.

7. Latimea (Waist Width) - masoara partea cea mai ingusta a placii (de obicei este intre legaturi in mijlocul profilului) - latimea este importanta in legatura cu marimea piciorului si modul de folosinta (tipul de teren si zapada pe care placa va fi folosita).

In functie de combinatia elementelor de mai sus rezulta diversele tipuri de placi:

1. Speed boards (Race boards, Carving Boards, Boardercross)
2. Freeride boards (Big mountain)
3. Freestyle boards ( Park/Pipe boards)
4. Backcountry boards (All mountain)
5. Womens boards
6. Kids boards

Aproape toate categoriile de placi enumerate mai sus au si asa numitele Signature series boards care deobicei reprezinta varful de gama si sunt facute de/pentru rideri celebrii si implicit poarta semnaturile acestora. 

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Snowboard


Cum alegi placa de snowboard Din ciclul alunecatoare pe zapada bune de dus pe partii astazi a venit randul placilor de snowboard. Care au prins tare bine printre iubitorii de munte si nu numai, fiind unele dintre articolele "must have" ale iernilor. Greutatea, inaltimea, masura piciorului, stilul in care te dai si ... DETALII
Cate ceva despre snowboard Snowboarding-ul este un sport de iarna care implica in general coborarea de pe munti acoperiti cu zapada naturala sau artificiala, cu un snowboard atasat de talpi prin intermediul legaturilor si a boots-ilor. Practicantii acestui sport se numesc snowboard-eri, board-eri, rideri sau ... DETALII
Magazine online de ski si snowboarding din Romania In acest articol, gasiti o selectie a magazinelor online din Romania cu articole pentru ski si snowboarding. Rulez - www.rulez.ro Magazin online haine, pantofi si accesorii snowboarding si schi, urban culture, sepci, protectii, curele, ochelari, genti si rucsacuri. Gasiti urmatoarele ... DETALII
Ochelarii de snowboard Numiti si goggles trebuie sa fie marimea potrivita pentru voi, se se fixeze cat mai bine pe fata pentru a nu permite vantului sa intre pe sub ochelari. Puteti alege lentile mai deschise sau mai inchise in functie de cat de insorita e vremea in care ii folositi. O pereche de ochelari intre cele ... DETALII
Regulament snowboard Snowboardul este unul dintre cele mai tinere sporturi de iarna care se desfasoara pe zapada. Echipamentul de snowboard consta in: o placa (board), legaturi si clapari (boots). Istorie * Prima competitie s-a desfasurat in America in 1983. * In 1993, in Austria la Ischgl au avut loc primele ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!